Αλμυρά

Λεμονάτο μοσχάρι με πατάτες

Λεμονάτο μοσχάρι με πατάτες

Ένα πολύ νόστιμο απλό φαγητό!

Αμφιταλαντευόμουνα όσον αφορά τον τίτλο που έπρεπε να βάλω σε τούτη τη συνταγή. Η αρχική σκέψη ήταν «λεμονάτο με πατάτες μπλουμ», αλλά επειδή το «μπλουμ» μπορεί να παραπέμπει σε νερουλό φαγητό, το ξανασκέφτηκα. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο παταταλίδικο, με ελάχιστα υλικά που χορταίνει χωρίς να θέλει άλλα συνοδευτικά εκτός από μια απλή σαλάτα!

Λεμονάτο μοσχάρι με πατάτες

Παρόλο που στο σπίτι μας κρέας με πατάτες μπλουμ λέγαμε ένα ωραίο κοκκινιστό με πατάτες (δείτε τη σχετική ανάρτηση) και με αρκετά δεμένη σάλτσα, η λέξη μου είπαν πως θυμίζει φαγητά του …στρατού! Όπως κι αν έχει, τούτο εδώ είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι τόσο σε κυριακάτικο όσο και σε καθημερινό τραπέζι.

Λεμονάτο μοσχάρι με πατάτες

Σήμερα μάλιστα προγραμμάτιζα να το φτιάξω και με κοτόπουλο για να βάλω σχετική φωτογραφία, αλλά προέκυψαν άλλες δουλειές και ακυρώθηκε ο προγραμματισμός. Θα συμπληρωθεί μόλις πραγματοποιηθεί η μαγεριά, γιατί αρκετά περίμενε και τούτη η συνταγή τη δημοσίευσή της! Είναι και η διεθνής ημέρα της πατάτας σήμερα οπότε επιβάλλεται παταταλίδικο πιάτο! Ξέρετε, δεν είναι άδικα αφιερωμένη μια μέρα σ’ αυτό το αγαπημένο υλικό. Ξεπείνασε τον Κόσμο κάποια εποχή, αν και το 1845 προκάλεσε τον περίφημο λιμό της πατάτας στην Ιρλανδία. Θα σας πω μια άλλη φορά τα ιστορικά της  😉 !

Την ιδέα της προσθήκης της πατάτας μέσα στην κατσαρόλα την πήρα από συναδέλφισσες μικρομάνες που βλέποντας τη συνταγή μου για λεμονάτο μοσχάρι, σκέφτηκαν να προσθέσουν και πατάτες για τα παιδιά (και ένα-δυο καρότα έβαλε μία…). Μου φάνηκε πολύ καλή ιδέα και … να το κι εδώ!

Λεμονάτο μοσχάρι με πατάτες

Παρατηρήσεις

  1. Αν θέλουμε μετά το τσιαγάρισμα και πριν προσθέσουμε το κρεμμύδι, σβήνουμε με κρασί το φαγητό μας. Επειδή συνήθως αυτά τα φαγητά τα φτιάχνουν οικογένειες με παιδιά, δεν το έβαλα στα βασικά υλικά.
  2. Στις φωτογραφίες χρησιμοποίησα μικρότερη ποσότητα ελαιολάδου για ευνόητους λόγους. Ήταν και λίγο μικρότερες οι ποσότητες των υλικών μου…
  3. Μπορούμε για πιο «επίσημη» εμφάνιση να φτιάξουμε το φαγητό με μικρές ολόκληρες πατατούλες. Δεν θα ντραπούμε να το εμφανίζουμε σε οποιοδήποτε τραπέζι!
  4. Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας κρέας για κατσαρόλα για να γίνει μαλακό. Το αργό μαγείρεμα εξασφαλίζει ότι θα γίνει «λουκούμι». Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε την πρώτη φάση στη χύτρα και μετά που θα προσθέσουμε τις πατάτες να μαγειρέψουμε χωρίς να την κλείσουμε.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο