Ένα πολύ νόστιμο απλό φαγητό!
Αμφιταλαντευόμουνα όσον αφορά τον τίτλο που έπρεπε να βάλω σε τούτη τη συνταγή. Η αρχική σκέψη ήταν «λεμονάτο με πατάτες μπλουμ», αλλά επειδή το «μπλουμ» μπορεί να παραπέμπει σε νερουλό φαγητό, το ξανασκέφτηκα. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο παταταλίδικο, με ελάχιστα υλικά που χορταίνει χωρίς να θέλει άλλα συνοδευτικά εκτός από μια απλή σαλάτα!
Παρόλο που στο σπίτι μας κρέας με πατάτες μπλουμ λέγαμε ένα ωραίο κοκκινιστό με πατάτες (δείτε τη σχετική ανάρτηση) και με αρκετά δεμένη σάλτσα, η λέξη μου είπαν πως θυμίζει φαγητά του …στρατού! Όπως κι αν έχει, τούτο εδώ είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι τόσο σε κυριακάτικο όσο και σε καθημερινό τραπέζι.
Σήμερα μάλιστα προγραμμάτιζα να το φτιάξω και με κοτόπουλο για να βάλω σχετική φωτογραφία, αλλά προέκυψαν άλλες δουλειές και ακυρώθηκε ο προγραμματισμός. Θα συμπληρωθεί μόλις πραγματοποιηθεί η μαγεριά, γιατί αρκετά περίμενε και τούτη η συνταγή τη δημοσίευσή της! Είναι και η διεθνής ημέρα της πατάτας σήμερα οπότε επιβάλλεται παταταλίδικο πιάτο! Ξέρετε, δεν είναι άδικα αφιερωμένη μια μέρα σ’ αυτό το αγαπημένο υλικό. Ξεπείνασε τον Κόσμο κάποια εποχή, αν και το 1845 προκάλεσε τον περίφημο λιμό της πατάτας στην Ιρλανδία. Θα σας πω μια άλλη φορά τα ιστορικά της 😉 !
Την ιδέα της προσθήκης της πατάτας μέσα στην κατσαρόλα την πήρα από συναδέλφισσες μικρομάνες που βλέποντας τη συνταγή μου για λεμονάτο μοσχάρι, σκέφτηκαν να προσθέσουν και πατάτες για τα παιδιά (και ένα-δυο καρότα έβαλε μία…). Μου φάνηκε πολύ καλή ιδέα και … να το κι εδώ!
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού
½-3/4 κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μέτρια
Περίπου 1 κιλό πατάτες
Αλάτι
Ρίγανη
Χυμός 2 λεμονιών
Επί το έργον
Σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρέας πλυμένο και καλά στραγγισμένο (αν βιαζόμαστε το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας). Αλατίζουμε ελαφρά. Το γυρίζουμε να αλλάξει χρώμα και να σκουρήνει απ’ όλες τις πλευρές και προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία να σιγομαγειρευτεί και να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
Ανάλογα με το πόσα υγρά θα βγάλει, προσθέτουμε λίγο νερό σταδιακά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τεσσερα ή στα έξι. Τις προσθέτουμε στο φαγητό και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία να ξαναπάρει βράση. Σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε το μάτι. Δεν ανακατεύουμε, απλά κινούμε πέρα δώθε την κατσαρόλα και με ένα πιρούνι μετακινούμε τα κομμάτια να μη πιάσουν. Πρέπει να μείνει με μια νόστιμη δεμένη σάλτσα. Ελέγχουμε το αλάτι και λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό μας προσθέτουμε τη ρίγανη και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε μετά το τσιαγάρισμα και πριν προσθέσουμε το κρεμμύδι, σβήνουμε με κρασί το φαγητό μας. Επειδή συνήθως αυτά τα φαγητά τα φτιάχνουν οικογένειες με παιδιά, δεν το έβαλα στα βασικά υλικά.
- Στις φωτογραφίες χρησιμοποίησα μικρότερη ποσότητα ελαιολάδου για ευνόητους λόγους. Ήταν και λίγο μικρότερες οι ποσότητες των υλικών μου…
- Μπορούμε για πιο «επίσημη» εμφάνιση να φτιάξουμε το φαγητό με μικρές ολόκληρες πατατούλες. Δεν θα ντραπούμε να το εμφανίζουμε σε οποιοδήποτε τραπέζι!
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας κρέας για κατσαρόλα για να γίνει μαλακό. Το αργό μαγείρεμα εξασφαλίζει ότι θα γίνει «λουκούμι». Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε την πρώτη φάση στη χύτρα και μετά που θα προσθέσουμε τις πατάτες να μαγειρέψουμε χωρίς να την κλείσουμε.