Γλυκά

Κομπόστα αχλάδι

Κομπόστα αχλάδι

Ελαφρύ και νόστιμο γλυκό! 

Οι κομπόστες είναι το πιο ελαφρύ και υγιεινό επιδόρπιο που μπορούμε να έχουμε γι αυτό πολλοί τις θεωρούν το γλυκό  των αρρώστων! Πράγματι είναι ελαφρύτερες κι από αυτά ακόμη τα φρέσκα φρούτα και γι αυτό είναι από τις πρώτες τροφές που μπορούμε να φάμε μετά από ασθένεια. Οι σπιτικές κομπόστες είναι τόσο εύκολες στην παρασκευή τους,  που αρκεί να υπάρχουν φρούτα και ζάχαρη στο σπίτι και μπορεί να καταπιαστεί μ’ αυτές ακόμη και η πιο αρχάρια μαγείρισσα!

Κομπόστα αχλάδι

Οι κομπόστες είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε τα φρούτα και να τα απολαμβάνουμε όταν δεν θα τα βρίσκουμε φρέσκα και συνηθιζόταν σε παλιότερες εποχές , σε εποχές «προ καταψύξεως». Δεν συνηθίζω να διατηρώ φρούτα σε μορφή κομπόστας. Απλώς τις προτείνω σαν ένα τρόπο να αξιοποιήσουμε τα φρούτα που δεν έχουμε καταναλώσει και δεν θέλουμε να χαλάσουν και να τα πετάξουμε. Εξάλλου, εκτός του ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε τούρτες,  με κάποιες προσθήκες  … αναβαθμίζονται!

Κομπόστα αχλάδι

Επειδή δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης είναι πιο δύσκολη η διατήρησή τους από τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες,  και πρέπει να γίνεται πάντα σε αποστειρωμένα βάζα . Μάλιστα η αποστείρωση γίνεται με ιδιαίτερα επίπονο τρόπο γιατί πρέπει να βράσουν τα βάζα μαζί με τα κομποστοποιημένα φρούτα .
Έτσι προτιμώ να  φτιάχνω κομπόστες για άμεση κατανάλωση. Αυτή τη φορά έφτιαξα κομπόστα αχλάδι, με  4 αχλάδια που είχα και ήταν αρκετά ώριμα μεν, ολόγερα δε.  Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και κομπόστα μήλο.

Παρατηρήσεις

1)Η  κομπόστα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες (ίσως και περισσότερες, αλλά δεν μου έτυχε..)
2)Σιρόπι σοκολάτας μπορούμε να φτιάξουμε με σιρόπι που περισσεύει από γλυκά κουταλιού , ή σιρόπι  με σκέτη ζάχαρη και νερό και με τα υπόλοιπα υλικά. Ταιριάζει με παντός είδους κρέμες , ρυζόγαλο, παγωτό κλπ…
3)Αυτό το σιρόπι είναι νηστίσιμο και επειδή δεν περιέχει γάλα διατηρείται στο ψυγείο αρκετές μέρες, αλλά η ψύξη το κάνει αρκετά πυκνό , σχεδόν στερεό.Το ζεσταίνουμε λίγο όταν είναι να το χρησιμοποιήσουμε ή το αφήνουμε αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
4)Αν τα φρούτα στην κομπόστα έχουν γίνει και μας αρέσει πιο δεμένο το σιρόπι, τα βγάζουμε και δένουμε λίγο ακόμη το σιρόπι μας. Πάντως οι κομπόστες δεν είναι γλυκά κουταλιού και είναι αραιό το σιρόπι τους.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο