Την αρχική ιδέα γι αυτό το γλυκό την πήρα πριν από πολλά χρόνια από την αγαπημένη μου Magica. Τότε, στο ιστορικό hungry, οι συνταγές της -και όχι μόνο- έγραψαν ιστορία.
Η εκδοχή της Τίνας ήταν ανθότυρος με κρέμα γάλακτος κτυπημένη σε σαντιγύ.Tην υιοθέτησα αμέσως σαν ιδέα αφού η μυζήθρα είναι από τα αγαπημένα μου τυριά παρόλο που τελικά της τα άλλαξα τα φώτα της αρχικής συνταγής.
Εγώ για λόγους ευνόητους άλλαξα την κρέμα γάλακτος που είχε η αρχική συνταγή με στραγγιστό γιαούρτι. H κρέμα που προκύπτει είναι κατάλληλη και για γλυκά τύπου cheese cake αλλά και για ατομικό σερβίρισμα σε ποτήρια ή σε μπολάκια.
Η σάλτσα φρούτων μπορεί να είναι από φράουλες όπως η δική μου, από βερίκοκα, από δέσπολα (μούσμουλα) και από ό,τι άλλο φρούτο εποχής σας αρέσει.Φυσικά πιο εντυπωσιακή εμφάνιση έχουμε με τη φράουλα.
Μια σύγχρονη λοιπόν συνταγή με άρωμα Κρήτης λόγω της μυζήθρας μας! Η μους είναι η “ουσία” της συνταγής μου σήμερα. Το γαρνίρισμα είναι απλά μια από τις πάμπολλες δυνατές εκδοχές.
Υλικά
Για την «μους»:
400 γρ γλυκιά μυζήθρα (φρέσκος αθότυρος)
200 ml γιαούρτι στραγγιστό (μπορεί να είναι και 2% αν κάνουμε δίαιτα)
½ κούπα ζάχαρη άχνη (ή …κατά βούληση)
5-6 σταγόνες υγρή βανίλια ή δυο σωληνάκια
2-3 κουταλιές γάλα
Για τη σάλτα φράουλας:
2 κούπες πολτό φράουλας ( χοντροαλέθω στο multi τις φράουλες . Μια δυο φορές μόνο πατάω το κουμπί)
½ κούπα ζάχαρη συνηθισμένη
1 σφηνάκι κονιάκ
Προαιρετικά μια πρέζα πιπέρι
Επι πλέον:
Αλεσμένα μπισκότα (περίπου 15 μπισκότα τύπου digestive ή πτι μπερ) ή κουλουράκια βουτύρου ή ακόμη και κρίθινα ώστε να έχουμε ¾ -1 κούπα σκόνη.
Ολόκληρες φράουλες όσες οι μερίδες που θα φτιάξουμε
Λίγο αβάρσαμο (δυόσμο)
Επί το έργον
Βάζουμε τα υλικά της σάλτσας σε κατσαρολάκι και σε υψηλή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και την αφήνουμ ε να βράσει για 12-15 λεπτά ανακατεύοντας πότε πότε και βγάζοντας τον αφρό με ένα κουτάλι.
Δύο καπάκια είναι περίπου ένα σφηνάκι! |
Αφήνουμε να κρυώσει. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε την προηγούμενη μέρα ή αρκετές ώρες πριν τη χρήση της.
Λιώνουμε με ένα πιρούνι τη μυζήθρα , προσθέτουμε το γιαούρτι, την άχνη, τη βανίλια, και χτυπάμε με το μίξερ . Βολεύει και το μίξερ του χεριού αν έχει δυνατό μοτέρ. Προσθέτουμε τις δύο κουταλιές γάλα και ελέγχουμε τη ρευστότητα. Αν μας αρέσει δεν προσθέτουμε το υπόλοιπο, αλλιώς προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Αλέθουμε τα μπισκότα και αρχίζουμε τη συναρμολόγηση:
Βάζουμε μια κουταλιά σκόνη μπισκότου σε μπολ ή σε κολονάτο ποτήρι. Μετά κρέμα , σάλτσα φράουλας, κρέμα, μπισκότο, κρέμα και τελειώνουμε με σάλτσα φράουλας.Βάζουμε από πάνω την ολόκληρη φράουλα και το κλαδάκι το δυόσμο. Αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες τουλάχιστον και σερβίρουμε .
Με τις παραπάνω ποσότητες φτιάχνουμε 4-6 μπολάκια ή 6-8 ποτήρια (μπορεί και περισσότερα ανάλογα με το μέγεθός τους).
Εναλλακτικά, κάνουμε ωμή τη σάλτσα μας. Ψιλοκόβουμε τις φράουλες, τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το κονιάκ, και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 2-3 ώρες.
Συνεχίζουμε όπως παραπάνω ή ανακατεύουμε την ωμή σάλτσα με τη «μους» . Έτσι έχουμε ένα πολύ εύκολο γλυκό στη στιγμή θα λέγαμε!
Παρατηρήσεις
1) Σε εκδοχή διαίτης μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με γλυκαντικό σε αντίστοιχη (όχι σε ίδια) ποσότητα , να παραλείψουμε το μπισκότο , και να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι 2%
2) Σε εκδοχή «δεν με νοιάζουν οι θερμίδες» μπορούμε να ανακατέψουμε τη «μους» με γλυκό κουταλιού μαζί με το σιρόπι του. Ταιριάζει πολύ και είναι ιδιαίτερα εμφανίσιμη με ψιλοκομμένο σύκο , ή εσπεριδοειδές (περγαμόντο ή πορτοκάλι ή νεράντζι), ή γλυκό βύσσινο.
3) Αν δεν μπορείτε να βρείτε μυζήθρα χρησιμοποιείστε τυποποιημένο ανθότυρο, ή άλλο μαλακό ανάλατο τυρί. Αν είναι πολύ υγρό, παραλείψτε το γάλα.
4) Η μους είναι αρκετά σταθερή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν κρέμα σε εύκολες και light τουρτίτσες.
5) Μπορούμε αν βιαζόμαστε, αντί σάλτσα φρούτων να αραιώσουμε κάποια αγαπημένη μας μαρμελάδα με λίγο λικέρ ή κονιάκ (αν δεν καταναλωθεί από μικρά παιδιά. Στη βρασμένη σάλτσα δεν υπάρχει φόβος γιατί το οινόπνευμα εξατμίζεται με το βρασμό).
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!Εγώ θέλω αυτό το τελευταίο πιατάκι.
Αγαπητέ φίλε, ελπίζουμε ότι η Κοκκινοσκουφίτσα δεν βλέπει την θέση σας ή αλλιώς χάνω το σπίτι μου για να έρθει σε σας.
Εξαιρετική επιδόρπιο.
Ακόμη και απλές φράουλες στα χέρια σας να γίνουν πολύτιμα πετράδια.
Ένα φιλί για να σας σύντομα.
Από τα πιο δροσερά και νόστιμα επιδόρπια!
Λαχταριστό!
Καλή βδομάδα Vita μου!
ελκυστικο!
υγ. σε ευχαριστο πολυ πολυ πολυ
Πολύ λαχαταριστό! Καλή εβδομάδα:)
Δροσιστικό και με λίγες τύψεις γλυκάκι
Καλή εβδομάδα
φιλάκια
Aπό τα επιδόρπια που λατρεύω, ελαφρύ, αρωματικό…απλά υπέροχο!!
Ανώνυμη ελέω blogger ΛΙΛΑ!!!
Εξαιρετικό φαίνεται!!!
Vita μου υπέροχο γλυκό και το δίνεις και σε πολλές εκδοχές για όλα τα γούστα…μ'αρέσει..θα το δοκιμάσω σίγουρα…
Ήταν όντως το ΣΚ της "φράουλας" καλή μου Vita, δίκιο είχες. Και ότι πρέπει για ανάλαφρη απόλαυση τούτα τα "ποτηράκια" σου!
Ένα έχω να πω!!! μου τρέχουν τα σάλιααααα 🙂
Ξανθή μου κι εγώ από το τελευταίο έφαγα και μάλιστα με γλυκαντικό 🙁
Annamaria η κοκκινοσκουφίτσα έχει βολευτεί πολύ καλά στον κήπο σου. Στη θέση της, δεν θα έφευγα για τίποτα από κει 🙂
Έλενα έχεις δίκιο. Και είναι και light…
grEAT ευχαριστώ. Και να σκεφτείς ότι το αδικούν οι φωτογραφίες …
mia maria τα χρώματα της άνοιξης παίζουν το ρόλο τους στην εμφάνισή του.
Μανουσίνα όπως τα λες! Έχει κάποιες τύψεις αλλά λιγότερες από άλλα 🙂
Λίλα με όλους τους συνδυασμούς είναι απολαυστικό, αλλά με φράουλες είναι και πιό εμφανίσημο…
Αναστασία ευχαριστώ!
Εύα η μους πράγματι συνδυάζεται με πολλά φρούτα αλλά και σαν δροσερή γέμιση σε τάρτες και και τούρτες είναι πολύ καλή.
Πηνελόπη στα ποτηράκια είναι και πιο "λογικές" οι μερίδες αν μείνουμε στο ένα 🙂
Αστέρι κι εγώ το ίδιο έπαθα γιατί προτίμησα την διαιτητική εκδοχή και η μαρμελάδα μου έμεινε… απωθημένο 🙂
Αχ να είχα λίγο με κρητικό τυράκι!!! Οι συνταγές σου με κάνουν να θέλω να ξανάρθω!
Κική κάτι σαν κρέμα cheese cake με μυζήθρα είναι 🙂
Κρητικο Τσηζ κεηκ…ναι!τελειο!!!!Δροσερο και ελαφρυ..!
[…] φράουλες και την ελαφριά μους μυζήθρας που θα βρείτε εδώ Απολαύστε τις όπως […]