Απλό, νόστιμο , ιδανικό πιάτο της εποχής!
στους εορτάζοντες των ημερών που δεν ήταν και λίγοι… Να τους χαιρόμαστε, όσοι τους έχουμε.
πιάτα από σήμερα μετά τις καταχρήσεις του τριημέρου… Απλά βέβαια δεν σημαίνει
άνοστα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι παλιά, παραδοσιακή της κρητικής κουζίνας.Ένα από τα χαρακτηριστικό παραδείγματα που
αποδεικνύουν ότι το «ουκ εν τω πολλώ το
ευ» ισχύει και στην μαγειρική.
μαγειρέματος και …νοστιμιά αξεπέραστη!
2 λεμόνια (το χυμό)
Πιπέρι
τον κώνο της κορυφής τους και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, χυμό λεμονιού
και μια κουταλιά αλεύρι (προαιρετικά, αλλά τις γλυκαίνει και τις διατηρεί
άσπρες λένε…).
κομμένο σε καρεδάκια με το ελαιόλαδο και τις προσθέτουμε κομμένες στα δύο.
Αφού
τις γυρίσουμε μια δυο φορές στην κατσαρόλα να λαδωθούν, προσθέτουμε μια κούπα
νερό . Αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να
σιγοβράζει το φαγητό μας μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να μείνουν με το
λαδάκι τους.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη λιώσουμε τις αγκινάρες. Όταν γίνουν, βάζουμε το γιαούρτι σ’ ένα μπολ προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας και λίγο από το ζουμάκι του φαγητού για να ζεσταθεί λίγο πριν μπει στην κατσαρόλα.
Τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν
και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα να πάει παντού
και πριν αρχίσει να κοχλάζει την αποσύρουμε από το μάτι.
Σερβίρουμε ζεστό το
φαγητό, με λίγο ακόμη γιαούρτι αν μας αρέσει. Είναι πολύ νόστιμο πιάτο σκέτο, ή
σαν συνοδευτικό ψητού κρεατικού.
με καταψυγμένες αγκινάρες . Ειδικά αν τις έχουμε καταψύξει εμείς και έχουμε αφήσει
στα κεφάλια τους και λίγα φύλλα, το
φαγητό γίνεται πολύ νόστιμο.
δηλαδή στις αγκινάρες που μαγειρεύουμε με κρέας.
Αντί αυγολέμονο μπορούμε να δέσουμε τη σάλτσα
με γιαούρτι. Γίνεται πιο ελαφρύ.
μαλακό τυρί κρέμα. Αν δεν είναι αρκετά ξινά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη λεμόνι.
αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε λίγο άνηθο.
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!!
Τις αγκινάρες τις αγαπάμε πολύ και θα δοκιμάσω άμεσα τέρμα το κρέας!
Χρόνια πολλά με υγεία!
Για μένα αυτό είναι πράγματι το ιδανικό πιάτο!
Μετά τις "καταχρήσεις" αυτών των ημερών, το φαγάκι σου φαντάζει βάλσαμο Βαγγελιώ μου!
Φιλιά!
Χρόνια Πολλά Βαγγελιώ μου, Χριστός Ανέστη!
Τι ωραίο φαγάκι, ότι πρέπει για να καταναλωθεί μετά το Πάσχα! Ωραίο το πάντρεμα της αγκινάρας με το γιαούρτι! Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ο κανόνας που θέλει τη νοστιμιά κρυμμένη μέσα στην απλότητα!
Φιλιά!
Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά, Βαγγελιώ μου!
Τις λατρεύουμε τις αγκινάρες αλλά τις μαγειρεύω κλασικά. Η πρότασή σου πάντως είναι πολύ ενδιαφέρουσα! Να είσαι καλά!
Φιλάκια
Βαγγελιω καλημερα και χρονια πολλα !!!
Η αληθεια ειναι οτι δεν τις εχω δοκιμασει ετσι τις αγγιναρες…
Ομως μου φαινεται πολυ ωραια ιδεα, και θα τις κανω σημερα κιολας !!
Σευχαριστουμε !!
Νοστιμότατη και ενδιαφέρουσα πρόταση!
Χρόνια Πολλά Vita μου!
Z.