Αυτοσχεδιασμός της στιγμής!
Τα παιδιά ήθελαν παγωτό. Παγωτό όταν δεν έχουμε υπομονή, είναι το σπιτικό μας παγωτό χωρίς παγωτομηχανή. Εύκολη παραλλαγή του αρμενοβίλ, «εμπλουτισμένο» αυτήν τη φορά με μπισκότα. Δε θέλαμε όμως να φτιάξουμε ολόκληρη τη δόση, καλύτερα να το φτιάξουμε κι άλλη φορά. Και πιο λίγο θα αναλογεί στον καθένα και πιο φρέσκο θα είναι αν τον φτιάχνουμε συχνά! Έτσι χρησιμοποιήθηκε το μισό ζαχαρούχο και η αρχική σκέψη ήταν να φτιάξουμε καραμέλες με το άλλο μισό. Επειδή όμως στην παραλία βολεύει πολύ για τα παιδιά και για τον καφέ των μεγάλων μια φέτα κέικ, το ζαχαρούχο κατέληξε σε ένα αυτοσχέδιο κέικ που έφυγε στα γρήγορα επειδή πολύ τους άρεσε!
Μικρό σε μέγεθος, χωρίς άλλη ζάχαρη πέρα από εκείνη του μισού ζαχαρούχου, το κέικ είχε και μια υποψία σοκολάτας που το αναβάθμισε στα μάτια τους, επειδή λίγη σοκολάτα σπάνια λείπει από το σπίτι μας, σχεδόν ποτέ όταν είναι τα παιδιά εδώ. Δεν είναι πάντα πλάκα σοκολάτα, μπορεί να είναι τρούφα ή τριμμένη όπως τώρα. Ξύσματα από εσπεριδοειδή έχω πάντα στην κατάψυξή μου και κατά περίπτωση χρησιμοποιώ κάποιο. Εδώ θεώρησα ότι ταίριαζε το πορτοκάλι αλλά υποθέτω ότι δεν θα ήταν άσχημο και το λεμόνι.
Ο συνδυασμός αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένος και κάποιοι πρότειναν σερβίρισμα-πειρασμό. Έτσι ένα μέρος του λοιπόν δοκιμάστηκε μαζί και με το παγωτό, παρά τις αντιρρήσεις μου (ή ίσως εξ αιτίας τους 😉 ) ! Οι δοκιμαστές και οι δοκιμάστριες βρήκαν εξαιρετικό το αποτέλεσμα ίσως μόνο και μόνο για να με πειράξουν. Ας είναι, έτσι χτίζονται αναμνήσεις στα σπίτια των γιαγιάδων…
Υλικά
200 gr ζαχαρούχο
3 αυγά
125 ml ελαιόλαδο
125 ml γάλα φρέσκο
300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2,5 κουταλάκια μπέικιν
150 gr τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1 σωληνάριο βανίλια
Λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις. Ανακατεύουμε τα τέσσερα πρώτα υλικά σε μπολ ανάμειξης με το μίξερ χεριού, να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και τη βανίλια και τα προσθέτουμε στα υγρά. Προσθέτουμε το ξύσμα ανακατεύοντας.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια φόρμα 24 cm ή ετοιμάζουμε φόρμα σιλικόνης, και αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε το κέικ σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ στη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά. Αν χρειάζεται το σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος μετά το μισάωρο. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι (να βγαίνει στεγνό) και όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο.
Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και όταν κρυώσει σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Αντί αλεύρι και μπέικιν μπορούμε να βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Δεν είχα, αλλιώς το προτιμώ στα εύκολα κέικ μου…
- Το ξύσμα προέκυψε ως ιδέα αρώματος την τελευταία στιγμή γι αυτό μπήκε τελευταίο. Δεν έχει σημασία η σειρά προσθήκης του.
- Το κουταλάκι μου είναι το δοσομετρικό των 5 ml και η κουταλιά μου των 15 ml.
Με τις υγειες σας το ανακαινισμένο και πιο φιλικό στην εξερευνηση γνωστό και αγαπημένο εδώ και πολλά χρόνια blog! Καλή Παναγιά κα Ευαγγελία! Εύχομαι κάθε ευλογία στην οικογένεια σας !
Ευχαριστούμε πολύ! Χαίρομαι που το βρίσκετε πιο λειτουργικό! Να είστε καλά!