Όσπρια και Σαρακοστή πάνε πακέτο που λένε. Τα όσπρια είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, και αν τις υπόλοιπες εποχές τα συνηθίζουμε μια φορά την εβδομάδα, στις νηστείες καλό είναι να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας δύο ή περισσότερες φορές. Όχι αναγκαία με τους κλασικούς τρόπους αν και κανείς δεν αμφισβητεί τη αξία τους. Για να μην είναι μονότονη η νηστεία μας καλό είναι να δοκιμάζουμε νέους συνδυασμούς. Τα φασόλια, οι φακές , τα ρεβύθια και η φάβα, «παντρεμένα» με διάφορα υλικά , δημιουργούν πιάτα ιδιαίτερης νοστιμιάς και φέρνουν ποικιλία στο τραπέζι μας. Το πάντρεμα των φασολιών και της φακής με ρύζι μας δίνει δύο παραδοσιακά πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας, το φασουλόρυζο και το φακόρυζο . Αλλά και ο ….μεταξύ τους γάμος στη σαλάτα οσπρίων , στα παλικάρια όπως τα λέμε, δίνει ένα πεντανόστιμο πιάτο.Έχετε το στα υπόψη για την Μεγαλοβδομάδα γιατί είναι νόστιμο και χωρίς λάδι.
Υλικά
Ένα χταπόδι μέτριο, περίπου μισό κιλό
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
½ κούπα ντομάτα κονκασέ ή σπιτική σάλτσα
½ κούπα ελαιόλαδο
3 κουταλιές κρασί
1 κουταλιά ξύδι
Ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμυδάκια
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι κύμινο
Πιπέρι όσο μας αρέσει
Επί το έργον
Καθαρίζουμε και βράζουμε το χταπόδι (όπως περιγράφεται εδώ), χωρίς να το αφήσουμε να μαλακώσει εντελώς. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με τα κρεμμυδάκια και ελάχιστο αλάτι, να μαραθούν και να μαλακώσουν κι αυτά λίγο (σε μέτρια θερμοκρασία να μη μας πιάσουν).
Προσθέτουμε το χταπόδι κομμένο σε λεπτές σχετικά ροδέλες και το φέρνουμε μια δυο γύρες στην κατσαρόλα να σωταριστεί.Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι, ανάλογα πόσο μαγείρεμα θέλει το φαγητό μας, ή λίγο από το ζουμάκι που προέκυψε από το βράσιμο του χταποδιού.
Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μυρωδικά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να γίνει το χταπόδι, να απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα του.
Σερβίρουμε την φάβα σε θερμοκρασία δωματίου και από πάνω μοιράζουμε το χταποδάκι και τα κρεμμύδια.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να ετοιμάσουμε στιφάδο με τον τρόπο που συνηθίζουμε και να συνοδέψουμε τη φάβα μας. Το φτιάχνω λίγο διαφορετικά όταν μαγειρεύω εξ αρχής στιφάδο, παρόλο που τα υλικά είναι ίδια.Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και καλαμαράκια. Μόλις διαπίστωσα ότι δεν έχω βάλει ακόμη τις σχετικές συνταγές, ενώ έχω τις φωτογραφίες από παλιότερα μαγειρέματα στιφάδου με χταπόδι και καλαμάρια! Είχα την εντύπωση ότι υπήρχαν στο blog ! Να ανησυχώ;
2)Υπάρχει βέβαια η συνταγή για σουπιές στιφάδο που υποθέτω ότι θα ταιριάζει κι αυτό με το όσπριο.
3)Ακόμη και μόνο σαλτσούλα με κρεμμυδάκια να περισσέψει από οποιοδήποτε στιφάδο με θαλασσινά, πιστεύω ότι θα ταιριάζει με τη φάβα μας.
Μα τι ωραίες προτάσεις που μας βάζεις!!
Εκείνα τα τσουρέκια πότε θα τα βάλεις;; με ξεσήκωσες και φεύγω την Κυριακή. Λέω μήπως βρω στο χωριό από καμιά γειτόνισσα προζύμι αν και δεν το πιστεύω δύσκολο,τα κατάργησαν και στο χωριό.
Καλό σου βράδυ!!
Ξανθή είναι πράγματι πολύ ωραίο και σε εμφάνιση και σε γεύση. Τα τσουρέκια θα τα έχεις μέχρι την Κυριακή έστω με mail 🙂
Τί ωραίος συνδυασμός αυτός Βαγγελιώ. Και πολύ όμορφα παρουσιασμένος!
Φάβα έχω στο πρόγραμμα να φτιάξω την επόμενη εβδομάδα, επομένως θα ακολουθήσω τη συνταγή σου αν βρω καλό χταποδάκι!
Καλό σου βράδυ!
Μάγδα σ' ευχαριστώ πολύ! Μετράει η γνώμη σου, αν το δοκιμάσεις 🙂
Vita, poli oraio estroses to piato…katalilo gia estiatorio kai nostimo!
Πήτερ το να το λέει αυτός ένας κοσμογυρισμένος έχει πολύ μεγάλη σημασία! Ευχαριστώ!
Αυτή κι αν είναι ιδέα!!!! Η φάβα μας αρέσει πολύ, το χταποδάκι επίσης…..μας βλέπω για παντρολογήματα!
Λίλα να το φτιάξεις και να μας πεις πώς σου φάνηκε, ναι;
Καλημέρα Vita μου μπράβο πολύ ωραίος συνδυασμός αν και δε τρελαίνομαι για τη φάβα.Πιστεύω όμως πως είναι πολύ πιο νόστιμη με το χταποδάκι σερβιρισμένη.
Φιλιά!!!
Ελένη έτσι την έφαγαν τη φάβα και μερικοί που δεν τρελαίνονται κι εδώ :-)…
Νηστίσιμη γκουρμεδιά μας έχεις σήμερα Βαγγελίτσα μου και μάλιστα λαχταριστά παρουσιασμένη!
Το χταποδάκι μαγειρεμένο έτσι θα απογειώνει και την γεύση της φάβας!
Φιλιά!
Έλενα τα κατάφερα με το τσέρκι και ένοιωσα υπερήφανη 🙂
Τι ωραίο φαγάκι έφτιαξαν τα χεράκια σου πάλι Vita μου!
Θα την πάρω την μεριδούλα μου!
Καλό απόγευμα!
Ευχαριστώ Έρη μου. Νάσαι καλά!
[…] έχουμε ξαναμαγειρέψει. Και σκέτη και παντρεμένη με χταπόδι. Και φαβοκεφτέδες την κάναμε. Μόνο με κρεμμύδια […]
θα ηθελα να παρακολουθω τις νεες αναρτησεις σας
Ευχαριστώ πολύ! θα το φροντίσω!