Και όχι μόνο!
Όσο είναι πολύ μικρά τα
παιδιά μας καθαρίζουμε εμείς τα ψαράκια και προσπαθούμε παράλληλα να τα μάθουμε να τα τρώνε . Να κάνουν μικρές μπουκιές , να το μασάνε καλά, να μην το καταπίνουν βιαστικά ώστε αν μας έχει
ξεφύγει κάποιο αγκάθι να το βρουν.
Όσο μεγαλώνουν προσπαθούμε να βρίσκουμε
τρόπους να καταναλώνουν ψάρι χωρίς τη δική μας βοήθεια. Ψαροροκέτες,
ψαρομπιφτέκια, ψάρια με πολύ ψαχνό χωρίς πολλά αγκάθια είναι συνήθως οι επιλογές μιας οικογένειας με
μικρά παιδιά. Για αρκετά χρόνια τα αγαπημένα ψαράκια των παιδιών μου ήταν τα
τηγανητά μπακαλιαράκια με τον τρόπο της σημερινής συνταγής. Όποτε τα έφτιαχνα,
δεν τους προλάβαινα!
Ούτως ή άλλως τα μπακαλιαράκια είναι ένα από τα ψάρια που θέλουν ελάχιστο καθάρισμα και πριν και
μετά το τηγάνισμα. Αρκεί να αφαιρέσουμε το κεντρικό κόκκαλο και ένα δυο
αγκαθάκια από τις κοιλίτσες. Λέπια έχουν ελάχιστα και μάλιστα αφαιρούνται πολύ
εύκολα. Αν τα φιλετάρουμε πριν τα τηγανίσουμε, τα παιδιά μπορούν να τα
απολαύσουν χωρίς φόβο και χωρίς τη βοήθειά μας. Το πανάρισμα δε, τους δίνει μια τραγανή κρούστα πολύ
νόστιμη. Τρώγονται σαν στραγάλια από μικρούς και μεγάλους!
Ο κόπος και ο χρόνος που διαθέτουμε στο φιλετάρισμα (καθόλου
δύσκολο στην περίπτωση των συγκεκριμένων ψαριών) και στο πανάρισμα κερδίζεται τελικά αφού δεν χρειάζεται να τα καθαρίσουμε για τα παιδιά την ώρα του φαγητού. Ένα επί πλέον κέρδος είναι ότι
με αυτόν τον τρόπο τρώνε περισσότερο ψάρι απ’ ότι με οποιονδήποτε
άλλο!
Υλικά
Για 1 κιλό μπακαλιαράκια (μέτριου μεγέθους)
Περίπου 1,5 κούπα τριμμένη φρυγανιά
¾ -1 κούπα αλεύρι
2 αυγά
Αλάτι
Λεμόνι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα μπακαλιαράκια τα αλατίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού. Αφαιρούμε τα κεφάλια και τα εντόσθια και τα φιλετάρουμε: με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε κάθε ψαράκι από την πάνω πλευρά της «ραχοκοκαλιάς» και αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο . Έτσι το κάθε ψάρι χωρίζεται σε δυο φιλετάκια.
Ετοιμάζουμε τα υλικά του παναρίσματος: Χτυπάμε τα αυγά (μαζί κρόκους και ασπράδια) και τα αλατίζουμε ελαφρά. Βάζουμε σε χωριστά μπολ τη φρυγανιά και το αλεύρι. Περνάμε κάθε φιλέτο με τη σειρά από το αλεύρι-το αυγό- τη φρυγανιά.Τινάζουμε να φύγει η περίσσια και τα αραδιάζουμε σε ένα πιάτο.
Αν έχουμε χρόνο τα αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο , να σφίξουν λίγο αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και πριν καπνίσει τηγανίζουμε τα παναρισμένα φιλετάκια μας μέχρι να χρυσίσουν. Δεν τα γυρίζουμε πολλές φορές. Όταν χρυσίσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζουμε και από την άλλη.
Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτες για να αφήσουν το περίσσιο λάδι και τα σερβίρουμε ζεστά . Αν θέλουμε τα ραντίζουμε με λεμόνι.
Παρατηρήσεις
1)Για να γίνει πιο ελαφρύ το πανάρισμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μόνο αυγό αραιωμένο με νερό.
2)Οι ποσότητες των υλικών του παναρίσματος είναι ενδεικτικές. Αν τα μπακαλιαράκια είναι μικρά μπορεί να χρειαστούμε περισσότερο αλεύρι και φρυγανιά ενώ αν είναι μεγάλα λιγότερο.
3)Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να τηγανίσουμε φιλέτα γλώσσας που θα κόψουμε σε λωρίδες ή όποιο άλλο φιλέτο ψαριού προτιμούμε.4)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη φρυγανιά πολύ λεπτοτριμμένα αρωματικά ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας (πιπέρι, ρίγανη , κ.ά.).
Ωραία ιδέα το φιλετάρισμα/πανάρισμα στα μπακαλιαράκια, δεν το είχα σκεφτεί! Πολύ βολικός και νόστιμος τρόπος παρασκευής. Κι αναζητούσα εναλλακτικούς τρόπους να μαγειρεύω τα ψάρια που χρησιμοποιώ πιο πολύ, για να μη βαριέμαι! (Και, ε ναι, προσωπικά θα τα φτιάχνω για μεγάλα παιδάκια! 😉 )
Καλημέρα!