στην Κρήτη από τα μέσα του Οκτώβρη μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη όλη η Κρήτη κινείται στο ρυθμό της τσικουδιάς ή ρακής (θηλυκό
παρακαλώ και όχι ουδέτερο ρακί όπως λέγεται αλλού). Το όνομα «ρακή» κατοχυρώθηκε από την Τουρκία
κι έτσι επισήμως έμεινε σε μας το «τσικουδιά» . Επισήμως, γιατί ανεπίσημα και τα
δυο ονόματα χρησιμοποιούνται .
έχει τούρκικη προέλευση (παρόλο που το
τούρκικο raki είναι διαφορετικό) και κατ’ άλλους προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη ραξ ή ρωξ (ρόγα σταφυλιών). Η λέξη τσικουδιά
έχει σχέση με τα τσίκουδα (κουκούτσια των σταφυλιών). Το ποτό είναι το προϊόν που προκύπτει όταν αποστάξουμε τα στράφυλα,
δηλαδή το υπόλειμμα του πατήματος των σταφυλιών , ένα περίπου μήνα μετά από την
παρασκευή του μούστου και αφού έχει προχωρήσει σε σωστό σημείο η ζύμωσή τους.
απανταχού κρητικών. Στις χαρές και στις λύπες, στα σπίτια και στα καφενεία, «στο πόδι» και στο τραπέζι , στην κούραση και στην
ξεκούραση, στην υγεία και στην αρρώστια πάντα και παντού η ρακή μας είναι
παρούσα.
«Έχουμε πιει μια ρακή μαζί» λέμε για να δείξουμε ότι έχουμε φιλική σχέση
με κάποιο , «πιε μια ρακή να σου περάσει»
λέμε για πολλούς πόνους του σώματος και της ψυχής
ενίοτε, «τρίψε τονε με μια ολιά ρακή και
αύριο θα είναι περδίκι» για τους κρυωμένους και τους άρρωστους.
«Επαγούδιαζε» τον πονόδοντο, εγιάτρευε τον πονόκοιλο , και σαν συστατικό του ρακόμελου αντικαθιστούσε τα
σιρόπια του λαιμού. Πανάκεια! Άντε να
πιούμε δυο «ρακομυκίνες» να δεις για πότε δα γιάνεις, θυμάμαι ακόμη να
λέει ο συχωρεμένος ο αδελφός του πατέρα μου γελώντας σε ένα συναχωμένο φίλο
του.
το οινόπνευμα σε εντριβές και κομπρέσες. Θυμάμαι μωρομάνες να μουσκεύουν μαλλί
από αιγοπρόβατα με ρακή και να το ακουμπούν στον ομφαλό των μικρών
παιδιών για να τους περάσουν τα κοιλιακά και στο θώρακα για να τους περάσει το κρυολόγημα. Είχε αποτέλεσμα; Ποιος ξέρει…
όλα! Με αλμυρά και γλυκά, με νηστίσιμους και μη νηστίσιμους μεζέδες, με απλά και σύνθετα πιάτα. Είναι δε συστατικό στα περισσότερα ζυμάρια μας , κυρίως των νηστίσιμων βουτημάτων , και η πρώτη ύλη των σπιτικών λικέρ μας. Με δυο ελιές κι ένα
παξιμάδι, με ένα σκέτο δροσερό αγγουράκι ή ένα μήλο, στα σπίτια της Κρήτης έχουμε κέρασμα
όποτε κι αν τύχει ο μουσαφίρης. Δεν είναι όμως απαλό ποτό. Είναι περίπου 37
βαθμών , οπότε ανήκει στα βαριά οινοπνευματώδη και πρέπει να πίνεται με
προσοχή. Σε πολλά ρακάδικα υπάρχει
γνωστός δεκάλογος :
αλλά δεν έχω δει πολλούς τέτοιους. Αρκετοί το παραδέχονται:
φταίνε:
μεθά
Και φέτος λοιπόν στα ρακοκάζανα καλά περάσαμε.
Από τη δική μου συνεισφορά: Μυζηθροπιτάκια με το πιο νόστιμο φύλλο |
Παρέες,
μουσικές και πλούσια τραπέζια με κάθε λογής καλούδια, γλυκά και αλμυρά.
Και στην άλλη μάζωξη: πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο |
Οι απλές
οφτές πατάτες και οι μπριζόλες του παρελθόντος έχουν δώσει τη θέση τους σε
τραπέζια με «του πουλιού το γάλα» για
όσο μπορούμε ακόμη…
καλεσμένοι συμμετέχουν με γλυκό ή αλμυρό
πεσκέσι, και παίρνουν μερίδιο από τη ρακή που παράγεται…
Πριν κλείσω το post, το φάρμακο που υποσχέθηκα, εμπνευσμένο από καλοκαιρινό κοκτέιλ που έκανε λέει θραύση το καλοκαίρι . Σε χειμωνιάτικη εκδοχή τώρα γιατί τις ζεστασιές (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τις χρειαζόμαστε κι αυτό είναι θερμαντικό και παρηγορητικό …
Εννοείται ότι οι αναλογίες αλλάζουν κατά βούληση…
βότανα την κανέλα και τα γαρύφαλλα να βράσουν για 2-3 λεπτά από την ώρα που θα
αρχίσει ο βρασμός. Τα σουρώνουμε σε
κούπες και τα γλυκαίνουμε με το μέλι . Προσθέτουμε και τη ρακή (μισή ποσότητα
σε κάθε κούπα) και απολαμβάνουμε ζεστό.
και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τα βότανα και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά να δώσουν τα αρώματα και τις ουσίες
τους στο αφέψημα .
Αν έχουμε και το ειδικό σκεύος με το οποίο γλιτώνουμε το σούρωμα, ακόμη καλύτερα.
Γλυκαίνουμε το ρόφημα με το μέλι (ή ζάχαρη) και προσθέτουμε
τη ρακή. Σερβίρουμε.
ανοίγουν και να δοκιμάζουν το καινούριο κρασί. Το σημερινό post έχει να κάνει με τη χάρη του νομίζω…
Ζούμε στα Χανια από το '98 και δεν είχα ποτέ την τύχη να βρεθω σε ρακοκάζανο και το έχω μεγάλο άχτι. Όσο για το γιατρικό σου, φαίνεται πολύ καλό. Και του χρόνου !
Aπόλαυσα την ανάρτησή σου λέξη προς λέξη!
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όπως πάντα!
Καλή βδομάδα Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Άν και δεν πίνω πολύ, η ρακή ή η τσικουδιά μ' αρέσουν πολύ.Ένα σφηνοπότηρο ρακή είναι ό,τι πρέπει για την όρεξη, αλλά είναι και χωνευτική.Κρίμα που δεν έχω δει ποτέ ρακοκάζανο και την όλη διαδικασία παραγωγής του από κοντά, γι' αυτό απόλαυσα την ανάρτησή σου!!!
Για άλλη μια φορά πολύ όμορφη η ανάρτηση σου!
Καλή εβδομάδα 🙂
Απολαυστική!! Τρελαίνομαι για τις μαντινάδες σας!
Εγώ έχω σταματήσει εκεί που λέει ο δεκάλογος για την ευτυχία.
Φέτος έχω κάνει τα περισσότερα λικέρ με ρακή, πρώτα ο Θεός θα προσπαθήσω να βρεθώ άλλη χρονιά στην Κρήτη στα ρακοκάζανα.
Καλή εβδομάδα και του χρόνου με υγεία!!
Η Κρήτη είναι απ΄τις μεγάλες αγάπες…όπως και η ρακή της!
Υπέροχη ανάρτηση , ευχαριστούμε!
Α! Με πρόλαβες Βαγγελιώ μου! Έχουμε φτιάξει ρακοκάζανο στην Ν Αφρική, φτιάχνουμε ρακή και αν δεν με είχαν σταματήσει οι διακοπές ρεύματος που μου επιβάλουν είχα σκοπό να σας δείξω τα επιτεύγματά μας στην άλλη άκρη του κόσμου!
Καλή βδομάδα να έχουμε!
Φιλάκια
Απολαυστική ανάρτηση!
Έχεις όρεξη για παιχνίδι; Έχεις βραβείο. http://mommywiki.blogspot.gr/2013/11/unpaixtable-blogger-award.html
Η ρακή είναι το αγαπημένο μου χειμωνιάτικο ποτό. Με λίγα κρητικά παξιμαδάκια και μια καλή γραβιέρα είναι το καλύτερο μου 🙂
Φιλιά πολλά!
Και του Χρόνου!
Και του Χρόνου με Υγεία, Βαγγελιώ μου και με περισσότερα κεράσματα ακόμη.
Όσο για το φάρμακο, το έμαθα κι' εγώ από τον πατέρα φίλης Κρητικιάς στα φοιτητικά μου χρόνια, και από τότε το εφαρμόζω στα κρυολογήματα του λαιμού μου (είτε με ρακή, είτε με τσίπουρο) και πάντα βοηθά.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Bαγγελιώ μου είσαι η Δομή των foodbloggers!!
Υπέροχη ανάρτηση, εμείς στο σπίτι λόγω Ηπειρώτικης καταγωγής απολαμβάνουμε τσίπουρα αλλά δεν έχει και διαφορά εδώ που τα λέμε!!!!
Έχω καταπολεμήσει πολλά κρυολογήματα με ρακόμελο!
Πολύ ωραία ανάρτηση για άλλη μια φορά!
Φιλάκια!