Ένα επιδόρπιο για όλους!
Ε, μέρα που είναι είπα να βάλω κι εγώ κάτι σοκολατένιο στο site! Σοκολατένιο μεν, ελαφρύ δε! Μια κρέμα που δεν έχει ούτε βούτυρο, ούτε αυγά και που μπορεί να παρασκευαστεί ακόμη και με γάλα light. Το ρυζάλευρο που είναι το πηκτικό μέσον για την παρασκευή της την κάνει αέρινη και διαφορετική από τις υπόλοιπες.
Την απολαμβάνουμε σκέτη ή αν τη θέλουμε πιο στολισμένη και γιορταστική βάζουμε μια κουταλιά σαντιγί στο σερβίρισμα, ή κάποιο ξηρό καρπό κοπανισμένο (τα φουντούκια και τα καρύδια της πηγαίνουν πολύ).
Όσοι λοιπόν δεν θέλουν να στερηθούν τη σοκολάτα μπορούν να απολαύσουν την σοκολατένια γεύση αυτής της κρέμας χωρίς τις ενοχές που ακολουθούν μια πλούσια σοκολατένια μους. Θα τη φτιάξουν εύκολα, μόνο μια κατσαρόλα χρειάζεται και τα δοσομετρικά μας κουτάλια. Συνταγή παλιά, με κουταλιές και φλυτζάνες που έχει προσαρμοστεί στους σύγχρονους τρόπους μέτρησης.
Αυτά… Και δεν θα σας μιλήσω για την αυριανή γιορτή. Τα έχω πει όλα στην περυσινή σοκολατενια φουντουκόπιτα, παλιότερα στην σοκολατένια τάρτα πορτοκαλιού, και παλιότερα στο ομολογουμένως πεντανόστιμο σοκολατένιο κέικ μελιού (κλικ στα πορτοκαλί γράμματα για τις συνταγές). Εν τω μεταξύ από την Παρασκευή έχουν αρχίσει να με ρωτάνε αν γιορτάζω και τι δώρο θέλω να μου κάνει ο σύζυγος. Τα εφηβάκια μου, τα μαθητάκια μου. Παρά το φετινό μας χάλι γιορτάζουν! Και πάντα να γιορτάζουν τους εύχομαι, και να ζήσουν τον έρωτα σε καλύτερες συνθήκες, σε καλύτερο κόσμο!
Υλικά
4 κουταλιές νερό
1,5 κουταλιά ρυζάλευρο (δείτε παρατηρήσεις)
1,5 κουταλιά κορνφλάουρ
1 σωληνάκι βανίλια
3,5 κουταλιές κακάο καλής ποιότητας
6 κουταλιές ζάχαρη
2 κούπες γάλα
(Η κουταλιά είναι 15 ml και η κούπα 250 ml)
Προαιρετικά, λίγη κανέλα ή λίγο στιγμιαίο καφέ ή λίγο μοσχοκάρυδο
Επί το έργον
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και διαλύουμε το ρυζάλευρο και το κορνφλάουρ. Τη βάζουμε στο μάτι σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο περασμένο από σήτα να μην έχει σβωλαράκια. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι για να μην πιάσει και ανακατεύουμε καλά.
Επαναφέρουμε και προσθέτουμε το γάλα με συνεχή ροή ανακατεύοντας. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα μας. Θα πάρει 7-8 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από το μάτι και ανακατεύουμε λίγη ώρα (κάνει πολύ εύκολα κρούστα) ώστε να μη σπάσουν τα μπολάκια μας από την υψηλή της θερμοκρασία (αν τη σερβίρουμε σε γυάλινα).
Τη μοιράζουμε σε 4 μερίδες και τη σερβίρουμε με σαντιγί, ή λίγο τυρί κρέμα ή με ξηρούς καρπούς.
Παρατηρήσεις
1.Παρόλο που ρυζάλευρο μπορούμε να βρούμε εύκολα σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς ή είδη ζαχαροπλαστικής (δεν πρόκειται για τη μωρουδίστικη κρέμα), επειδή χρειαζόμαστε λίγο μπορούμε να αλέσουμε λίγο ρύζι καρολίνα ή γλασέ στο multi και να το περάσουμε από σήτα. Το σπασμένο ρύζι που μένει χρησιμοποιείται σε σούπες και μάλιστα θέλει λιγότερο βράσιμο!
2. Σ’ εμάς αρέσει λίγο πιο ρευστή και γι αυτό ελαττώνω το κορνφλάουρ σε 1 κουταλιά. Η κανονική δόση είναι αυτή που δίνεται παραπάνω.
3. Εκτός από κανέλα, στιγμιαίο καφέ-εγώ τα συνδυάζω συχνά με σοκολάτα-και μοσχοκάρυδο, για πιο «πικάντικη» γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εδώ το ροζ πιπέρι προστέθηκε περισσότερο για να δώσει χρώμα στις φωτογραφίες, αλλά τελικά ταίριαξε!
4. Ταιριάζει πολύ με μπισκότα. Μπορούμε σε κάθε μπολ να βάλουμε 1-2 μπισκότα ή κουλουράκια, ολόκληρα ή σε κομμάτια.