Ετοιμάστε τα τώρα για το Πάσχα!
Τα λικέρ λεμονιού μάθαμε και στην Ελλάδα να τα λέμε limoncello αλλά εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω αυτή την ονομασία για το δικό μου. Οι αναγνώστες του blog θα έχουν καταλάβει ότι δίνω ιδιαίτερη σημασία στις ονομασίες και δεν μου αρέσει να τις χρησιμοποιώ για τα «κάτι σαν …» , παρά μόνο για τα αυθεντικά σκευάσματα. Το limoncello είναι ιταλικό λικέρ και για την παρασκευή του δεν χρησιμοποιείται βέβαια ρακή! Το δικό μου γίνεται με ρακή.
Την ώρα της φωτογράφισης κατέφθασαν οι αροδαρές της Σταυροπροσκύνησης από τη μάνα μου… |
Όπως έχω ξαναγράψει στην Κρήτη τα λικέρ τα έφτιαχναν ανέκαθεν με ρακή ή με κονιάκ. Το κονιάκ το χρησιμοποιώ κυρίως σε σκουρόχρωμα λικέρ . Όταν φτιάχνω λικέρ με ανοιχτόχρωμες φλούδες ή φρούτα προτιμώ τη ρακή για να μην αλλοιώνεται το λαμπερό τους χρώμα. Φέτος έφτιαξα το λικέρ του λεμονιού σε δύο εκδοχές. Με σιρόπι νερού και ζάχαρης όπως έκανα πάντα και σε μια εντελώς νέα με σιρόπι γάλακτος-ζάχαρης .
Το αποτέλεσμα της πρώτης ήταν αυτό που ήξερα αλλά το δεύτερο ήταν αποκάλυψη! Κρεμώδες, δροσερό , γλυκό και φινετσάτο λικέρ που το απολαμβάνει κάποιος και ολόσκετο, χωρίς κανένα συνοδευτικό. Η ιδέα ήταν από εδώ και προσάρμοσα στα δικά μου δεδομένα τη συνταγή.
Υλικά
Α. Για το διάφανο:
Για κάθε κούπα ρακής
Φλούδες 2-3 λεμονιών
(περίπου 50 γραμμάρια)
1,5 κούπα νερό
2/3 -1 κούπα ζάχαρη
(Χρησιμοποίησα 3 κούπες ρακή οπότε έβαλα 150 γραμμάρια φλούδες)
Β. Για το κρεμώδες λικέρ λεμονιού:
Για κάθε κούπα ρακής
50 γραμμάρια φλούδες λεμονιού
1 κούπα γάλα με 1,5%
λιπαρά
2/3-1 κούπας ζάχαρη
Επί το έργον
Για το διάφανο:
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και παίρνουμε τις φλούδες τους με ένα κοφτερό μαχαιράκι ή με ένα αποφλοιωτή ώστε να μην έχουν πολύ άσπρο. Τις βάζουμε με τη ρακή σε ένα ευρύχωρο βάζο πουν να κλείνει καλά και τις αφήνουμε σε σκιερό μέρος (στο εσωτερικό του σπιτιού, όχι στον ήλιο) για 8-10 μέρες. Από την πρώτη ώρα η ρακή αρχίζει να παίρνει χρώμα. Όταν περάσουν οι 10 μέρες βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με το νερό και μετράμε 7 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει (το μάτι της κουζίνας σε μεσαία διαβάθμιση για να μην εξατμιστεί το νερό).
Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι και το προσθέτουμε στο βάζο με τις φλούδες. Περιμένουμε ακόμη 3-4 μέρες, και σουρώνουμε το λικέρ μας. Το φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια που έχουμε αφήσει να κρυώσουν. Διατηρείται εκτός ψυγείου αλλά πίνεται καλύτερα παγωμένο.
Β. Για το κρεμώδες:
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και παίρνουμε τις φλούδες τους με ένα κοφτερό μαχαιράκι ή με ένα αποφλοιωτή ώστε να μην έχουν άσπρο. Τις βάζουμε σε ένα βάζο με τη ρακή και τις αφήνουμε σε σκιερό μέρος (στο εσωτερικό του σπιτιού, όχι στον ήλιο) για 8-10 μέρες. Όταν περάσουν οι 10 μέρες βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να βράσει και μετράμε 1-2 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού ίσα να λιώσει η ζάχαρη). Αφήνουμε να κρυώσει και το προσθέτουμε στο λικέρ μας. Σουρώνουμε αμέσως και αδειάζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια που έχουμε αφήσει να κρυώσουν. Αφήνουμε να ωριμάσει 2-3 μέρες εκτός ψυγείου και να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα και απολαμβάνουμε.
Αρχικά το λικέρ είναι νερουλό αλλά μετά την ωρίμανση αποκτά κρεμώδη, βελούδινη υφή. Αυτό το λικέρ διατηρείται στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1)Χρησιμοποίησα 3 κούπες ρακή και 150 γραμμάρια φλούδες λεμονιού. Μετά από τις 10 μέρες εκχύλισης, πήρα τη μια κούπα από το υγρό για το λικέρ κρέμα και πρόσθεσα στο υπόλοιπο εκχύλισμα το σιρόπι ζάχαρης για το διάφανο λικέρ. Έτσι δοκιμάσαμε και τις δυο εκδοχές.
2)Προτίμησα να δώσω σε γραμμάρια την ποσότητα από τις φλούδες λεμονιού γιατί τα λεμόνια είναι διάφορων μεγεθών . Τα δικά μου ήταν τόσο μεγάλα που καθένα τους αντιστοιχούσε σε δύο μικρά.
3)Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο γλυκά μας αρέσουν τα λικέρ, γι αυτό λέω από 2/3 -1 κούπα.
4)Περνάω τα λικέρ μου από σήτα την οποία “ενισχύω” με μπαμπάκι ανάμεσα σε τούλι. Έτσι και καλή διήθηση γίνεται και δεν πέφτουν ίχνη μπαμπακιού στο υγρό.
5)Εννοείται ότι τα λεμόνια πρέπει να είναι ακέρωτα και αράντιστα!
αυτό το λικέρ τύπου Bayleys θέλω να το δοκιμάσω!!!! Μέχρι τώρα έφτιαχνα το διάφανο.
Βαγγελιώ μου ευκαιρία να σου ευχηθώ χρόνια πολλά, καλά κι ευτυχισμένα για την γιορτή σου.
Καλή εβδομάδα
Καλόπιοτα!! Πέρσι έφτιαξα το διαυγές με βότκα όμως, ίσως αυτό είναι το αυθεντικό λιμοντσέλο δεν ξέρω λεπτομέρειες.
Πολύ ιδιαίτερο βρίσκω το άλλο αλλά δεν τολμώ να το φτιάξω προς το παρόν για΄τι δεν υπάρχει χώρος πια στο σπίτι!!
Χρόνια σου πολλά για αύριο!!
Η κρεμώδης εκδοχή φαίνεται εξαιρετική!
Βελούδινη υφή και λεμονάτη γεύση! Μα πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει ένα λικέρ;
Θέλω πολύ να το δοκιμάσω!
Χρόνια πολλά!
Θα το επιχειρήσω. Φαινεται εύκολο. Μάλλον θα προτιμήσω φλούδες από γλυκολέμονο (lime) αντί για λεμόνι.
Φαινεται εξαιρετικο, αλλα ποσα ml ειναι η κουπα της ρακης; Το blog σαςτο βρηκα μολις τωρα και σας συγχαιρω. Πολυ καλη δουλεια!
Γύρω στα 250 ml είναι η κούπα.
Η κούπα μου είναι η δοσομετρική κούπα και είναι 250 ml . Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Το εκανα σήμερα το 1το βήμα, θα μου αρέσει σιγουρα. Τώρα θα περιμένω 10 μέρες για το επόμενο βήμα. Ευχαριστώ για την συνταγή. Α!!!!!! Ξέχασα να πω… Εγώ έχω τσίπουρο απο τα Γιαννενα και αυτό έβαλα, οποτε είναι και μεγαλυτερη η αγωνία μου να δω πως θα βγει.
Σας ευχαριστω για τις παραδοσιακες σας συνταγες. Ειναι αξιοπιστες στην εφαρμογη τους και εχω εμπιστοσυνη παντα για την επιτυχια
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
Το κρεμώδες, για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο;
Δεν έχω φτιάξει μεγάλες ποσότητες και το έχω διατηρήσει μέχρι και ένα μήνα. Μετά φτιάχνω κάποιο κέικ, ή κάποια φρουτοσαλάτα για να το εξαντλήσω. Δεν ξέρω αν διατηρείται περισσότερο. Πάντως είναι εξαιρετικό!
Καλημέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Δείτε τα mail σας παρακαλώ!
1 κούπα ειναι αυτο που λένε οι αμερικάνοι 1cup=236,5 ml??? Χρησιμοποιώ ζυγαριά και η μετατροπή σε κούπες ή το αντίθετο με δυσκολεύει! Ευχαριστώ!
Τώρα είδα το παραπάνω σχόλιο.
Συγνώμη, λάθος σχόλιο είχα γράψει, για άλλη κυρία προοριζόταν. Η κούπα μου είναι 250 ml ή ίσως 2-3 λιγότερο (Είναι η Pyrex της anchor)
Το λικέρ κρέμα λεμονιού δεν διατηρείτε εκτός ψυγείου?
Δεν έχω δοκιμάσει να το διατηρήσω εκτός ψυγείου και δεν θα το συνιστούδα λόγω γάλακτος. Εξάλλου είναι πολύ πιο νόστιμο παγωμένο!
I will try to make it.
Θα χαρώ πολύ να σας αρέσει!
Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα Βαγγελιώ μας. Θα ήθελα να ρωτήσω μηπως γνωρίζεις γιατι μου βγήκε πικρό, με πολύ έντονα τα αρώματα απο τα αιθέρια έλαια ?
Επίσης! Μήπως άφησες πολλή φλούδα (εννοώ το λευκό μέρος…); Μια πικρίλα στην επίγευση δεν είναι άσχημη αλλά όχι και να μην πίνεται… Κάνε λίγο σιρόπι ακόμη και άστο να ωριμάσει λίγο ακόμη. Μπορέι να στρώσει.
η αλήθεια είναι ότι η πικρή γεύση είναι στην επιγευση. έφτιαξα λίγο παραπάνω σιρόπι και ήρθε στα ίσια του. Ευχαριστώ πολύ.
Χαίρομαι που το σώσατε! Σε χαρές να το απολαύσετε!