Αλμυρά

Δυο σαλάτες με ρέγγα: με πατάτες και με φακές

Δυο σαλάτες με ρέγγα: με πατάτες και με φακές

Τις λέει κανείς και κύρια πιάτα!

Τις έφτιαξα πριν λίγες μέρες, ήτανε να δημοσιευτούν για την 25η Μαρτίου, αλλά κάτι έτυχε και αναβλήθηκε η ανάρτηση! Η ρέγγα προοριζόταν για την πατατοσαλάτα, αλλά μετά μιας κι είμαστε όλα κι όλα δυο άτομα (καραντίνα αυστηρή τηρούμε εμείς…), σκέφτηκα πως φτάνει και για την εκδοχή με τις φακές κι έτσι είναι  εδώ σήμερα και οι δυο συνταγές! Σαλάτα με ρέγγα και πατάτες (πατατοσαλάτα δηλαδή), και σαλάτα με ρέγγα και φακές! Και οι δυο πολύ νόστιμες ! Οι νηστεύοντες ας δοκιμάσουν κάποια ρεγγοσαλάτα την Κυριακή των Βαΐων, οι μη νηστεύοντες όλη την εβδομάδα!

Δυο σαλάτες με ρέγγα: με πατάτες και με φακές

Η ρέγγα ήταν και είναι μερακλίδικο συνοδευτικό των οσπρίων αλλά και γερός μεζές για πότηδες. Αλμυρή, αρκούντως πικάντικη άνευ ψησίματος και πολύ πικάντικη αν περαστεί από φλόγα! Μερικοί δεν αντέχουν τη μυρωδιά της άλλοι τη λατρεύουν. Εικόνα από το παρελθόν, ρέγγα στο πιρούνι πάνω από φλόγα μπαμπακιού ποτισμένου σε οινόπνευμα και τοποθετημένου σε καπάκι γνωστής βαφής παπουτσιών. Καμιά φορά και στο λιόφυτο, να μοσχοβολά ο τόπος όταν την ψήνανε! Οι πιο “προχωρημένοι” φτιάχνανε και ρεγγοσαλάτες όπως και σαρδελοσαλάτες με παστές σαρδέλες!

Δυο σαλάτες με ρέγγα: με πατάτες και με φακές

Δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα στα μέρη μας. Απλά αντικαταστάθηκε η συσκευασία της. Τα ξύλινα κιβωτιάκια με τις χύμα ρέγγες που τις διάλεγες, τώρα δεν τα βλέπω συχνά. Ρέγγες στα ψυγεία πια, σε πλαστικό περιτύλιγμα κι αυτές. Βολεύει αρκετά ειδικά αυτή την εποχή με την τάση που έχουμε πια όλοι να προμηθευόμαστε τρόφιμα που αποθηκεύονται! Το ζητούμενο πάντα: να είναι αυγωμένες, αφού και το αυγοτάραχό τους είναι μεζές!

Δυο σαλάτες με ρέγγα: με πατάτες και με φακές

Ο παλιός καλός τρόπος θέλει τη ρέγγα ψημένη όπως είπαμε και σερβιρισμένη με λαδολέμονο. Στα μέρη μας έφτιαχναν και ρεγγοπίλαφο. Συχνός άλλωστε ο συνδυασμός ψαρικού με ρύζι. Παρεμπιπτόντως δοκιμάστε κάποια στιγμή το εξαιρετικό εθιμικό μπακαλιαροπίλαφο! Ήταν η περυσινή πρόταση για το τραπέζι της Κυριακής των Βαΐων. Θα φτιάξω και το ρεγγοπίλαφο κάποια στιγμή (όχι δηλαδή ότι έχουν και μεγάλες διαφορές, αλλά για την καταγραφή και τις λεπτομέρειες…).

Δυο σαλάτες με ρέγγα: με πατάτες και με φακές

Αλλά ας δούμε αυτές τις πλούσιες σαλάτες με ρέγγα!

Παρατηρήσεις

  • Για πιο «έντονο» αποτέλεσμα, μπορούμε να ψήσουμε τη ρέγγα!
  • Η προσθήκη ελαιολάδου στις πατάτες πριν κρυώσουν τις νοστιμίζει πολύ! Μπορούμε να ελαττώσουμε το ελαιόλαδο στο ντρέσινγκ αν μας φαίνεται πολύ.
  • Οι ποσότητες των υλικών είναι ενδεικτικές. Δηλαδή, η προσθήκη περισσότερων ή διαφορετικών αρωματικών είναι θέμα επιλογής. Κατά τη γνώμη μου ταιριάζουν τα προτεινόμενα…
  • Αντί φακές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φασόλια ή ρεβίθια. Όπως έχω ξαναγράψει συχνά κρατώ στην κατάψυξη μια ποσότητα από τα όσπρια που μαγειρεύω (πριν προσθέσω τα υλικά της συνταγής) για σαλάτες. Ειδικά όμως οι φακές βράζουν πολύ εύκολα αν είναι καλόψητες γι αυτό προτείνονται!

Καλά να είμαστε, καλά να περνάμε! Μένουμε στα σπίτια μας όσο χρειαστεί!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο