Τις λέει κανείς και κύρια πιάτα!
Τις έφτιαξα πριν λίγες μέρες, ήτανε να δημοσιευτούν για την 25η Μαρτίου, αλλά κάτι έτυχε και αναβλήθηκε η ανάρτηση! Η ρέγγα προοριζόταν για την πατατοσαλάτα, αλλά μετά μιας κι είμαστε όλα κι όλα δυο άτομα (καραντίνα αυστηρή τηρούμε εμείς…), σκέφτηκα πως φτάνει και για την εκδοχή με τις φακές κι έτσι είναι εδώ σήμερα και οι δυο συνταγές! Σαλάτα με ρέγγα και πατάτες (πατατοσαλάτα δηλαδή), και σαλάτα με ρέγγα και φακές! Και οι δυο πολύ νόστιμες ! Οι νηστεύοντες ας δοκιμάσουν κάποια ρεγγοσαλάτα την Κυριακή των Βαΐων, οι μη νηστεύοντες όλη την εβδομάδα!
Η ρέγγα ήταν και είναι μερακλίδικο συνοδευτικό των οσπρίων αλλά και γερός μεζές για πότηδες. Αλμυρή, αρκούντως πικάντικη άνευ ψησίματος και πολύ πικάντικη αν περαστεί από φλόγα! Μερικοί δεν αντέχουν τη μυρωδιά της άλλοι τη λατρεύουν. Εικόνα από το παρελθόν, ρέγγα στο πιρούνι πάνω από φλόγα μπαμπακιού ποτισμένου σε οινόπνευμα και τοποθετημένου σε καπάκι γνωστής βαφής παπουτσιών. Καμιά φορά και στο λιόφυτο, να μοσχοβολά ο τόπος όταν την ψήνανε! Οι πιο “προχωρημένοι” φτιάχνανε και ρεγγοσαλάτες όπως και σαρδελοσαλάτες με παστές σαρδέλες!
Δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα στα μέρη μας. Απλά αντικαταστάθηκε η συσκευασία της. Τα ξύλινα κιβωτιάκια με τις χύμα ρέγγες που τις διάλεγες, τώρα δεν τα βλέπω συχνά. Ρέγγες στα ψυγεία πια, σε πλαστικό περιτύλιγμα κι αυτές. Βολεύει αρκετά ειδικά αυτή την εποχή με την τάση που έχουμε πια όλοι να προμηθευόμαστε τρόφιμα που αποθηκεύονται! Το ζητούμενο πάντα: να είναι αυγωμένες, αφού και το αυγοτάραχό τους είναι μεζές!
Ο παλιός καλός τρόπος θέλει τη ρέγγα ψημένη όπως είπαμε και σερβιρισμένη με λαδολέμονο. Στα μέρη μας έφτιαχναν και ρεγγοπίλαφο. Συχνός άλλωστε ο συνδυασμός ψαρικού με ρύζι. Παρεμπιπτόντως δοκιμάστε κάποια στιγμή το εξαιρετικό εθιμικό μπακαλιαροπίλαφο! Ήταν η περυσινή πρόταση για το τραπέζι της Κυριακής των Βαΐων. Θα φτιάξω και το ρεγγοπίλαφο κάποια στιγμή (όχι δηλαδή ότι έχουν και μεγάλες διαφορές, αλλά για την καταγραφή και τις λεπτομέρειες…).
Αλλά ας δούμε αυτές τις πλούσιες σαλάτες με ρέγγα!
Υλικά
Η κούπα μου είναι 250 ml, η κουταλιά 15 ml (δείτε και παρατηρήσεις)
Για την πατατοσαλάτα:
1-2 μέτριες πατάτες (300-350 gr)
Αλάτι
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές ξίδι
1 μέτρια ρέγγα
1-2 πράσινα κρεμμυδάκια
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος
2 κουταλιές κάππαρη ξαλμυρισμένη
Για τη σαλάτα με φακές:
1/2 κούπα φακές (άβραστες)
Λίγο αλάτι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
5-6 λιαστές ντομάτες
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1-2 κουταλιές ξαλμυρισμένη κάππαρη
Λίγο κύμινο
Για το ντρέσινγκ (ίδιο και για τις δύο σαλάτες, αλλά η δόση είναι για κάθε μία ):
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Προαιρετικά, 1 κουταλιά μουστάρδα καλής ποιότητας
Ελάχιστο αλάτι
Επί το έργον
Βράζουμε τις πατάτες ή τις φακές και αφήνουμε να κρυώσουν.
Ειδικά για τις πατάτες, τις βράζουμε κομμένες στα 4 και μετά πριν κρυώσουν τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, τις αλατίζουμε, τις περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να κρυώσουν (δείτε παρατηρήσεις). Όσον αφορά τις φακές, τις βράζουμε να μαλακώσουν εντελώς αλλά να μη χυλώσουν. Βγάζουμε από τη ρέγγα το χρυσαφί δέρμα και το κεντρικό κόκκαλο και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε σαλατιέρες, βάζουμε την «πρώτη ύλη» της επιλογής μας και από πάνω τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε και τα κομματάκια της ρέγγας.
Ανακατεύουμε προσεκτικά να μη διαλυθούν. Χτυπάμε σε ένα βαζάκι τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τις ρεγγοσαλάτες μας!
Τις απολαμβάνουμε και ως πρόχειρα γεύματα!
Παρατηρήσεις
- Για πιο «έντονο» αποτέλεσμα, μπορούμε να ψήσουμε τη ρέγγα!
- Η προσθήκη ελαιολάδου στις πατάτες πριν κρυώσουν τις νοστιμίζει πολύ! Μπορούμε να ελαττώσουμε το ελαιόλαδο στο ντρέσινγκ αν μας φαίνεται πολύ.
- Οι ποσότητες των υλικών είναι ενδεικτικές. Δηλαδή, η προσθήκη περισσότερων ή διαφορετικών αρωματικών είναι θέμα επιλογής. Κατά τη γνώμη μου ταιριάζουν τα προτεινόμενα…
- Αντί φακές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φασόλια ή ρεβίθια. Όπως έχω ξαναγράψει συχνά κρατώ στην κατάψυξη μια ποσότητα από τα όσπρια που μαγειρεύω (πριν προσθέσω τα υλικά της συνταγής) για σαλάτες. Ειδικά όμως οι φακές βράζουν πολύ εύκολα αν είναι καλόψητες γι αυτό προτείνονται!