Vegan/vegetarian

Πιπεριές με τυριά στο τηγάνι

Το «γιαλαντζί» μπουγιουρντί μου

Και το λέω γιαλαντζί μπουγιουρντί γιατί εγώ το αυθεντικό μπουγιουρντί αλλιώς το ξέρω… Στο πήλινο και στο φούρνο, πικάντικο και καυτερό! Μην έρθουμε δα και σε κόντρα με τους Θεσσαλονικιούς φίλους και συγγενείς 😉 ! Οι τακτικοί αναγνώστες ξέρετε την εμμονή μου με την απόδοση της σωστής συνταγής σε συγκεκριμένες ονομασίες. Τούτες εδώ οι πιπεριές με τα τυριά είναι η εναλλακτική εκδοχή που έφτιαχνα στους τόπους των διακοπών μας όπου σπανίως υπήρχαν τότε φουρνάκια στα πολυκούζινα των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.

Βασικά τρεις είναι οι λόγοι που το διαφοροποιώ από το αυθεντικό: α) είναι στο τηγάνι και όχι σε πήλινο στο φούρνο β) δεν είναι όσο καυτερό πρέπει (παρόλο που αυτό μπορεί να αλλάξει..) γ) έχει κρητική γραβιέρα  και όχι το κασέρι της κλασικής συνταγής. Θα την φτιάξω και την αυθεντική κάποια στιγμή, για τα «πανωμερίτικα» της σελίδας, έχω συνταγή  που δεν παίζεται από μερακλή μπατζανάκη! Εκεί θα πούμε και τα της λέξης «μπουγιουρντί».

Τα παιδιά μου λάτρευαν τα λιωμένα τυριά (υποθέτω ότι συμβαίνει με όλα τα παιδάκια, ξέρετε κανένα που δεν αγαπά την πίτσα;), το τηγάνι είναι η εύκολη και γρήγορη λύση, και το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό και όσο πικάντικο θέλουμε! Το φτιάχναμε λοιπόν στις διακοπές και ήταν τέλειο μαζί με λίγο ντάκο ή με ένα πιάτο ζυμαρικών ή με όσπριο!

Το θυμήθηκα λοιπόν προχθές που είχα 2-3  πιπεριές κέρατο και το έφτιαξα για τις μικρές μου που το τίμησαν δεόντως. Φυσικά το κοκκινοπίπερο που έβαλα δεν ήταν καυτερό. Επί πλέον, διαπιστώσαμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι πως η πιπεριά έτσι φτιαγμένη είναι πιο μαλακή και πιο ελαφριά στο στομάχι από την μισοψημένη του φούρνου.

Θα το προτείνω λοιπόν ως ορεκτικό, ως συνοδευτικό οσπρίων, ψητών, ζυμαρικών, ή απλώς ως ένα ακόμη πιάτο στο τραπέζι με τα μεζεδάκια της καλοκαιρινής βεγγέρας!

Παρατηρήσεις

  • Δεν χρειάζεται περισσότερο ελαιόλαδο, τα τυριά αφήνουν αρκετά λιπαρά στο πιάτο.
  • Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά μπορεί να προστεθεί μια μικρή καυτερή πιπερίτσα ή να είναι καυτερό μπούκοβο το ένα από τα μπαχαρικά μας.
  • Οι πιπεριές κέρατο είναι η ποικιλία που συνηθίζουμε πιο συχνά, αλλά το πιάτο είναι εξαιρετικά νόστιμο και πιο εντυπωσιακό σε εμφάνιση με πολύχρωμες πιπεριές!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!   

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές