Το «γιαλαντζί» μπουγιουρντί μου!
Και το λέω γιαλαντζί μπουγιουρντί γιατί εγώ το αυθεντικό μπουγιουρντί αλλιώς το ξέρω… Στο πήλινο και στο φούρνο, πικάντικο και καυτερό! Μην έρθουμε δα και σε κόντρα με τους Θεσσαλονικιούς φίλους και συγγενείς 😉 ! Οι τακτικοί αναγνώστες ξέρετε την εμμονή μου με την απόδοση της σωστής συνταγής σε συγκεκριμένες ονομασίες. Τούτες εδώ οι πιπεριές με τα τυριά είναι η εναλλακτική εκδοχή που έφτιαχνα στους τόπους των διακοπών μας όπου σπανίως υπήρχαν τότε φουρνάκια στα πολυκούζινα των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.
Βασικά τρεις είναι οι λόγοι που το διαφοροποιώ από το αυθεντικό: α) είναι στο τηγάνι και όχι σε πήλινο στο φούρνο β) δεν είναι όσο καυτερό πρέπει (παρόλο που αυτό μπορεί να αλλάξει..) γ) έχει κρητική γραβιέρα και όχι το κασέρι της κλασικής συνταγής. Θα την φτιάξω και την αυθεντική κάποια στιγμή, για τα «πανωμερίτικα» της σελίδας, έχω συνταγή που δεν παίζεται από μερακλή μπατζανάκη! Εκεί θα πούμε και τα της λέξης «μπουγιουρντί».
Τα παιδιά μου λάτρευαν τα λιωμένα τυριά (υποθέτω ότι συμβαίνει με όλα τα παιδάκια, ξέρετε κανένα που δεν αγαπά την πίτσα;), το τηγάνι είναι η εύκολη και γρήγορη λύση, και το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό και όσο πικάντικο θέλουμε! Το φτιάχναμε λοιπόν στις διακοπές και ήταν τέλειο μαζί με λίγο ντάκο ή με ένα πιάτο ζυμαρικών ή με όσπριο!
Το θυμήθηκα λοιπόν προχθές που είχα 2-3 πιπεριές κέρατο και το έφτιαξα για τις μικρές μου που το τίμησαν δεόντως. Φυσικά το κοκκινοπίπερο που έβαλα δεν ήταν καυτερό. Επί πλέον, διαπιστώσαμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι πως η πιπεριά έτσι φτιαγμένη είναι πιο μαλακή και πιο ελαφριά στο στομάχι από την μισοψημένη του φούρνου.
Θα το προτείνω λοιπόν ως ορεκτικό, ως συνοδευτικό οσπρίων, ψητών, ζυμαρικών, ή απλώς ως ένα ακόμη πιάτο στο τραπέζι με τα μεζεδάκια της καλοκαιρινής βεγγέρας!
Υλικά
2-3 πιπεριές (περίπου 200 gr) κέρατο (δείτε παρατηρήσεις)
2 κουταλιές (30 ml) ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό (50-60 gr) κρεμμύδι
1 μέτρια (περίπου 120 gr) ντομάτα
Αλάτι
Πιπέρι
1 κουταλάκι κοκκινοπίπερο (καυτερό-όσο αντέχουμε- ή γλυκό ή ανάμεικτο)
1 κουταλάκι ρίγανη
100 gr φέτα ή ξινομυζήθρα
80-100 gr κρητική γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο της σελίδας μας, είναι κατατοπιστικό!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Πλένουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε ροδέλες. Πλένουμε και την ντομάτα και αφαιρούμε τους σπόρους και τα ζουμιά της. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες.
Όταν μαραθεί προσθέτουμε και τις πιπεριές, ανακατεύουμε και όταν αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε την ντομάτα σε μικρά καρεδάκια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσει τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τη φέτα και όταν αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε και την γραβιέρα σε καρεδάκια. Μόλις λιώσει και αυτή σερβίρουμε!
Παρατηρήσεις
- Δεν χρειάζεται περισσότερο ελαιόλαδο, τα τυριά αφήνουν αρκετά λιπαρά στο πιάτο.
- Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά μπορεί να προστεθεί μια μικρή καυτερή πιπερίτσα ή να είναι καυτερό μπούκοβο το ένα από τα μπαχαρικά μας.
- Οι πιπεριές κέρατο είναι η ποικιλία που συνηθίζουμε πιο συχνά, αλλά το πιάτο είναι εξαιρετικά νόστιμο και πιο εντυπωσιακό σε εμφάνιση με πολύχρωμες πιπεριές!
Μόλις το έφτιαξα! Τέλειο τέλειο τέλειο! Όσο πρέπει πικάντικο, έβαλα πιπεριά κέρατο και φλωρίνης, και στο τέλος μυζήθρα (χανιώτικη) και γραβιέρα. Υπέροχος μεζές συνοδευτικό ψητών κρεατικών και ντόπιου κόκκινου κρασιού. Πολλά ευχαριστώ και φιλιά από τον Αποκόρωνα Χανίων!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Κι εμείς το λατρεύουμε και με κρητικά τυριά θαρρώ πως γίνεται ακόμη πιο νόστιμο κι ας είναι πανωμερίτικης προέλευσης! Ευχαριστώ κι εγώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή και μπήκατε στον κόπο να μας γράψετε εντυπώσεις! Να είστε καλά!
Υπέροχες οι συνταγές θέλω να δω τάρτα με κρεμμύδια ευχαριστώ πολύ
Σας ευχαριστώ πολύ! Θα προσπαθήσω να τη δημοσιεύσω στις γιορτές!