Vegan/vegetarian

Μυζηθροπιτάκια με μέλι στο πι και φι!

Μυζηθροπιτάκια με μέλι στο πι και φι!

Για βιαστικές  ή αρχάριες …

Τα μυζηθροπιτάκια είναι ένα από τα επιδόρπια με τα οποία τελειώνει πολύ συχνά ένα γεύμα στην Κρήτη. Μαζί με μια ρακή που λειτουργεί σαν χωνευτικό στην προκειμένη περίπτωση, παρατείνουν την κουβέντα και την παρέα γύρω από ένα οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι.

Μυζηθροπιτάκια με μέλι στο πι και φι!

Με γλυκιά ή με ξινή μυζήθρα, μαλεβυζιώτικα ή σφακιανά ή …παγκρήτια, με μπόλικο μέλι και κανέλα, φρεσκοτηγανισμένα και  τραγανά δεν μας αφήνουν να σταματήσουμε μόνο στο πρώτο…

Μυζηθροπιτάκια με μέλι στο πι και φι!

Τι γίνεται όμως αν δεν υπάρχει χρόνος για άνοιγμα φύλλου, ή αν βαριόμαστε βρε αδελφέ και  έχουν τελειώσει οι προμήθειες της κατάψυξης ; Επειδή πάντα υπάρχει μυζήθρα στο σπίτι, κυρίως ξινή γιατί η γλυκιά (ανθότυρος) δεν διατηρείται για πολλές μέρες, και πάντα έχω φύλλο κρούστας στην κατάψυξη, φτιάχνω τα μυζηθροπιτάκια της τεμπέλας όπως τα λέω.

Μυζηθροπιτάκια με μέλι στο πι και φι!

Είναι τόσο νόστιμα που πολλοί τα προτιμούν από εκείνα με το σπιτικό φύλλο γιατί το φύλλο κρούστας γίνεται πολύ τραγανό στο τηγάνι και ταιριάζει με το μέλι και την κανέλα.
Επίσης είναι ιδανικά (μαζί με τις αγνιόπιτες) για τις αρχάριες νοικοκυρές που δεν ξέρουν να ανοίγουν φύλλο .

Μυζηθροπιτάκια με μέλι στο πι και φι!

Παρατηρήσεις

1) Μέσα στη μυζήθρα εγώ δεν βάζω κανένα  γλυκαντικό ιδιαίτερα αν πρόκειται να τα σερβίρω μετά από το φαγητό. Αν είναι για απογευματινό κέρασμα μπορούμε να βάλουμε λίγη ζάχαρη . Ακόμη μπορούμε να ψιλοκόψουμε λίγο δυόσμο.

2) Αν χρησιμοποιήσουμε νωπό φύλλο, μπορούμε να τα καταψύξουμε και αυτά και να τα τηγανίζουμε όποτε τα χρειαστούμε. Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν αλλά πρέπει να τηγανιστούν σε μέτρια θερμοκρασία για να μην αρπάξει το φύλλο χωρίς να έχει ξεπαγώσει καν η μυζήθρα!

3) Μπορούν να γίνουν ακόμη και με φέτα, αν και ξινή μυζήθρα κυκλοφορεί πια τυποποιημένη από τα τυροκομεία της Κρήτης σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Αν είναι πολύ «σφικτή» μπορούμε να βάλουμε 1-2 κουταλιές γάλα για να γίνει πιο κρεμώδης. Αν δεν μας αρέσουν τα γλυκόξινα, βάζουμε γλυκιά μυζήθρα (νωπό αθότυρο ) .

4) Αν έχουμε καλό βούτυρο γάλακτος προσθέτουμε 1-2 κουταλιές στο λάδι και τα ζεσταίνουμε μαζί ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Εγώ βάζω λίγο στακοβούτυρο αν έχω.

5)  Εννοείται ότι μπορούμε να τα σερβίρουμε με αχνοζάχαρη ή με ένα σιρόπι από γλυκό κουταλιού αλλά σαν το  μέλι … τίποτα! Όπως είναι καυτά λιώνει πάνω τους, και είναι  η ιδανική τους συνοδεία. Φυσικά μαζί με μια παγωμένη ρακή!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο