Vegan/vegetarian

Σοκολατάκια βραχάκια ή ανώμαλα

Σοκολατάκια βραχάκια ή ανώμαλα

Τα   σοκολατάκια της ανακύκλωσης!

“Σας παρακολουθώ ανελλιπώς και βρίσκω της συνταγές σας εύκολες και πετυχημένες ! Πάντα . Η ερώτηση μου τώρα είναι αν έχετε συνταγή για βραχάκια , αυτά που έκαναν πάντα στη Κρήτη με κουβερτούρα και αμύγδαλο”.

Σοκολατάκια βραχάκια ή ανώμαλα

Μετά από ένα τέτοιο μήνυμα, δεν θα μπορούσα παρά να φτιάξω τα από καιρό προγραμματισμένα βραχάκια ή ανώμαλα σοκολατάκια . Πράγματι φτιάχνονται τόσο πολλά χρόνια στην Κρήτη που θα μπορούσε κάποιος να τα πει …παραδοσιακά. Προσωπικά θυμάμαι να τα φτιάχνει η μάνα μου από τότε που ήμουνα παιδάκι με τα απομεινάρια των σοκολατένιων δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Σοκολατάκια βραχάκια ή ανώμαλα

Σοκολατένιοι Αι – Βασίληδες και ελαφάκια αλλά και πασχαλιάτικα κουνελάκια, κοτοπουλάκια και αυγά φτιαγμένα από εκείνη την σκληρή πικρή κουβερτούρα, έλιωναν σε μπεν μαρί και ανακατεύονταν με ολόκληρα αμύγδαλα για να γίνουν τα πιο εύκολα σπιτικά σοκολατάκια των παιδικών μας χρόνων. Οι νεώτερες εκδοχές θέλουν καραμελωμένα τα αμύγδαλα, ανακάτεμα με άλλα ξηροκάρπια, προσθήκη ξερών φρούτων αλλά εδώ θα δώσουμε την παλιά συνταγή με τις ατέλειες και τη νοστιμιά της…

Σοκολατάκια βραχάκια ή ανώμαλα

Πριν από λίγες μέρες -μετά το παραπάνω μήνυμα- που ρώτησα τη μάνα μου τις αναλογίες που τα φτιάχνει αυτή, με παρέπεμψε στο τετράδιό της με την εντολή «Βρες τη συνταγή της θείας της Σ. Αυτή έκανε τα καλύτερα. Ελαμποκοπούσανε!». Την βρήκα, την αντέγραψα και έκτοτε τα έχω φτιάξει τρεις φορές, τις δυο από μισή δόση για να δοκιμάσω συμπεριφορά υλικών.

Σοκολατάκια βραχάκια ή ανώμαλα

Η θεία Σ. έχει «φύγει» εδώ και κάμποσα χρόνια χωρίς να έχει την ευκαιρία να δείξει την νοικοκυροσύνη της και τη μαστοριά της σε σύζυγο και παιδιά…Δεν είχε δική της οικογένεια. Εμείς όμως οι υπόλοιποι, μακρινά και κοντινά ανίψια, ξέραμε τι ήξερε να κάνει. Δηλαδή η θεία αποκλείεται να ανακύκλωνε σοκολατένια αυγά και κουνελάκια και ελαφάκια. Δεν ζει για να μας πει ποιά σοκολάτα χρησιμοποιούσε αλλά σίγουρα δεν θα είχε πάνω από 55% περιεκτικότητα σε κακάο γιατί στην εποχή της μέχρι τόσο είχαν οι σοκολάτες που κυκλοφορούσαν. Κι από σοκολάτες ήξερε καλά…

Σοκολατάκια βραχάκια ή ανώμαλα

Κάποιες συνταγές της έχει καταγράψει η μάνα μου αλλά το τετράδιο των συνταγών της όπως και της αδελφής της αναζητείται. Κι οι δυο ήταν θειάδες της μάνας μου, από τις πιο νοικοκυράδες του χωριού με συνταγές που είχαν και αστικές επιρροές μιας και είχαν πολλούς συγγενείς στην Αθήνα.

Σοκολατάκια βραχάκια ή ανώμαλα

Τα βραχάκια λοιπόν που ονομαζόταν και ανώμαλα λόγω του ασύμμετρου σχήματος και των διαφόρων μεγεθών τους και που ανταγωνιζόταν επάξια τις απόλυτα συμμετρικές και ομαλές σοκολατένιες μαργαρίτες του εμπορίου, σύμφωνα με τη συνταγή της θείας Σ. έχουν ως εξής…Σοκολατάκια βραχάκια ή ανώμαλα

Παρατηρήσεις

1)Η συνταγή της θείας έλεγε 2 κουταλιές μαργαρίνη αλλά επειδή δεν τη συνηθίζω την αντικατέστησα με βούτυρο και μια φορά με ελαιόλαδο. Ίσως ήταν πιο λαμπερά με ελαιόλαδο και πιθανόν η λαμπρότητα που θυμάται η μάνα μου να οφείλεται στη μαργαρίνη…

2)Το μπεν μαρί μου είναι αυτοσχέδιο με δύο κατσαρόλες ή με ένα μπολ πάνω από κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει το νερό. Το πάνω σκεύος δεν ακουμπά στο νερό που βράζει.

3)Αποφεύγουμε να βάλουμε στο ψυγείο τα σοκολατάκια μας για να μην ασπρίσει η σοκολάτα. Βέβαια, όπως όλα τα σπιτικά σοκολατάκια λιώνουν πιο εύκολα από εκείνα του εμπορίου και ίσως είναι αυτή η αιτία που τυλίγονται σε αλουμινόχαρτο.

4)Η διακόσμηση με άσπρη σοκολάτα τους έδωσε πολύ ωραία εμφάνιση. Έγινε μετά που στερεοποιήθηκαν εντελώς από πιο υπομονετική  νοικοκυρά ;-)!

5)Η αχνοζάχαρη γράφεται ως υποχρεωτική στη συνταγή της θείας αλλά την τελευταία φορά την παρέλειψα γιατί μας αρέσει η λίγο πιο πικρή σοκολάτα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο