Vegan/vegetarian

Κριτσίνια καρότου με ελαιόλαδο

Κριτσίνια καρότου με ελαιόλαδο

Αλμυρή λιχουδιά για όλους!

 

Κριτσίνια καρότου με ελαιόλαδο

Μόλις ξεφουρνίσαμε! Τα καρότα είχανε μαζευτεί στο συρτάρι των λαχανικών και χθες βράδυ σκεφτόμουνα να βρω σήμερα χρόνο για το κέικ με καρότο . Πολύ το αγαπάμε  αυτό το κέικ -όπως και οι αναγνώστες μας- και το θυμόμαστε συχνά ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Άλλα λογαριάζει ο Μάρτης  όμως κι άλλα η Σαρακοστή… Αντί κέικ με καρότο μας προέκυψαν κριτσίνια με καρότο!

Κριτσίνια καρότου με ελαιόλαδο
                                                              Με μαρμελάδα ντομάτας και άλειμμα ταχινιού!

Πρωί πρωί βρίσκω ένα inbox μήνυμα στο fb: «κριτσινάκια καρότου έχουμε;». Εμ’ δεν έχουμε; Έχουμε! Να η λύση για τα καρότα, να εξυπηρετήσω κι τη φίλη που τα ζήτησε. Και να αφήσω το γλυκό για το Σαββατοκύριακο. Είναι και τόσο εύκολα που μέχρι να το σκεφτεί κανείς τα έχει φτιάξει. Κι αν έχει καρότα, όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν σίγουρα στο σπίτι.  Κυριολεκτώ λοιπόν όταν λέω πως μόλις ξεφουρνίσαμε.

Κριτσίνια καρότου με ελαιόλαδο

Τα κριτσινάκια καρότου τα δικά μου, είναι αποτέλεσμα δοκιμών και παρεμβάσεων σε κλασικές συνταγές κριτσινιών με λαχανικά. Πατάει βέβαια η συνταγή στα συνηθισμένα κριτσινάκια μου, αλλά έχει 2-3 ουσιαστικές  διαφορές.  Ας πούμε μια βασική διαφορά είναι ότι εδώ δεν βάζω νερό. Τα καρότα έχουν την υγρασία που χρειάζεται και την αφήνουν στο ψήσιμο.

Κριτσίνια καρότου με ελαιόλαδο

Προς χάριν του χρώματος, εδώ δεν βάζω σκούρο κρασί αλλά ροζέ ή ακόμη καλύτερα λευκό. Ακόμη δεν βάζω ζάχαρη γιατί τα καρότα ήδη γλυκίζουν.  Επίσης τα αρωματικά πρέπει να επιλεχθούν να ταιριάζουν με το κύριο υλικό που είναι το καρότο. Καλές επιλογές είναι το κύμινο και το μοσχοκάρυδο. Ταιριάζει και η πάπρικα ειδικά αν θέλουμε να ενισχύσουμε το χρώμα.

Κριτσίνια καρότου με ελαιόλαδο

Μετά από δοκιμές έχω καταλήξει να βάζω τα μισά καρότα βρασμένα και αλεσμένα σε μορφή εντελώς λείου πολτού, και τα άλλα μισά ωμά και ξυσμένα. Νομίζω ότι έτσι η ζύμη παίρνει το άρωμα του καρότου πιο έντονα από να βρίσκουμε απλώς κομματάκια καρότου στο μασούλισμα…

Κριτσίνια καρότου με ελαιόλαδο

Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά…

Παρατηρήσεις

  • Επειδή πολλές μαμάδες μικρών παιδιών με ρωτούν για το κρασί στις συνταγές, παρόλο που το αλκοόλ εξατμίζεται σχεδόν εντελώς στο ψήσιμο, μπορούν να το αντικαταστήσουν με νερό και λίγο χυμό εσπεριδοειδούς (πορτοκάλι ή λεμόνι).
  • Πολύ αρωματικά γίνονται αν βάλουμε μισό μισό κρασί με ούζο.
  • Για να κολλήσει το υλικό επικάλυψης πρέπει να είναι βρεγμένο και στραγγισμένο κι απλωμένο σε χαρτί κουζίνας ή βαμβακερή πετσέτα. Κυλάμε τα κριτσίνια πάνω σ’ αυτό και μετά το ξανακυλάμε στο πλαστήρι για να καρφώσει η επικάλυψη στη ζύμη και να μη φύγει στο ψήσιμο.
  • Μια καλή λύση είναι να προσθέσουμε μέσα στη ζύμη τους ηλιόσπορους ή το σουσάμι. Τότε θα βάλουμε περίπου 50 gr σε όλη τη δόση. Εγώ βάζω στη μισή 30gr για να έχω 2-3 λογιών κριτσίνια.
  • Το αλεύρι μπορεί να είναι οποιοδήποτε της επιλογής μας (ακόμη και ενός είδους) με μικρές διαφορές στις ποσότητες. Η ζύμη πρέπει να είναι κανονική. Με λευκά αλεύρια  είναι η αλήθεια ότι έχουν πιο ωραίο χρώμα. Αυτή τη φορά έβαλα 150gr  κριθαρένιο με όλο του το πίτουρο που είχε περισσέψει από τις κουλουροπούλες.
  • Γίνονται δύο ταψάκια κι επειδή εγώ συνηθίζω το ψήσιμο στις αντιστάσεις, όταν ψηθεί και το δεύτερο τα αδειάζω όλα σε ένα και τα αφήνω μέσα στο φούρνο ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΩ για κανένα δεκαπεντάλεπτο. Έτσι είναι σαν να παξιμαδιάζονται κάπως και να γίνονται πιο τραγανά.

Καλό σας βράδυ! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο