Αλμυρή λιχουδιά για όλους!
Μόλις ξεφουρνίσαμε! Τα καρότα είχανε μαζευτεί στο συρτάρι των λαχανικών και χθες βράδυ σκεφτόμουνα να βρω σήμερα χρόνο για το κέικ με καρότο . Πολύ το αγαπάμε αυτό το κέικ -όπως και οι αναγνώστες μας- και το θυμόμαστε συχνά ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Άλλα λογαριάζει ο Μάρτης όμως κι άλλα η Σαρακοστή… Αντί κέικ με καρότο μας προέκυψαν κριτσίνια με καρότο!
Πρωί πρωί βρίσκω ένα inbox μήνυμα στο fb: «κριτσινάκια καρότου έχουμε;». Εμ’ δεν έχουμε; Έχουμε! Να η λύση για τα καρότα, να εξυπηρετήσω κι τη φίλη που τα ζήτησε. Και να αφήσω το γλυκό για το Σαββατοκύριακο. Είναι και τόσο εύκολα που μέχρι να το σκεφτεί κανείς τα έχει φτιάξει. Κι αν έχει καρότα, όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν σίγουρα στο σπίτι. Κυριολεκτώ λοιπόν όταν λέω πως μόλις ξεφουρνίσαμε.
Τα κριτσινάκια καρότου τα δικά μου, είναι αποτέλεσμα δοκιμών και παρεμβάσεων σε κλασικές συνταγές κριτσινιών με λαχανικά. Πατάει βέβαια η συνταγή στα συνηθισμένα κριτσινάκια μου, αλλά έχει 2-3 ουσιαστικές διαφορές. Ας πούμε μια βασική διαφορά είναι ότι εδώ δεν βάζω νερό. Τα καρότα έχουν την υγρασία που χρειάζεται και την αφήνουν στο ψήσιμο.
Προς χάριν του χρώματος, εδώ δεν βάζω σκούρο κρασί αλλά ροζέ ή ακόμη καλύτερα λευκό. Ακόμη δεν βάζω ζάχαρη γιατί τα καρότα ήδη γλυκίζουν. Επίσης τα αρωματικά πρέπει να επιλεχθούν να ταιριάζουν με το κύριο υλικό που είναι το καρότο. Καλές επιλογές είναι το κύμινο και το μοσχοκάρυδο. Ταιριάζει και η πάπρικα ειδικά αν θέλουμε να ενισχύσουμε το χρώμα.
Μετά από δοκιμές έχω καταλήξει να βάζω τα μισά καρότα βρασμένα και αλεσμένα σε μορφή εντελώς λείου πολτού, και τα άλλα μισά ωμά και ξυσμένα. Νομίζω ότι έτσι η ζύμη παίρνει το άρωμα του καρότου πιο έντονα από να βρίσκουμε απλώς κομματάκια καρότου στο μασούλισμα…
Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά…
Υλικά
4 μέτρια καρότα (περίπου 350 γραμμάρια ζυγισμένα καθαρισμένα)
150ml ελαιόλαδο
100ml κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο ή μισό μισό με μοσχοκάρυδο ή γλυκιά πάπρικα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
150gr αλεύρι ολικής άλεσης σταρένιο ή κριθαρένιο ή σικάλεως
220-250gr αλεύρι σκληρό ή έστω για όλες τις χρήσεις
Προαιρετικά, σουσάμι, ηλιόσπορους, παπαρουνόσπορο, νιφάδες βρώμης ή ό,τι άλλο μας αρέσει για το τύλιγμα.
Επί το έργον
Βράζουμε τα 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες να μαλακώσουν εντελώς. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τα αλέθουμε να γίνουν πολτός. Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας ή στο multi (αλλά να μείνουν ψιχουλιαστά) τα υπόλοιπα. Αλατίζουμε και τα ωμά και τα βρασμένα με λίγο από το συνολικό αλάτι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κρασί και τα μπαχαρικά της επιλογής μας και σε ένα άλλο τα αλεύρια, το μπέικιν και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά τα υγρά και προσθέτουμε τα καρότα και τα αλεύρια σταδιακά. Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη κανένα μισάωρο κι πλάθουμε τα κριτσίνια σε μήκος της επιλογής μας και με διάμετρο 1-1,5 cm. Ενδεικτικά, ένα που ζύγισα άψητο ήταν 30 gr. Αν θέλουμε τα τυλίγουμε σε σουσάμι, ηλιόσπορο ή κάποιο από τα προτεινόμενα υλικά.
Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 35-40 λεπτά.
Σκληραίνουν λίγο όταν θα κρυώσουν. Γίνονται περίπου 35 κριτσίνια και τα διατηρούμε σε μπολ που δεν παίρνει υγρασία.
Παρατηρήσεις
- Επειδή πολλές μαμάδες μικρών παιδιών με ρωτούν για το κρασί στις συνταγές, παρόλο που το αλκοόλ εξατμίζεται σχεδόν εντελώς στο ψήσιμο, μπορούν να το αντικαταστήσουν με νερό και λίγο χυμό εσπεριδοειδούς (πορτοκάλι ή λεμόνι).
- Πολύ αρωματικά γίνονται αν βάλουμε μισό μισό κρασί με ούζο.
- Για να κολλήσει το υλικό επικάλυψης πρέπει να είναι βρεγμένο και στραγγισμένο κι απλωμένο σε χαρτί κουζίνας ή βαμβακερή πετσέτα. Κυλάμε τα κριτσίνια πάνω σ’ αυτό και μετά το ξανακυλάμε στο πλαστήρι για να καρφώσει η επικάλυψη στη ζύμη και να μη φύγει στο ψήσιμο.
- Μια καλή λύση είναι να προσθέσουμε μέσα στη ζύμη τους ηλιόσπορους ή το σουσάμι. Τότε θα βάλουμε περίπου 50 gr σε όλη τη δόση. Εγώ βάζω στη μισή 30gr για να έχω 2-3 λογιών κριτσίνια.
- Το αλεύρι μπορεί να είναι οποιοδήποτε της επιλογής μας (ακόμη και ενός είδους) με μικρές διαφορές στις ποσότητες. Η ζύμη πρέπει να είναι κανονική. Με λευκά αλεύρια είναι η αλήθεια ότι έχουν πιο ωραίο χρώμα. Αυτή τη φορά έβαλα 150gr κριθαρένιο με όλο του το πίτουρο που είχε περισσέψει από τις κουλουροπούλες.
- Γίνονται δύο ταψάκια κι επειδή εγώ συνηθίζω το ψήσιμο στις αντιστάσεις, όταν ψηθεί και το δεύτερο τα αδειάζω όλα σε ένα και τα αφήνω μέσα στο φούρνο ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΩ για κανένα δεκαπεντάλεπτο. Έτσι είναι σαν να παξιμαδιάζονται κάπως και να γίνονται πιο τραγανά.
Αναρωτιέμαι εάν χρειάζεται να προσθέσουμε σόδα επιπλέον του μπέικιν στη συνταγή σας;
Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Επί πλέον δεν νομίζω να χρειάζεται γιατί τα 2 κουταλάκια μπέικιν είναι αρκετά για τα περίπου 400gr αλεύρι της συνταγής. Τα κριτσινάκια δεν θέλουμε να είναι και πολύ αφράτα, τα θέλουμε στεγνά κάπως. Μπορείτε όμως να αλλάξετε το μπέικιν με σόδα εξ ολοκλήρου ή μισό μισό.
Καλησπέρα Βίτα! Ελπίζω να σε βρίσκω καλά. Λατρεύω τα κριτσίνια κι επειδή σε εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια, θα τα δοκιμάσω πολύ σύντομα. Θα επανέλθω με εντυπώσεις. Καλό Σαββατόβραδο!
Μάγδα μου αγαπημένη! Θα χαρώ να σου αρέσουν και να κάνεις τις δικές σου παρεμβάσεις. Η κύρια διαφορά από άλλες συνταγές είναι ότι εγώ βάζω και πολτό καρότου και ξυστό καρότο. Νομίζω ότι έχει τη σημασία του! Πολλά φιλιά!
Συγχαρητήρια!! Την έχω φτιάξει πολλές φορές την συνταγή, και βγαίνουν πραγματικά υπέροχα. Αυτή την φορά σκέφτομαι να βάλω μόνο αλεύρι ολικής άλεσης. Θα μπορούσατε να μου πείτε πόσο θα πρέπει να βάλω;;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αφού έχετε κάνει τη συνταγή θα έχετε δει πώς πρέπει να είναι η υφή της ζύμης οπότε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι θα την επιτύχετε με όποιο είδος αλευριού επιλέξετε. Πάντως για την πρώτη δοκιμή αλλαγών εγώ προτιμώ να είναι μαλακή η ζύμη παρά σκληρή. Θα τρώγονται τουλάχιστον και δεν θα είναι σκληρά παρόλο που μπορεί να υστερούν σε εμφάνιση. Τη δεύτερη φορά ρυθμίζετε αναλόγως την ποσότητα. Ελπίζω να βοήθησα!