Vegan/vegetarian

Μπίζα (μαναρόλια) ή ρεβίθια με πράσα

Μπίζα (μαναρόλια) ή ρεβίθια με πράσα

Εποχή για όσπρια!

Για τα μπίζα ή μαναρόλια όπως τα λένε πιο δυτικά σας έχω ξαναμιλήσει. Ένα σχεδόν ξεχασμένο όσπριο τα έλεγα στην πρώτη από τις δύο συνταγές με μπίζα που έχω δημοσιεύσει, αλλά από τότε κύλισε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Στην ανάρτηση εκείνη θα βρείτε  περισσότερες πληροφορίες για το φυτό. Οι δυο πρώτες συνταγές είναι εντελώς παραδοσιακές. Σε τούτην εδώ αυτοσχεδίασα. Τα μπίζα τα «διαχειριζόμαστε» όπως τα ρεβίθια και έτσι αυτή τη φορά τα μαγείρεψα με πράσα, όπως θα έκανα αυτήν την εποχή και με τα ρεβίθια!

Μπίζα (μαναρόλια) ή ρεβίθια με πράσα

Η παραγωγή τους έχει αναβιώσει και πολλοί πια τα μαγειρεύουν. Ακόμη και σε καταλόγους  μαγαζιών εστίασης τα έχω δει παρόλο που δεν τα έχω δοκιμάσει εκτός σπιτιού.  Δεν ξέρω πώς ονομάζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, ίσως να τα μαγειρεύουν και αλλού. Στο εξωτερικό πάντως τα συνηθίζουν όπως έχω γράψει στην πρώτη μου συνταγή. Θα  χαρώ να έχω πληροφορίες από πανωμερίτες φίλες και φίλους για το όνομά τους στα μέρη τους και για τους τρόπους που τα μαγειρεύουν. Η επιστημονική ονομασία είναι lathyrus sativus, δηλαδή είναι ένα είδος λαθουριού. Στο οροπέδιο Λασιθίου όπως έχω ξαναγράψει τα λένε και λαθούρια.

Μπίζα (μαναρόλια) ή ρεβίθια με πράσα

Σας έχω ξαναπεί πως στο πατρικό μου σπίτι δεν τα μαγειρεύαμε γιατί η μάνα μου δεν τα ήθελε καθόλου. Και δεν ήταν η μοναδική. Πολλοί τα θεωρούσαν όσπριο υποδεέστερο των υπολοίπων. Στην περιοχή μου δεν εγκαταλείφτηκαν ποτέ, αλλά λίγοι τα προτιμούσαν μέχρι πρόσφατα! Τα δοκίμασα λοιπόν μάλλον μεγάλη, στη δική μου κουζίνα πια, με συμβουλές και οδηγίες αδελφικής φίλης της μάνας μου που μου είπε χαρακτηριστικά: «Όπως κάνεις τα ρεβίθια, να κάνεις και τα μπίζα. Με ντομάτα σας αρέσουν, ντελμπιέ σας αρέσουν και με τσι δυο τρόπους πάνε».

Μπίζα (μαναρόλια) ή ρεβίθια με πράσα

Έτσι τα μαγειρεύω πια και με τους δυο τρόπους και ακόμη με ένα, ανοιξιάτικο. Την Άνοιξη όμως εκείνος 😉 , δεν είναι του παρόντος . Σήμερα λοιπόν έχω εδώ και την φθινοπωρινή τους εκδοχή, με πράσα και 1-2 πιπεριές. Μας άρεσε πολύ ο συνδυασμός, μας αρέσουν τελικά τα μπίζα και σίγουρα η μαγεριά μου θα επαναληφθεί!  Κι αν όχι με μπίζα, με ρεβίθια αφού το ένα όσπριο μπαίνει άνετα στη θέση του άλλου σε όλες τις συνταγές!

Μπίζα (μαναρόλια) ή ρεβίθια με πράσα

Παρατηρήσεις

  • Τα όσπρια τα βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό πάντα αλλιώς δεν καλοβράζουν!
  • Τα δικά μου μπίζα ήταν νέας εσοδείας, ολόφρεσκα, και δεν χρειάστηκα χύτρα ταχύτητας αλλά το βράσιμό τους μπορεί να γίνει γρήγορα στη χύτρα.
  • Αν θέλουμε σούπα το φαγητό μας μπορούμε να προσθέσουμε παραπάνω νερό. Εμείς το θέλαμε σχετικά στεγνό.
  • Μπορούμε να δέσουμε με λίγο αλεύρι τη σάλτσα αλλά αν είναι καλό το όσπριο και χυλώσει, εδώ δεν χρειάζεται. Άλλωστε δεν είναι το κλασικό ντελμπιέ αυτό το φαγητό.
  • Μπίζα πουλάνε σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα. Το φαγητό όμως γίνεται εξίσου νόστιμο και με ρεβίθια. Μερικοί μάλιστα το προτιμούν με ρεβίθια.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο