Εποχή για όσπρια!
Για τα μπίζα ή μαναρόλια όπως τα λένε πιο δυτικά σας έχω ξαναμιλήσει. Ένα σχεδόν ξεχασμένο όσπριο τα έλεγα στην πρώτη από τις δύο συνταγές με μπίζα που έχω δημοσιεύσει, αλλά από τότε κύλισε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Στην ανάρτηση εκείνη θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το φυτό. Οι δυο πρώτες συνταγές είναι εντελώς παραδοσιακές. Σε τούτην εδώ αυτοσχεδίασα. Τα μπίζα τα «διαχειριζόμαστε» όπως τα ρεβίθια και έτσι αυτή τη φορά τα μαγείρεψα με πράσα, όπως θα έκανα αυτήν την εποχή και με τα ρεβίθια!
Η παραγωγή τους έχει αναβιώσει και πολλοί πια τα μαγειρεύουν. Ακόμη και σε καταλόγους μαγαζιών εστίασης τα έχω δει παρόλο που δεν τα έχω δοκιμάσει εκτός σπιτιού. Δεν ξέρω πώς ονομάζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, ίσως να τα μαγειρεύουν και αλλού. Στο εξωτερικό πάντως τα συνηθίζουν όπως έχω γράψει στην πρώτη μου συνταγή. Θα χαρώ να έχω πληροφορίες από πανωμερίτες φίλες και φίλους για το όνομά τους στα μέρη τους και για τους τρόπους που τα μαγειρεύουν. Η επιστημονική ονομασία είναι lathyrus sativus, δηλαδή είναι ένα είδος λαθουριού. Στο οροπέδιο Λασιθίου όπως έχω ξαναγράψει τα λένε και λαθούρια.
Σας έχω ξαναπεί πως στο πατρικό μου σπίτι δεν τα μαγειρεύαμε γιατί η μάνα μου δεν τα ήθελε καθόλου. Και δεν ήταν η μοναδική. Πολλοί τα θεωρούσαν όσπριο υποδεέστερο των υπολοίπων. Στην περιοχή μου δεν εγκαταλείφτηκαν ποτέ, αλλά λίγοι τα προτιμούσαν μέχρι πρόσφατα! Τα δοκίμασα λοιπόν μάλλον μεγάλη, στη δική μου κουζίνα πια, με συμβουλές και οδηγίες αδελφικής φίλης της μάνας μου που μου είπε χαρακτηριστικά: «Όπως κάνεις τα ρεβίθια, να κάνεις και τα μπίζα. Με ντομάτα σας αρέσουν, ντελμπιέ σας αρέσουν και με τσι δυο τρόπους πάνε».
Έτσι τα μαγειρεύω πια και με τους δυο τρόπους και ακόμη με ένα, ανοιξιάτικο. Την Άνοιξη όμως εκείνος 😉 , δεν είναι του παρόντος . Σήμερα λοιπόν έχω εδώ και την φθινοπωρινή τους εκδοχή, με πράσα και 1-2 πιπεριές. Μας άρεσε πολύ ο συνδυασμός, μας αρέσουν τελικά τα μπίζα και σίγουρα η μαγεριά μου θα επαναληφθεί! Κι αν όχι με μπίζα, με ρεβίθια αφού το ένα όσπριο μπαίνει άνετα στη θέση του άλλου σε όλες τις συνταγές!
Υλικά
250-300 gr μπίζα ή ρεβίθια
1/3 κούπας ( περίπου 85 ml) ελαιόλαδο ή λίγο παραπάνω…
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
250-300 gr πράσα ζυγισμένα καθαρισμένα
1-2 πιπεριές
10 ντοματίνια ή μια μέτρια ντομάτα
Αλάτι
½ κουταλιά πάπρικα γλυκιά
Χυμός ενός ζουμερού λεμονιού
Επί το έργον
Βάζουμε τα μπίζα στο νερό για 12 ώρες τουλάχιστον. Την επομένη τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν. Αν συνηθίζουμε να σουρώνουμε το νερό του πρώτου βρασίματος στα όσπρια, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό να ξαναβράσουν μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι σε καρεδάκια και όταν μαραθεί προσθέτουμε τα πράσα κομμένα σε κομμάτια 5-6 cm. Αλατοπιπερώνουμε. Όταν τα μπίζα (ή τα ρεβίθια μας) έχουν βράσει αλλά όχι λιώσει, τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα με τα πράσα.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο και τις πιπεριές σε ροδέλες, και λίγο αλάτι ακόμη. Προσθέτουμε και 1-2 κούπες από το νερό που έβρασαν τα μπίζα και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να χυλώσουν τα όσπρια. Πριν τραβήξουμε την κατσαρόλα προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση το φαγητό μας. Είναι έτοιμο! Σερβίρουμε συνοδεύοντάς το με φρέσκο ψωμί και με ό,τι άλλο συνηθίζουμε να συνοδεύουμε τα όσπρια.
Παρατηρήσεις
- Τα όσπρια τα βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό πάντα αλλιώς δεν καλοβράζουν!
- Τα δικά μου μπίζα ήταν νέας εσοδείας, ολόφρεσκα, και δεν χρειάστηκα χύτρα ταχύτητας αλλά το βράσιμό τους μπορεί να γίνει γρήγορα στη χύτρα.
- Αν θέλουμε σούπα το φαγητό μας μπορούμε να προσθέσουμε παραπάνω νερό. Εμείς το θέλαμε σχετικά στεγνό.
- Μπορούμε να δέσουμε με λίγο αλεύρι τη σάλτσα αλλά αν είναι καλό το όσπριο και χυλώσει, εδώ δεν χρειάζεται. Άλλωστε δεν είναι το κλασικό ντελμπιέ αυτό το φαγητό.
- Μπίζα πουλάνε σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα. Το φαγητό όμως γίνεται εξίσου νόστιμο και με ρεβίθια. Μερικοί μάλιστα το προτιμούν με ρεβίθια.
Very nice recipes
You are the best
Thank you very much!