Αλμυρά

Κατσικάκι (ή αρνάκι) με αμπελοβλάσταρα

Κατσικάκι (ή αρνάκι) με αμπελοβλάσταρα

Ένας υπέροχος συνδυασμός της εποχής!

Όταν χθες κοινοποίησα ως εποχιακή την ανάρτηση για τα αμπελοβλάσταρα τουρσί, πολλές φίλες και φίλοι έσπευσαν να με πληροφορήσουν και για άλλες χρήσεις των «κάβων» όπως λέμε τα τρυφερά βλαστάρια του αμπελιού σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Κρήτης. Έτσι έμαθα ακόμα μερικούς πρωτότυπους συνδυασμούς αλλά και θυμήθηκα κάποιους που είχα ήδη ακουστά!

Κατσικάκι (ή αρνάκι) με αμπελοβλάσταρα

Βέβαια, το φαγητό της σημερινής ανάρτησης είχε ήδη μαγειρευτεί, και μάλιστα υποσχέθηκα την παρουσίαση της δικής μου συνταγής για σήμερα, αν προλάβαινα. Όχι ακριβώς της δικής μου… Ό,τι θυμάμαι από τα λεγόμενα της μάνας μου είναι η συνταγή, από συζητήσεις που κάναμε για παλαιινά φαγητά. Δεν τη θυμάμαι να το φτιάχνει, αλλά να μου λέει τη συνταγή των δικών της παιδικών χρόνων. Πάντα είχε κάτι να μου πει και δεν τα είπαμε όλα ποτέ…Παρόλο λοιπόν που κάποιες φίλες μου είπαν πως σ’ αυτό το φαγητό βάζουν και πελτέ ντομάτας, εγώ το μαγείρεψα με ό,τι θυμόμουν από τη μάνα μου.

Κατσικάκι (ή αρνάκι) με αμπελοβλάσταρα

Εποχική η παραδοσιακή κρητική (και όχι μόνο…) κουζίνα. Ό,τι είχαν, ό,τι παρήγαγαν κι ό,τι βέβαια μπορούσαν να αποθηκεύσουν. Σχεδόν τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Κι ό,τι ήταν λίγο συμπληρωνόταν κατάλληλα. Αυτήν λοιπόν την εποχή τον πρώτο λόγο τον είχαν τα προϊόντα του αμπελιού, οι αγκινάρες, τα σταχάκια, τα ξιδόχορτα, τα χλωροκούκια, τα μπιζέλια!

Κατσικάκι (ή αρνάκι) με αμπελοβλάσταρα

Το κατεξοχήν κρεατικό της άνοιξης ήταν τα αμνοερίφια, τα κουνέλια και οι κότες, συνήθως οικόσιτα. Αρνάκι ή κατσικάκι ή κουνέλι με δροσερά αμύγδαλα (τσάγαλα), με αμπελοβλάσταρα, με αγκινάρες. Η οξύτητα εξασφαλιζόταν με λίγα δροσερά αμύγδαλα (αν δεν ήταν αυτά η πρώτη ύλη) ή αργότερα με άγουρες αμπουρνέλες (κορόμηλα). Ακόμη και με σκέτα τρυφερά κληματόφυλλα έφτιαχναν τα κρεατικά τους.

Κατσικάκι (ή αρνάκι) με αμπελοβλάσταρα

Μαζί με τα αμπελοβλάσταρα έβαζαν αγκινάρες ή αργότερα τρυφερά κολοκυθάκια ή κι από τα δυο. Τέλειωναν το φαγητό με αυγολέμονο ή το άφηναν απλά να μαγειρευτεί μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Εγώ εδώ έβαλα κολοκυθάκια (δεν είχα αγκινάρες) και το αυγόκοψα, αλλά την επόμενη φορά θα το φτιάξω χωρίς αυγό. Αν προλάβω φέτος, θα τα δοκιμάσω και στην κόκκινη εκδοχή με τον πελτέ. Αν προλάβω λέω, γιατί τα αμπελοβλάσταρα δεν τα βρίσκουμε εύκολα. Αφήστε που σε λίγες μέρες θα είναι ραντισμένα, δηλαδή απαγορευμένα…

Παρατηρήσεις

  1. Προτιμούμε για τα μαγειρευτά μας «χεράκι» από τα αμνοερίφια. Το κατσικάκι μάλιστα θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο από το αρνάκι στα φαγητά κατσαρόλας. Αν προτιμούμε το αρνάκι θα βάλουμε λιγότερο ελαιόλαδο. Γι αυτό γράφω 90-120ml. Είναι πιο λιπαρό το αρνί.
  2. Συνήθως στις εντράδες μου φροντίζω τα λαχανικά ή τα χόρτα να έχουν πάνω κάτω ίδιο βάρος (συνολικά) με το κρέας. Έτσι εδώ τα αμπελοβλάσταρα μαζί με τα κολοκύθια ήταν πάνω κάτω όσο το κρέας που είχα. Φυσικά οι ποσότητες αυξομειώνονται. Πολλές φορές η μάνα μου έβαζε ελάχιστο κρέας στα λαχανικά, ίσα για να πάρουν γεύση… Επίσης, πολύ συχνά βάζουμε και πατάτες ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια.
  3. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε άνηθο ή μάραθο στο φαγητό. Σ’ εμάς αρέσουν οι πιο «καθαρές» γεύσεις και σε κάποια φαγητά δεν θέλω να κλέβουν τη μυρωδιά της πρώτης ύλης άλλες προσθήκες!
  4. Το ίδιο φαγητό γίνεται εξαιρετικό και με κουνέλι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο