Γλυκά

Γλυκιά τάρτα με γέμιση έκπληξη!

Γλυκιά τάρτα με γέμιση έκπληξη!

Μαμαδίστικη γεύση από το παρελθόν…

Οι σπιτικές τούρτες της παιδικής μου ηλικίας –θα τις θυμούνται όλοι οι συνομίληκοί μου και οι περίπου συνομίληκοι – είχαν σαν βασική κρέμα σε διάφορες παραλλαγές την κρέμα με άνθος αραβοσίτου.
Γλυκιά τάρτα με γέμιση έκπληξη!
Κομπόστες, φρυγανιές, μπισκότα, καβουρδισμένα αμυγδαλάκια  και κρέμα με άνθος αραβοσίτου βανίλια ή σοκολάτα! Οι βουτυρόκρεμες και πιο πολύ κόπο ήθελαν (σπάνια τα μίξερ στα νοικοκυριά της εποχής) και δεν ήταν τόσο οικονομικές.  Ίσως στα αστικά νοικοκυριά
να χρησιμοποιούσαν και σαντιγύ αλλά εμείς στην επαρχία μόνο σε ζαχαροπλαστείου γλυκά τη δοκιμάζαμε.
Γλυκιά τάρτα με γέμιση έκπληξη!
Η μαμά μου λοιπόν για να την κάνει πιο πλούσια την εμπλούτιζε κατά καιρούς με κομματάκια φρούτων, με τριμμένα μπισκότα, με αντικατάσταση μέρους του γάλατος από χυμό , με κομματάκια σοκολάτας. Αυτά σκεφτόμουν ξεφυλλίζοντας προ καιρού ένα παλιό της τετράδιο…  Και αυτή η τόσο αγαπημένη κρέμα αποτέλεσε τη βάση της γέμισης στις τάρτες της σημερινής συνταγής.
Ήταν και κάποιες περυσινές μαρμελάδας που ήθελα να μου αδειάσουν τη γωνιά για τις καινούριες  και έπρεπε να καταναλωθούν και η ιδέα έγινε πράξη! Ανάμειξη της κλασικής κρέμας  με μαρμελάδα και η γέμιση της τάρτας μου ήταν έτοιμη.
Γλυκιά τάρτα με γέμιση έκπληξη!
Τη δεύτερη μάλιστα φορά την έκανα και πιο σύνθετη! Μέρος της κρέμας ανακατεύτηκε με σοκολάτα . Ωραίο αποτέλεσμα και τώρα. Ιδέες μου μπαίνουν στο μυαλό για ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, μυζήθρες και άλλα… Ίδωμεν!
Γλυκιά τάρτα με γέμιση έκπληξη!

Παρατηρήσεις

1)Στη δεύτερη εφαρμογή κράτησα το 1/3 της κρέμας και πρόσθεσα την σοκολάτα τριμμένη και την άχνη. Έτσι ελάττωσα σε ¾ της κούπας τη μαρμελάδα για την υπόλοιπη κρέμα. Άπλωσα πρώτα την λευκή κρέμα και από πάνω έριξα κυκλικά την σοκολατένια . Δεν είμαι πολύ επιδέξια στα σχέδια αλλά δεν είχε άσχημη εμφάνιση.

2)Μπορούμε να κρατήσουμε λίγη από τη ζύμη και να κάνουμε σχέδια με κουπ πατ πάνω από την τάρτα. Εγώ δεν είχα κουπ πατ στο χώρο που την έφτιαξα και έκοψα κύκλους και ημικύκλια  ζύμης με ένα σφηνάκι για να τη στολίσω…

3)Την πρώτη φορά χρησιμοποίησα μαρμελάδα δαμάσκηνο και τη δεύτερη μαρμελάδα πορτοκάλι. Μάλλον η δεύτερη της πηγαίνει καλύτερα. Ή ίσως να ήταν και ο συνδυασμός με τη σοκολάτα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο