Μαμαδίστικη γεύση από το παρελθόν…
να χρησιμοποιούσαν και σαντιγύ αλλά εμείς στην επαρχία μόνο σε ζαχαροπλαστείου γλυκά τη δοκιμάζαμε.
Υλικά
Α. Βάση της τάρτας:
3,5 κούπες αλεύρι
2 αυγά
½- ¾ κούπας ζάχαρη
1 κούπα ελαιόλαδο και βούτυρο μισό –μισό (μαζί με τη γέμιση θα χρειαστούμε μισό πακέτο των 250 γραμμαρίων βούτυρο)
2 βανίλιες
Ξύσμα πορτοκαλιού
1τσιμπιά αλάτι
Β. Γέμιση:
2,5 κούπες γάλα
5 κουταλιές σούπας άνθος αραβοσίτου
1 κομμάτι βούτυρο όσο ένα μεγάλο λουκούμι
1 αυγό
¾ κούπας -1 κούπα μαρμελάδα της αρεσκείας μας και 2 κουταλιές ακόμη
Προαιρετικά (δείτε τις παρατηρήσεις) , 50 γραμμάρια σοκολάτα 52% σε κακάο και 2 κουταλιές αχνοζάχαρη.
Επί το έργον
Μετράμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μπολ ανάμειξης. Προσθέτουμε το αλάτι τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Κρατάμε ένα κομμάτι σαν μεγάλο λουκούμι βούτυρο και κόβουμε το υπόλοιπο σε κομματάκια μέσα στη δοσομετρική κούπα. Συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο να έχουμε μια κούπα λιπαρή ουσία.
Προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι το μείγμα του ελαιολάδου και τα αυγά και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν τα υλικά μας χωρίς να ταλαιπωρήσουμε πολύ τη ζύμη μας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον μια ώρα. Αν είναι ζεστό το περιβάλλον τη βάζουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την γέμιση: Βάζουμε 2 κούπες από το γάλα να κάψει και στο υπόλοιπο διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου. Μόλις πάει το γάλα να φουσκώσει προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου καιανακατεύουμε πάνω στο μάτι μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το βούτυρο, τη μαρμελάδα και το αυγό κτυπημένο. Αφήνουμε την κρέμα να περιμένει σκεπασμένη με μεμβράνη για να μη κάνει κρούστα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε φόρμα διαμέτρου 26 cm απλώνουμε τη ζύμη με το χέρι φροντίζοντας να έχει μεγαλύτερο ύψος στα τοιχώματα . Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε κάποιο όσπριο ή ειδικά «βοτσαλάκια» για ψήσιμο τάρτας (εγώ έχω σε ένα βάζο όσπρια προηγούμενης χρονιάς που δεν βράζουν και τα χρησιμοποιώ γι αυτές τις δουλειές…). Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για μισή ώρα.
Βγάζουμε το χαρτί και τα βαρίδια και απλώνουμε τις 2 κουταλιές μαρμελάδα και από πάνω την κρέμα.
Ξαναφουρνίζουμε για 30-40 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε την τάρτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Εν ανάγκη τη βάζουμε λίγη ώρα στο ψυγείο. Σερβίρουμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Στη δεύτερη εφαρμογή κράτησα το 1/3 της κρέμας και πρόσθεσα την σοκολάτα τριμμένη και την άχνη. Έτσι ελάττωσα σε ¾ της κούπας τη μαρμελάδα για την υπόλοιπη κρέμα. Άπλωσα πρώτα την λευκή κρέμα και από πάνω έριξα κυκλικά την σοκολατένια . Δεν είμαι πολύ επιδέξια στα σχέδια αλλά δεν είχε άσχημη εμφάνιση.
2)Μπορούμε να κρατήσουμε λίγη από τη ζύμη και να κάνουμε σχέδια με κουπ πατ πάνω από την τάρτα. Εγώ δεν είχα κουπ πατ στο χώρο που την έφτιαξα και έκοψα κύκλους και ημικύκλια ζύμης με ένα σφηνάκι για να τη στολίσω…
3)Την πρώτη φορά χρησιμοποίησα μαρμελάδα δαμάσκηνο και τη δεύτερη μαρμελάδα πορτοκάλι. Μάλλον η δεύτερη της πηγαίνει καλύτερα. Ή ίσως να ήταν και ο συνδυασμός με τη σοκολάτα.
Βαγγελιω μου πολύ μ αρέσουν οι τάρτες σου! Οι κρέμες με το άνθος αραβοσίτου έχουν μια "παιδική αθωότητα" και ελαφραδα που τις κάνει πιο ωραίες, για το γούστο μου, απο τις βουτυροκρεμες ή την σαντιγί που θέλει πολύ μέτρο στην χρήση της! Αυτό που δεν έχω δοκιμάσει είναι λάδι στην ζύμη της βάσης! Για να το προτείνεις θα το δοκιμάσω! Φιλιά πολλά!
Ωραία τάρτα Βαγγελιώ.
Ανθος αραβοσίτου? Με σοκολάτα, μαρμελάδα… τέλειο μου ακούγεται και έτσι το βλέπω.
Πολύ ωραία ιδέα και τα σχέδια με τη ζύμη. Και το σχέδιο μια χαρά το πέτυχες.
Φιλιά
Εγώ που αγαπώ όλως ιδιαιτέρως τις τάρτες Βαγγελιώ μου, αυτήν την ιδέα,για το ανακάτεμα μαρμελάδας με άνθος αραβοσίτου, ομολογώ πως δεν την έχω καταγράψει μέχρι σήμερα.
Καταγράφεται λοιπόν για μια εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.
Καλό βράδυ εύχομαι.