Vegan/vegetarian

Σάλτσα – άλειμμα με ταχίνι: για σαλάτες, για πατάτες, για ψωμί και παξιμάδι (και όχι μόνο)

Σάλτσα – άλειμμα με ταχίνι: για σαλάτες, για πατάτες, για ψωμί και παξιμάδι (και όχι μόνο)

Και βέβαια μια ταιριαστή σαλάτα!

 

Μια σάλτσα με ταχίνι που  προοριζόταν  για ντρέσινγκ στην πράσινη σαλάτα μας αλλά επειδή περίσσεψε μια μικρή ποσότητα  την καταναλώσαμε και με άλλους τρόπους. Δηλαδή ήθελα να περισσέψει γιατί είναι τόσο ωραίο άλειμμα –ντιπ που λένε και στο χωριό μου- που ταιριάζει με πάρα πολλά!

Σάλτσα – άλειμμα με ταχίνι: για σαλάτες, για πατάτες, για ψωμί και παξιμάδι (και όχι μόνο)

Το ταχίνι είναι υπήρξε ανέκαθεν συστατικό πολλών νηστίσιμων εδεσμάτων. Δεν θυμάμαι Σαρακοστή στο σπίτι μας που να μην υπήρχε ταχίνι στο ντουλάπι της μάνας μας. Μια εποχή δεν μου άρεσε καθόλου. Με το ζόρι μας το τάιζε η μάνα μου όταν ήθελε να μας νηστέψει κρυμμένο σε διάφορα κατασκευάσματα, ακόμη και αλειμμένο απλώς σε μια φέτα ψωμί με λίγη ζάχαρη και κανέλα από πάνω. Ένα είδος νηστίσιμου βούτυρου θα λέγαμε. Εμείς φυστικοβούτυρο δεν είχαμε, είχαμε όμως ταχίνι!

Σάλτσα – άλειμμα με ταχίνι: για σαλάτες, για πατάτες, για ψωμί και παξιμάδι (και όχι μόνο)

Μόνο τις Σαρακοστές όμως. Τότε γέμιζαν τα μπακάλικα ταχίνι. Τον υπόλοιπο καιρό δεν θυμάμαι να κυκλοφορεί . Θυμάμαι  ντενεκέδες όπως της φέτας γεμάτους με ταχίνι και βαζάκια να πηγαινοέρχονται στους μπακάληδες. Βάρος, απόβαρο, βάζα, χωνιά, κουτάλες! Τώρα είναι σαν να παίρνει την εκδίκησή του.  Έχει τυποποιηθεί και κυκλοφορεί σε βαζάκια διαφόρων χωρητικοτήτων.

Σάλτσα – άλειμμα με ταχίνι: για σαλάτες, για πατάτες, για ψωμί και παξιμάδι (και όχι μόνο)

Με αποδεδειγμένη διατροφική αξία, με αναβαθμισμένη ποιότητα, και με μεγάλη ποικιλία στις γεύσεις είναι πλέον μέρος της διατροφής εκείνων που θέλουν να τρέφονται υγιεινά όλο το χρόνο. Οι λίγες παραπάνω θερμίδες που περιέχει ξεχνιούνται αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, μπροστά στο τεράστιο όφελός του.

Σάλτσα – άλειμμα με ταχίνι: για σαλάτες, για πατάτες, για ψωμί και παξιμάδι (και όχι μόνο)

Και παραδόξως –τι παραδόξως δηλαδή, συχνότατα συμβαίνει και όχι μόνο σε μένα- εδώ και κάποια χρόνια μου αρέσει! Πέρα από τις ταχινόπιτες  που άλλοτε είναι με φύλλο και άλλοτε είναι ταχινόπιτα-κέικ, το έχω χρησιμοποιήσει σε ταχινόψωμο, σε σούπες νηστίσιμες (η απλούστερη είναι η πιο παραδοσιακή μας ταχινόσουπα) , σε σαλάτες τύπου χούμους  και κατά καιρούς σε διάφορες σάλτσες για σαλάτες πράσινες.

Σάλτσα – άλειμμα με ταχίνι: για σαλάτες, για πατάτες, για ψωμί και παξιμάδι (και όχι μόνο)

Αυτή εδώ είναι πολύ εύκολη και τόσο νόστιμη που όπως προανέφερα μπορεί να συνοδέψει τέλεια πατάτες τηγανητές, ψωμάκι, αλλά και ψητό ή τηγανητό κρεατικό.

Παρατηρήσεις

1)Η σάλτσα κρατά 2-3 μέρες στο ψυγείο, σε μπολ που σκεπάζει. Ίσως και παραπάνω δηλαδή αλλά σε μας δεν περίσσεψε ποτέ.  Χρησιμοποιείστε τη και ως άλειμμα. Με τηγανητές πατάτες είναι τέλεια!

2)Αν η κριθαροκουλούρα είναι αφράτη πιθανόν να μη χρειάζεται βρέξιμο. Για τη δική μας από τη σειρά Mr. Grand του Μασούτη ήταν αρκετή η υγρασία που είχαν συγκρατήσει τα σαλατικά μας.

Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης.  Χρησιμοποιήσαμε  το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδ0, το ταχίνι   και την κρέμα  βαλσάμικου από την  σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ , καθώς και την κριθαροκουλούρα από τη σειρά Mr. Grand.

Αν πιστεύετε ότι αξίζουμε την διάκριση, μπορείτε να μας ψηφίσετε εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards16

/candidates/Besttraditionalrecipes/article/?aid=844869

Επιλέγετε τσεκάροντας με κλικ το τετραγωνάκι μπροστά από το CretanGastronomy, συμπληρώνετε το email σας λίγο παρακάτω, και κλικάρετε στη λεξούλα Done!

Θα ήταν τιμή μας , και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο