Γλυκά

Καρυδάτα: μπισκότα με καρύδια και ανθόνερο

Καρυδάτα: μπισκότα με καρύδια και ανθόνερο

Κάτι σαν καρυδοκουραμπιέδες!

Ξεφυλλίζοντας τα παλιά τετράδια της μάνας μου, όσα τέλος πάντων μπόρεσα να βρω μέσα στη σχεδόν χαοτική κατάσταση που επικρατεί στις βιβλιοθήκες και στα συρτάρια μου μετά τον σεισμό, ανακάλυψα κάποια μικρά ξεχασμένα «διαμαντάκια».

Καρυδάτα: μπισκότα με καρύδια και ανθόνερο

Ξανάγραφε τις συνταγές της σε καινούρια τετράδια όταν τα παλιά καταστρεφόταν, λεκιαζόταν ή γινόταν δυσανάγνωστα από την πολλή χρήση. Καθεμιά που «περνούσε» στο νέο τετράδιο, διαγραφόταν με ένα χ από το παλιό. Κάποιες για κάποιους λόγους, δεν έχουν περάσει στα νεότερα. Ίσως επειδή δεν τις έφτιαχνε συχνά, ίσως επειδή ήταν αδοκίμαστες.

Καρυδάτα: μπισκότα με καρύδια και ανθόνερο

Μια απ’ αυτές είναι και τούτη εδώ. Παλιά συνταγή, μετρημένη με φλυτζάνες, ίσως από κάποιο περιοδικό αφού δίνεται σαφής ποσότητα και για το αλεύρι. Μικρά κουραμπιεδομπισκότα όχι όμως με αμύγδαλο αλλά με καρύδι, αρωματισμένα με ανθόνερο.

Καρυδάτα: μπισκότα με καρύδια και ανθόνερο

Πριν από λίγες μέρες τα έφτιαξα για να τα δοκιμάσουμε, κυρίως από περιέργεια. Συνταγή της μάνας μου και να μην την έχω δοκιμάσει; Ίσως φταίει το ανθόνερο. Δεν το αγαπούσε πολύ, μόνο στα αμυγδαλωτά της άρεσε! Μας άρεσαν τόσο που ήδη τα έχω φτιάξει δυο φορές! Τη μισή από τη δόση του τετραδίου. Τέσσερις φλυτζάνες η συνταγή, με δυο τα έφτιαξα εγώ. Βγήκαν γύρω στα 30 κομμάτια. Αρκετά για μας. Τη δεύτερη φορά τα υλικά ζυγίστηκαν κιόλας για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Καρυδάτα: μπισκότα με καρύδια και ανθόνερο

Για το όμορφο πιάτο μου, θα σας πω άλλη φορά την ιστορία… Εδώ μόνο θα αναφέρω ότι είναι πάνω κάτω 120 χρόνων και είναι το μοναδικό αντικείμενο απ’ αυτά που στόλιζαν ένα έπιπλο στο σπίτι μου, που δεν έσπασε στον σεισμό! Το πιο παλιό, αποδείχτηκε πιο ανθεκτικό!

Καρυδάτα: μπισκότα με καρύδια και ανθόνερο

Παρατηρήσεις

  • Η συνταγή έλεγε «1 φλυτζάνα βούτυρο» για ολόκληρη τη δόση, καθόλου λάδι. Επειδή την πρώτη φορά είχα μόνο 100 gr στο ψυγείο, συμπλήρωσα με 30 ml ελαιόλαδο (έφτιαξα τη μισή δόση όπως προανέφερα).Τη δεύτερη χρησιμοποίησα μόνο βούτυρο, 125 gr και πήρε 1 κουταλιά νερό παραπάνω το μείγμα μου.
  • Αντί να ραντίσω με ανθόνερο τα μπισκότα μου, τα πέρασα με ένα βουρτσάκι. Είναι πιο εύκολο…
  • Ζύγιζα τη ζύμη για να προσδιορίσω πάνω κάτω το μέγεθός τους. Κάθε κομματάκι ήταν περίπου 20 gr και έφτιαξα γύρω στα 30 μπισκότα με αυτές τις ποσότητες υλικών.
  • Τα μπισκότα διατηρήθηκαν πάνω από 10 μέρες σε μπισκοτιέρα ή σε σκεύος που κλείνει καλά (για να μην πάρουν υγρασία).
  • Λέω να δοκιμάσω τη συνταγή κάποια στιγμή μόνο με ελαιόλαδο. Επίσης θα είχε ενδιαφέρον το τύλιγμα με σοκολάτα! ταιριάζει τόσο με το καρύδι! Θα συμπληρώσω ό,τι προκύψει…

 

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα σε όλους! Υγεία και αγάπη στα σπίτια μας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο