Κάτι σαν καρυδοκουραμπιέδες!
Ξεφυλλίζοντας τα παλιά τετράδια της μάνας μου, όσα τέλος πάντων μπόρεσα να βρω μέσα στη σχεδόν χαοτική κατάσταση που επικρατεί στις βιβλιοθήκες και στα συρτάρια μου μετά τον σεισμό, ανακάλυψα κάποια μικρά ξεχασμένα «διαμαντάκια».
Ξανάγραφε τις συνταγές της σε καινούρια τετράδια όταν τα παλιά καταστρεφόταν, λεκιαζόταν ή γινόταν δυσανάγνωστα από την πολλή χρήση. Καθεμιά που «περνούσε» στο νέο τετράδιο, διαγραφόταν με ένα χ από το παλιό. Κάποιες για κάποιους λόγους, δεν έχουν περάσει στα νεότερα. Ίσως επειδή δεν τις έφτιαχνε συχνά, ίσως επειδή ήταν αδοκίμαστες.
Μια απ’ αυτές είναι και τούτη εδώ. Παλιά συνταγή, μετρημένη με φλυτζάνες, ίσως από κάποιο περιοδικό αφού δίνεται σαφής ποσότητα και για το αλεύρι. Μικρά κουραμπιεδομπισκότα όχι όμως με αμύγδαλο αλλά με καρύδι, αρωματισμένα με ανθόνερο.
Πριν από λίγες μέρες τα έφτιαξα για να τα δοκιμάσουμε, κυρίως από περιέργεια. Συνταγή της μάνας μου και να μην την έχω δοκιμάσει; Ίσως φταίει το ανθόνερο. Δεν το αγαπούσε πολύ, μόνο στα αμυγδαλωτά της άρεσε! Μας άρεσαν τόσο που ήδη τα έχω φτιάξει δυο φορές! Τη μισή από τη δόση του τετραδίου. Τέσσερις φλυτζάνες η συνταγή, με δυο τα έφτιαξα εγώ. Βγήκαν γύρω στα 30 κομμάτια. Αρκετά για μας. Τη δεύτερη φορά τα υλικά ζυγίστηκαν κιόλας για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Για το όμορφο πιάτο μου, θα σας πω άλλη φορά την ιστορία… Εδώ μόνο θα αναφέρω ότι είναι πάνω κάτω 120 χρόνων και είναι το μοναδικό αντικείμενο απ’ αυτά που στόλιζαν ένα έπιπλο στο σπίτι μου, που δεν έσπασε στον σεισμό! Το πιο παλιό, αποδείχτηκε πιο ανθεκτικό!
Υλικά
280 gr αλεύρι
100 gr βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
30 ml ελαιόλαδο
100 gr καρύδια χοντροτριμμένα
60 gr ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν
60-75 ml νερό
Για το τύλιγμα, 2-3 κουταλιές ανθόνερο και περίπου 1 κούπα ζάχαρη άχνη
Επί το έργον
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τα τριμμένα καρύδια. Προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο, το ελαιόλαδο, και όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη σχετικά σφικτή που να όμως να πλάθεται.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Παίρνουμε κομματάκια ζύμης και πλάθουμε τα μπισκότα στο σχήμα που μας αρέσει. Τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη σχάρα λίγο κάτω από τη μέση, για 30-35 λεπτά.
Τα βγάζουμε, περιμένουμε ένα δεκάλεπτο και τα ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο. Τα πασπαλίζουμε με μια στρώση αχνοζάχαρης και όταν κρυώσουν εντελώς τα ολοκληρώνουμε το τύλιγμα στην άχνη όπως ακριβώς κάνουμε με τους κουραμπιέδες.
Παρατηρήσεις
- Η συνταγή έλεγε «1 φλυτζάνα βούτυρο» για ολόκληρη τη δόση, καθόλου λάδι. Επειδή την πρώτη φορά είχα μόνο 100 gr στο ψυγείο, συμπλήρωσα με 30 ml ελαιόλαδο (έφτιαξα τη μισή δόση όπως προανέφερα).Τη δεύτερη χρησιμοποίησα μόνο βούτυρο, 125 gr και πήρε 1 κουταλιά νερό παραπάνω το μείγμα μου.
- Αντί να ραντίσω με ανθόνερο τα μπισκότα μου, τα πέρασα με ένα βουρτσάκι. Είναι πιο εύκολο…
- Ζύγιζα τη ζύμη για να προσδιορίσω πάνω κάτω το μέγεθός τους. Κάθε κομματάκι ήταν περίπου 20 gr και έφτιαξα γύρω στα 30 μπισκότα με αυτές τις ποσότητες υλικών.
- Τα μπισκότα διατηρήθηκαν πάνω από 10 μέρες σε μπισκοτιέρα ή σε σκεύος που κλείνει καλά (για να μην πάρουν υγρασία).
- Λέω να δοκιμάσω τη συνταγή κάποια στιγμή μόνο με ελαιόλαδο. Επίσης θα είχε ενδιαφέρον το τύλιγμα με σοκολάτα! ταιριάζει τόσο με το καρύδι! Θα συμπληρώσω ό,τι προκύψει…
Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά! Εξαιρετικά τα καρυδάτα τυλιγμένα σε σοκολάτα!! όπως όλες οι συνταγές σας!!
Ευχαριστούμε
Πολύ χαίρομαι που τα δοκιμάσατε με σοκολάτα και σας άρεσαν! Ευχαριστώ πολύ, Καλή Χρονιά να έχουμε!