Το βιβλίο είναι θησαυρός παράδοσης Δεν ξέρω αν διατίθεται πια στα βιβλιοπωλεία γιατί είναι έκδοση του 1994. Όπως αναφέρεται, είναι τετραετής εργασία τριών κυριών, της Μαρίας Πολυμεροπούλου, της Τούλας Πολυκανδριώτου και της Ειρήνης Οικονόμου και η έκδοσή του έχει γίνει από το Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας.
καταγεγραμμένες με τον τρόπο που έχουν δοθεί στις παραπάνω κυρίες και με τα ονοματεπώνυμα εκείνων που τις έχουν δώσει. Εκτός από τις συνταγές, περιέχει και πολλά λαογραφικά στοιχεία και αξίζει να το έχουμε στην βιβλιοθήκη μας όσες ασχολούμαστε με την παραδοσιακή κουζίνα.
Πάντα είχα ιδιαίτερη εκτίμηση στις «πανωμερίτικες» πίτες φούρνου. Με πεθερά από τη Μακεδονία, που είχε ιδιαίτερη ικανότητα στις πίτες είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω σπιτικές υπέροχες πίτες με τον τρόπο της Μακεδονίας και το περίφημο φύλλο –ήλιο. Επίσης η πρόσφατη εμπειρία μου από θεσσαλικές πίτες επιβεβαίωσε τη φήμη της Θεσσαλίας . Η ανάγνωση του παραπάνω βιβλίου μου αποκάλυψε και τις ρουμελιώτικες πίτες οι οποίες με ενθουσίασαν. Τη μεγαλύτερη εντύπωση μου την έκανε μια πίτα που ονομάζεται κουρδομπλό. Προσπάθησα λοιπόν να χρησιμοποιήσω τον τρόπο παρασκευής του σε μια δική μου παραλλαγή.
Υλικά
1 κούπα βούτυρο (εγώ έβαλα ελαιόλαδο)
Η ξινομυζήθρα που χρησιμοποίησα ήταν περίπου μισό κιλό (μου φάνηκε πολύ το ένα κιλό φέτα) αλλά την επόμενη φορά θα βάλω παραπάνω.
Έφτιαξα το ζυμάρι ανακατεύοντας όλα τα υλικά και το άφησα να ανεβεί. Πήρε περίπου 45 λεπτά. Το χώρισα σε πέντε ίσα μέρη (ήταν λίγο το ζυμάρι μου για 6 φύλλα).Άνοιξα ένα – ένα κομμάτι ζύμης σε φύλλο σε μέγεθος ενός μεγάλου ρηχού πιάτου. Το άνοιγμα έγινε με …το χέρι και βοήθησε το ότι λάδωνα αρκετά τα χέρια μου. Εξάλλου η ζύμη ήταν πολύ ελαστική και άνοιγε εύκολα.
Πασπάλιζα κάθε φύλλο με ξινομυζήθρα και με 1-2 κουταλιές λάδι. Έτσι έκανα στρώσεις: Φύλλο-μυζήθρα-ελαιόλαδο, μέχρι που τελειώσανε τα υλικά μου και τέλειωσα με φύλλο. Εδώ τώρα αρχίζει αυτό που μου φάνηκε περίεργο: Τύλιξα – σύμφωνα με τις οδηγίες του βιβλίου – από τη μια άκρη τα φύλλα όλα μαζί ώστε να γίνουν ένα ρολό, το οποίο μετά άρχισα να στρίβω όπως όταν στρίβουμε τα ρούχα για να στραγγίξουν το νερό.
Εν τέλει, έβαλα τη μια άκρη σε λαδωμένο ταψί και κατέβασα το υπόλοιπο πιέζοντας με τα χέρια μου να απλωθεί σε όλο το ταψί. Άφησα να ανεβεί για καμιά ώρα και την έψησα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Ενώ προοριζόταν για σήμερα, η δοκιμή έγινε αποβραδίς γιατί ήταν λαχταριστή.
Ευχαριστώ πολύ τόσο την κ. Πολυκανδριώτου που μου χάρισε το βιβλίο, όσο και τον καλό μου Γ. που φρόντισε να την πληροφορήσει για την συνταγοτρέλα μου…
Μια ανάλογη πίτα φτιάχνουν και στο θεσσαλικό κάμπο και τη λένε τυροκλούρι.Είναι η αγαπημένη μου πίτα.
Εγώ έχω Ηπειρώτικη καταγωγή οπότε τρελαίνομαι για όλων των ειδών τις πίτες, είναι στο dna μου!
περιεργη πιτα. γνωριζω πολλες αλλα αυτη δεν την εχω ξανακουσει.
μια ερωτηση. τα φυλλα εαν καταλαβα καλα πρεπει να εχουν αρκετο παχος η οχι?
το ταψι που την εψησες τι διαμετρο εχει περιπου?
καλη σου μερα
ειρηνη
Πολυ ωραια φαινεται! Στην καταγεγρεμμενη στο βιβλιο συνταγη, τα φυλλα δεν γινοντουσαν με μαγια? Παντως το να τυλιγεις φυλλα απο ζυμη μαγιας, δεν ειναι περιεργο, βοηθαει στο φουσκωμα της ζυμης. Εγω το εχω κανει επανειλλημενα με τις μπαγκετες και αλλα ειδη ψωμιου.
Καλά αυτό δεν ξανάγινε εσύ στην Κρήτη να έχεις βιβλίο της πατρίδας μου κι εγώ να το αγνοώ!!!
Θα επιστρατεύω την αδελφή να το βρει.
Καλημέρα!!ελπίζω να είσαι καλύτερα.
Χα-χα, να που φτάσανε οι Κρήτες να "πατούν" στη Ρούμελη!!!
Μπράβο βρε συντέκτνισσα, ωραία την έφτιαξες τη πιτούλα κι ας την "πάτησες" όπως η ίδια γράφεις :-))
Καλημέρες πολλές, και όλα με το καλό να πάνε.
Mια χαρά τα καταφέρνεις και με τις ρουμελιώτικες πίτες, φαίνεται πολύ ιδιαίτερη πίτα αυτή!
Το βιβλίο πρέπει να είναι ενδιαφέρον, με νόστιμες παραδοσιακές συνταγές!
Καλή Τσικνοπέμπτη!
Αχ πόσο θα ήθελα να το είχα! Τέλεια η πίτα Vita Μου κ εσυ να περάσεις τέλεια!
Καλησπέρα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Φθιώτιδα-Λοκρίδα- αλλά αυτή την πιτούλα δεν την ξέρω, ούτε κατ' όνομα! Το όνομά της μου φαίνεται Αρβανίτικο, είναι;
Κρατώ τον τίτλο για να ψάξω το βιβλίο.
Καλή Τσικνοπέμπτη.
Όμορφη και ενδιαφέρουσα η συνταγή αλλά και η παραλλαγή της. Με έβαλες σε σκέψεις και δεν νομίζω ότι θα είμαι η μόνη.Καλό βράδυ.
Όστρια από κει κοντά είναι και τούτη η πίτα μάλλον. Είναι πολύ νόστιμη πράγματι!
Λίλα και οι ηπειρώτικες πίτες λένε ότι είναι οι κορυφαίες όλων!
Ειρήνη είναι το 26άρι πυρέξ. Κι εγώ δεν την είχα ξανακούσει γι αυτό είναι η πρώτη που δοκίμασα από το βιβλίο.
mm_skg δεν έγραφε συνταγή για το φύλλο. Έλεγε 6 φύλλα πλαστά. Κι εμένα μ΄αρέσει η μαγιά σε αρκετές ζύμες.
Ξανθή χα χα! και πολύ ωραίο βιβλίο και πολύ ωραία κουζίνα έχω να πω. Είμαι καλύτερα αλλά όχι καλά… Άσχημη ίωση η άτιμη!
Πηνελόπη χα χα! είδες όμως που όλα τα προσαρμόζουμε; Το έχουμε το κουσουράκι 🙂
Έλενα είναι πολύ νόστιμη. Περισσότερο μοιάζει με τυρόψωμο αλλά πολύ νόστιμο τυρόψωμο!
Έρι μου σ' αυχαριστώ. Ελπίζω να περάσατε κι εσείς καλά.
Ελένη μου θα σε γελάσω για το όνομα. Εγώ δεν είχα ξανακούσει ούτε το όνομα ούτε την πίτα. Έτσι όμως αναφέρεται στο βιβλίο.
Παράκελσε να τη δοκιμάσετε. Είναι πολύ νόστιμη πράγματι.