Γλυκά

Μαρμελάδα ακτινίδιο

Μαρμελάδα ακτινίδιο
Με αρμπαρόριζα και χυμό πορτοκαλιού! 
Όταν ένα φρούτο καλλιεργείται από το 1977 στον τόπο σου, νομίζω ότι δικαιούται πλέον να πολιτογραφηθεί ντόπιο. Τα ακτινίδια -φρούτα με καταγωγή από την Κίνα και την Νέα Ζηλανδία – καταναλώνονται πλέον σε όλη την Ευρώπη ,και  παράγονται στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες.
Μαρμελάδα ακτινίδιο
Στην Κρήτη η καλλιέργειά τους άρχισε το 1977 ως εναλλακτική καλλιέργεια. Θυμάμαι ότι τα πρώτα χρόνια που γνωρίσαμε τα ακτινίδια τα λέγαμε με την εξωτική τους ονομασία, kiwi. Έτσι όπως διαβάζω τα λένε στην Νέα Ζηλανδία από το όνομα ενός πουλιού που είναι το εθνικό σύμβολο αυτής της χώρας.
Μαρμελάδα ακτινίδιο
Σαν φρούτο μου αρέσει μόνο όταν είναι σε ένα συγκεκριμένο βαθμό ωρίμανσης. Ούτε άγουρο, ούτε λιωμένο. Περισσότερο το έβλεπα ανέκαθεν ως φάρμακο και ως ωραίο συμπλήρωμα σε φρουτοσαλάτες. Οι φετούλες του πάντα δίνουν καλύτερη εμφάνιση στις φρουτοσαλάτες μας. Δεν υπάρχουν δα και πολλά φρούτα με πράσινη σάρκα και μαύρα γαρνιρίσματα!

Και είναι φρούτο-φάρμακο το ακτινίδιο. Είναι γνωστή η ευεργετική του δράση σε δύσκολες εντερικές καταστάσεις . Δεν ξέρω όμως πόσοι γνωρίζουν ότι έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C απ’ όλα τα φρούτα οπότε αυξάνει την άμυνα του οργανισμού στα μικρόβια . Ακόμη, το αντιοξειδωτικό λουτεΐνη που περιέχει συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης. Ανάμεσα στα άλλα έχει και αντιθρομβωτικές ιδιότητες!

Μαρμελάδα ακτινίδιο
Στην περιοχή μου η καλλιέργεια του ακτινιδίου δεν γίνεται συστηματικά . Εν τούτοις, όλο και περισσότεροι βάζουν πια στους κήπους τους ακτινιδιές και άλλα εξωτικά δέντρα. Τα ακτινίδια της σημερινής μαρμελάδας ήταν πεσκέσι στη μάνα μου από φίλη της που έχει δικό της δέντρο απ’ ότι μας είπε και επειδή δεν ήθελα να παραωριμάσουν κάποια από αυτά έγιναν μαρμελάδα.Άλλη φορά θα κάνω το γλυκό κουταλιού, όταν τα ακτινίδιά μου θα έχουν παρόμοιο μέγεθος!
Μαρμελάδα ακτινίδιο

Παρατηρήσεις

1)Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, αφήνουμε να χλιαρύνει η μαρμελάδα και την αλέθουμε σε multi ή σε μύλο λαχανικών . Μπορούμε βέβαια και να την πατήσουμε με κουτάλα του πουρέ μέσα στην κατσαρόλα. Τα ακτινίδια είναι αρκετά μαλακά.

2)Η μαρμελάδα ακτινίδιο είναι μια σχετικά ξινή μαρμελάδα. Όλοι έχουμε την τάση να ελαττώνουμε όσο γίνεται την ζάχαρη, αλλά  μη βάλετε λιγότερη από ½ κιλό /κιλό φρούτου γιατί παραείναι ξινή… Γι αυτό λέω και τη γλυκόζη εναλλακτικά με το λεμόνι. Εγώ βάζω 1:2/3 πάνω κάτω. Δηλαδή στο 1 κιλό φρούτο περίπου 670 γραμμάρια ζάχαρη. Τώρα είχα 750 γραμμάρια φρούτα και έβαλα 500 γραμμάρια ζάχαρη και 3/4 κούπας χυμό.

3)Με το χυμό πορτοκαλιού αυξάνεται η πηκτίνη για να επιτύχει η μαρμελάδα μας. Αντικαθιστά το νερό με πολύ καλά αποτελέσματα. Το προτιμώ από το μήλο που έχω δει σε άλλες συνταγές . Θέλουμε όμως να είναι γλυκά τα πορτοκάλια μας όσο γίνεται.

4)Μετά από διάφορες δοκιμές κατά καιρούς  έχω καταλήξει ότι τα αρώματα που ταιριάζουν σ’ αυτή τη μαρμελάδα περισσότερο, είναι η αμπερόριζα και το πορτοκάλι. Αμέσως μετά, έρχεται η βανίλια. Σε μένα, αρέσει λιγότερο ο συνδυασμός με κανέλα ή γαρύφαλλο εδώ, αλλά κάποιοι τον προτιμούν.

5)Πληροφορίες από

http://democracy-rethymno.gr/fullstory.php?LANG=gr&id=419

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο