Και είναι φρούτο-φάρμακο το ακτινίδιο. Είναι γνωστή η ευεργετική του δράση σε δύσκολες εντερικές καταστάσεις . Δεν ξέρω όμως πόσοι γνωρίζουν ότι έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C απ’ όλα τα φρούτα οπότε αυξάνει την άμυνα του οργανισμού στα μικρόβια . Ακόμη, το αντιοξειδωτικό λουτεΐνη που περιέχει συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης. Ανάμεσα στα άλλα έχει και αντιθρομβωτικές ιδιότητες!
Υλικά
1 κιλό ακτινίδια
½ -3/4 κιλού ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
2-3 κλαδιά αμπερόριζα ή φλούδα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ή 1 κουταλιά γλυκόζη
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αφαιρούμε το ξυλώδες κομματάκι που πιθανόν να υπάρχει εκεί που είναι το κοτσανάκι τους. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να μείνουν πάνω κάτω 12 ώρες.
Έτσι θα βγάλουν αρκετά υγρά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και την αμπερόριζα και βράζουμε για 10 λεπτά (από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός).
Αφαιρούμε την αμπερόριζα ή τη φλούδα .Με ραβδομπλέντερ αλέθουμε το υλικό μας μέχρι το σημείο που μας αρέσει (άλλοι
προτιμούν λείο τον πολτό, σε άλλους αρέσει να βρίσκουν κάποια κομματάκια φρούτου). Συνεχίζουμε το βράσιμο της μαρμελάδας μας ώσπου να δέσει.
Δοκιμάζουμε κατά τα συνήθη ή μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία στους 105 βαθμούς.
Σερβίρουμε τη μαρμελάδα μας ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα που τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
Φυσικά στη μαρμελάδα ακτινίδιο και στο γλυκό ακτινίδιο, δεν διατηρείται η ευαίσθητη βιταμίνη C , αλλά σας βεβαιώνω αρκετές από τις υπόλοιπες ιδιότητες του φρούτου μένουν αναλλοίωτες!
Παρατηρήσεις
1)Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, αφήνουμε να χλιαρύνει η μαρμελάδα και την αλέθουμε σε multi ή σε μύλο λαχανικών . Μπορούμε βέβαια και να την πατήσουμε με κουτάλα του πουρέ μέσα στην κατσαρόλα. Τα ακτινίδια είναι αρκετά μαλακά.
2)Η μαρμελάδα ακτινίδιο είναι μια σχετικά ξινή μαρμελάδα. Όλοι έχουμε την τάση να ελαττώνουμε όσο γίνεται την ζάχαρη, αλλά μη βάλετε λιγότερη από ½ κιλό /κιλό φρούτου γιατί παραείναι ξινή… Γι αυτό λέω και τη γλυκόζη εναλλακτικά με το λεμόνι. Εγώ βάζω 1:2/3 πάνω κάτω. Δηλαδή στο 1 κιλό φρούτο περίπου 670 γραμμάρια ζάχαρη. Τώρα είχα 750 γραμμάρια φρούτα και έβαλα 500 γραμμάρια ζάχαρη και 3/4 κούπας χυμό.
3)Με το χυμό πορτοκαλιού αυξάνεται η πηκτίνη για να επιτύχει η μαρμελάδα μας. Αντικαθιστά το νερό με πολύ καλά αποτελέσματα. Το προτιμώ από το μήλο που έχω δει σε άλλες συνταγές . Θέλουμε όμως να είναι γλυκά τα πορτοκάλια μας όσο γίνεται.
4)Μετά από διάφορες δοκιμές κατά καιρούς έχω καταλήξει ότι τα αρώματα που ταιριάζουν σ’ αυτή τη μαρμελάδα περισσότερο, είναι η αμπερόριζα και το πορτοκάλι. Αμέσως μετά, έρχεται η βανίλια. Σε μένα, αρέσει λιγότερο ο συνδυασμός με κανέλα ή γαρύφαλλο εδώ, αλλά κάποιοι τον προτιμούν.
5)Πληροφορίες από
http://democracy-rethymno.gr/fullstory.php?LANG=gr&id=419
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF
Μια φορά έφτιαξα και δεν άρεσε κάπου τη χάρισα, ίσως το πορτοκάλι κάνει τη διαφορά.
Καλή εβδομάδα.
Ξανθή και η αμπερόριζα νομίζω. Ταιριάζουν πολύ!
Υπεροχη!! Δοκιμαστικε ηδη!!
Θα δοκιμαστεί!
Ευχαριστούμε για την συνταγή αλλά και τις χρήσιμες πληροφορίες! 🙂
(Αρχικά νόμισα ότι έβαλες μαυροκούκι, όπως βάζω στην μαρμελάδα ροδάκινο, μετά ξύπνησα και κατάλαβα ότι είναι τα σποράκια… χαχα…)
Η αληθεια ειναι πως δεν εχω κανει ποτε μαρμελαδα ακτινιδιο. Η νότα αρμπαρόριζας με κερδισε!
Τον περασμένο Ιούνιο έφτιαξα φράουλες, ακτινίδιο και μάνγκο μαρμελάδα διότι η αλήθεια είναι ότι δεν τρελαίνομαι ιδιαίτερα για τα ακτινίδια αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι έκαναν την διαφορά. Τώρα με το πορτοκάλι που αγαπώ ίσως να μου αρέσει αυτή η μαρμελάδα, ευχαριστώ για την ιδέα.
Υπεροχη!! Δοκιμαστικε ηδη!!
[…] καταλήξει να το θεωρώ πια ντόπιο υλικό όπως και τα ακτινίδια. Σε λίγα χρόνια να δείτε που θα θεωρούμε αυτονόητη τη […]
Έχω φτιάξει την μαρμελάδα ακτινίδιο. Πρώτη φορά κάνω και δοκιμάζω. Δεν έχω λόγια να περιγράψω. Είναι μακράν η καλύτερη μαρμελάδα που έχω κάνει, που έχω δοκιμάσει. Όλοι έχουν τρελαθεί με την γεύση. Ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες οδηγίες σας.
Κι εγώ ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας άρεσε!