Διατροφή & υγεία

Κρητική Διατροφή και Μακροζωία

Κρητική Διατροφή και Μακροζωία

H κρητική διατροφή συστήνεται σήμερα από την επιστημονική κοινότητα ως το ιδανικότερο μοντέλο της Μεσογειακή διατροφής, το οποίο χαρίζει καλή υγεία και μακροζωία.

Ήδη από τη δεκαετία του 1950, διαπιστώθηκε η άποψη ότι η μακροζωία και η υγεία των Κρητικών οφείλεται στην τοπική τους διατροφή. Αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα για την εποχή είδηση, ήρθε μερικά χρόνια αργότερα να επιβεβαιωθεί από μία επιδημιολογική έρευνα με την κωδική ονομασία «Μελέτη των 7 χωρών», που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα με επικεφαλής τον καθηγητή Ansel Keys και τη συμμετοχή 7 χωρών.

Στην έρευνα πήραν μέρος 11.500 άνθρωποι που προέρχονταν από την Ελλάδα (Κρήτη και την Κέρκυρα), τη Γιουκοσλαβία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία, τις ΗΠΑ αλλά και την Ιαπωνία.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν εντυπωσιακά αφού φανερώθηκε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν το μοντέλο της Κρητικής διατροφής εμφάνιζαν λιγότερους θανάτους από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά και από διάφορες μορφές καρκίνου σε σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Το παραπάνω συμπέρασμα ήρθε να επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η κρητική διατροφή αποτελεί σύμμαχο της καλής υγείας και μακροζωίας. Ενώ η αποτελεσματικότητα της, φαίνεται να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των τροφών σε αντιοξειδωτικά, ω3 λιπαρά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, που μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της συγκεκριμένης διατροφής είναι ότι ήταν κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, πλούσια σε φυσικούς υδατάνθρακες, ενώ παράλληλα περιελάβανε καθημερινά μία γκάμα υγιεινών λιπών που προέρχονταν από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ωμούς ξηρούς καρπούς, κλπ.

Δηλαδή οι Κρητικοί της δεκαετίας του 50 συνήθιζαν να τρώνε πολλά λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά, φρούτα και ασκούνταν πάρα πολύ, ενώ ήταν αδύνατοι, λυγεροί και παρουσίαζαν ελάχιστα περιστατικά καρδιοπαθειών.

Δυστυχώς όμως μέσα σε μόλις λίγα χρόνια η ζωή των ανθρώπων του νησιού άλλαξε ριζικά, αφού επηρεάστηκε από ξενόφερτες επιρροές και δυστυχώς οι κρητικοί σήμερα κρατάνε μόνο την ανάμνηση του παρελθόντος. Ενώ παράλληλα αυξήθηκαν ραγδαία τα περιστατικά στεφανιαίας νόσου.

Τελευταίες έρευνες που έγιναν σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής έδειξαν μία αύξηση στη κατανάλωση κόκκινου κρέατος 160%, τυποποιημένων τροφών 320% και τυριών κατά 366%. Στοιχεία που μπορούν να δικαιολογήσουν τις αρνητικές αλλαγές που έχουν προκύψει σε σχέση με την υγεία των κατοίκων της Κρήτης.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο