Αλμυρά

Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα
…ή  με μπέικον και φέτα!
Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

 

Μπορεί το food styling να μην είναι το φόρτε μου, αλλά τουλάχιστον θα τα έβαζα σε ένα πιατάκι
για να σας τα παρουσιάσω. Ειλικρινά όμως δεν πρόλαβα!
Εξαφανίστηκαν χωρίς να το καταλάβω αυτά τα πικάντικα αλμυρά μπισκοτάκια.  Τα είχα στην μπισκοτιέρα και έλεγα ότι όταν
θα γράψω τη συνταγή θα τα βγάλω και μια τελική φωτογραφία για την παρουσίαση.
Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

Το κακό τους όμως είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις μόνο σε ένα! Περισσότερες φωτογραφίες
λοιπόν την επόμενη φορά που σίγουρα δεν θα αργήσει …

 

 

Η συνταγή είναι της Ε., μιας συναδέλφου  που ότι κι αν μας έχει κεράσει είναι
πεντανόστιμο. Άλλαξα τη φέτα που περιείχε η αρχική συνταγή με ξινομυζήθρα και
γραβιέρα και το μπέικον με απάκι! Ναι με απάκι, που κυκλοφορεί πια όλες τις εποχές.
Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

Αν και είναι ένα από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματά μας, το
βρίσκουμε πλέον όλο το χρόνο αφού αρκετές μονάδες παραγωγής κρεατοσκευασμάτων
το παρασκευάζουν και το πουλούν συσκευασμένο σε κενό αέρος.  Είναι ένα πικάντικο  κρητικό αλλαντικό,από καθαρό χοιρινό κρέας μαριναρισμένο σε ξύδι , αρτυμένο με κύμινο και πιπέρι και καπνισμένο με αρωματικά βότανα. Το συνηθίζουμε τηγανισμένο με αυγά, είναι απίθανο με μανιτάρια και ξινομυζήθρα και σαν γαρνίρισμα σε  σαλάτες, αλλά τελικά πάει παντού!

Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

 

Δοκιμάστε τα σε όποια εκδοχή προτιμάτε, αλλά δοκιμάστε τα!
Είναι πολύ νόστιμα. Το ελαιόλαδο τα κάνει τραγανά και το αλλαντικό με το τυρί
τα κάνουν πικάντικα και λαχταριστά. Τρώγονται σκέτα αλλά συνοδεύουν τέλεια
σαλάτες αλοιφές, συρωτό γιαούρτι, ελιές και ό,τι άλλο αλμυρό έχουμε στο τραπέζι
μας.
Υλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 gr
1 κεσεδάκι του γιαουρτιού που χρησιμοποιήσαμε ελαιόλαδο
(μέχρι εκεί που ήταν το γιαούρτι)
2 αυγά
2 φέτες απάκι που θα κόψουμε σε μικρά κυβάκια
1,5  κούπα ξινομυζήθρα
1 κούπα χοντροτριμμένη γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
Λίγο πιπέρι
1 φακελάκι μπέικιν (είναι 3,5 κοφτά κουταλάκια)
Λίγο πιπέρι
3,5-4 κούπες αλεύρι
Επί το έργον:
Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

 

Σε κατάλληλο σκεύος βάζουμε τις 3 κούπες αλεύρι και τις ανακατεύουμε
με το μπέικιν . Κρατάμε την τέταρτη κούπα γιατί μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί
ολόκληρη. Κόβουμε σε κύβους το απάκι. Σε άλλο μπολ  ανακατεύουμε τα τυριά .
Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

Σε λεκάνη ανάμειξης
ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το γιαούρτι, τα αυγά και το πιπέρι.

Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

Προσθέτουμε τα
τυριά και το απάκι και σταδιακά το μείγμα του αλευριού. Πρέπει να έχουμε μια
μαλακή ζύμη.

 

Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

Πλάθουμε μπαλάκια σαν κεφτέδες

 

Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

ή κόβουμε με κουπ πατ  το ζυμάρι μας αφού το πατήσουμε σε φυλλαράκια
πάχους λίγο μικρότερο από 1 cm.

 

Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

Tα αραδιάζουμε σε ταψί και
τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά περίπου, ή μέχρι να
ροδίσουν.  Γίνονται περίπου 70 κομμάτια.

Αλμυρά μπισκότα με απάκι και ξινομυζήθρα

 

Παρατηρήσεις:
1)Η αρχική συνταγή
είχε 8 φέτες μπέικον και 300-400 gr φέτα. Το απάκι που χρησιμοποίησα ήταν
2 φέτες που έδωσαν περίπου μια κούπα ψιλοκομμένο.
2)Δεν χρειάζεται να σπάσουμε την ξινομυζήθρα εντελώς. Είναι
ωραίο να τη βρίσκουμε στα σνακ μας.
3)Η Ε. προτείνει να
δοκιμάσουμε λίγη πιπεριά για χρώμα και για άρωμα στα μπισκότα μας. Θα το
επιχειρήσω την επόμενη φορά, αλλά και χωρίς αυτή εξαφανίστηκαν όπως σας είπα σε
χρόνο ρεκόρ!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο