Γλυκές, μεθυστικές μπουκιές!
Αυτό το κομμάτι του διαγωνισμού με τα αφιερώματα στους προορισμούς Aegean, δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς να περιλαμβάνει τον πιο σημαντικό μου προορισμό τα τελευταία χρόνια, την Αθήνα! Για μένα η Αθήνα είναι αυτό που λέω «αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται στην Κρήτη, η άλλη μισή στην Αθήνα βρίσκεται».
Αφού εκεί μένουν κάποια από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα, και ειδικά το μικρό μου αγγελούδι -η εγγονούλα μου- δεν μπορεί παρά να είναι ένας προορισμός που αν είχα την ευχέρεια θα ήθελα να τον επισκέπτομαι κάθε εβδομάδα… Μπορεί κάποιοι να λένε ότι δεν την αντέχουν πια και ότι οι ρυθμοί της είναι εξουθενωτικοί , όμως όλοι οι «εκτός» την αγαπούμε και την καμαρώνουμε για την ιστορία της, για τα μνημεία της , για τα θέατρα και τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις αλλά και για την αγορά της και τις βόλτες στα καλά της γαστρονομικά στέκια!
Τα πρώτα σοκολατάκια που έφτιαχνε στο σπίτι η μητέρα μου ήταν την δεκαετία του 1960 με την σοκολάτα από τα πασχαλιάτικα ζωάκια. Ήταν εκείνα τα υπέροχα βραχάκια ή ανώμαλα με τα πολλά αμύγδαλα (κάποια στιγμή πρέπει να βάλω κι αυτή τη συνταγή εδώ).
Αργότερα μια φίλη της έφτιαχνε τα σοκολατάκια με καρύδι και καθιερώθηκε για χρόνια και στο σπίτι μας. Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια της και η συνταγή με τα σοκολατάκια με δαμάσκηνο. Συχνότερα τα τελευταία χρόνια φτιάχνω τα βελούδινα σοκολατάκια που είναι πιο εύκολα, αλλά αυτά εδώ είναι ίσως τα καλύτερά μου!
Συνήθως αυτές τις συνταγές – αστικές θα τις χαρακτήριζα- τις έφερναν στην ενδοχώρα φίλοι που είχαν εγκατασταθεί σε πόλεις. Αυτή εδώ λοιπόν στην αρχική της μορφή (γιατί η εκδοχή που δημοσιεύω έχει την δική μου παρέμβαση) μας την είχε δώσει «Αθηναία» θεία πριν από πολλά πολλά χρόνια.
Υλικά
30 ξερά δαμάσκηνα (μεγαλούτσικα)
¼ κούπας κονιάκ
8 καρύδια που θα χωρίσουμε σε τέταρτα
2-3 κουταλιές βανίλια υποβρύχιο
200 gr σοκολάτα με 50% περιεκτικότητα σε κακάο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (από πλάκα)
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1-2 νεράντζια φρουί γλασέ ή ζαχαρωμένο τζίντζερ
Προαιρετικά, σκόνη κακάο για πασπάλισμα
Επί το έργον
Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μπολ και τα μουσκεύουμε με το κονιάκ . Αν έχουν κουκούτσια τα αφαιρούμε πρώτα προσεκτικά προσέχοντας να μη χαλάσει το σχήμα των φρούτων.
Μετά από 2 ώρες περίπου, στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα χωρίς να πετάξουμε το υγρό που έχουν αφήσει στο μπολ. Σε καθένα βάζουμε λίγη βανίλια (στη μύτη ενός κουταλιού του γλυκού) , ¼ του καρυδιού (μισή πεταλούδα) και ένα ραβδάκι από φρουί γλασέ.
Κλείνουμε το δαμάσκηνο όσο γίνεται και το αφήνουμε στην άκρη. Σε μπεν μαρί βάζουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το ελαιόλαδο και την ανακατεύουμε όταν αρχίσει να λιώνει ώστε να ρευστοποιηθεί εντελώς και να ανακατευτεί με τις λιπαρές ουσίες.
Προσθέτουμε το κονιάκ που έχει μείνει στο μπολ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι με τη σοκολάτα από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει λίγο ώστε να μην κυλά από το φρούτο όταν θα το καλύψουμε.
Βουτάμε ένα ένα δαμάσκηνο στη λιωμένη σοκολάτα να καλυφθεί εντελώς και το βγάζουμε σε χαρτί ψησίματος.
Αφήνουμε να δροσερό μέρος να στερεοποιηθεί η σοκολάτα και αν θέλουμε κοσκινίζουμε λίγο κακάο πάνω από τα σοκολατάκια μας.
Παρατηρήσεις
1)Συνήθως σ’ αυτά τα σοκολατάκια βάζω κάποιο εσπεριδοειδές φρουί γλασέ (νεράντζι, πορτοκάλι, πράσινο νεραντζάκι). Αυτή τη φορά λόγω των ημερών έβαλα ζαχαρωμένο τζίντζερ και τους πήγαινε πάρα πολύ.
2)Μου αρέσει να πασπαλίζω τα σοκολατάκια μου με κακάο. Επειδή δεν έχω την ευχέρεια και τις τεχνικές των επαγγελματιών για να έχουν καλύτερη εμφάνιση, νομίζω ότι το πασπάλισμα με κακάο ή τρούφα σοκολάτας τα κάνει πιο όμορφα. Τούτα εδώ όμως και χωρίς το πασπάλισμα είναι ωραιότατα και γυαλιστερά!
3)Βάζω κονιάκ 3 αστέρων. Αν προτιμάτε μεγαλύτερη αίσθηση του αλκοόλ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερων αστέρων.
4)Προτιμώ να περισσεύει σοκολάτα παρά να πέσει λίγη. Έτσι, τα απομεινάρια της κατσαρόλας τα “μαζεύω” ρίχνοντας ψιλοκομμένα καρύδια και φρούτα και βγάζοντάς τα σαν βραχάκια…
5) Και η ανάρτηση αυτή που συνδύασα με την Αθήνα, ένα ακόμη προορισμό της Aegean, είναι στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στα FoodBlogAwards2015 που διοργανώνει το BHMAgourmet. Αν σας αρέσει το blog μου μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ:
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, απόλαυσα τον διαγωνισμό και τα «καλά λόγια» που είχαν για μένα οι αναγνώστες και οι φίλοι του blog. Σας ευχαριστώ όλους πολύ!
Καλησπέρα! Προσπαθώ να συνδεθώ με το link βελούδινα σοκολατάκια αλλά δεν ανταποκρίνεται. Όπως επίσης και το μανιτάρια με απάκι και ξινομυζήθρα. Ευχαριστώ!
Ευχαριστώ για την επισήμανση. Διορθώθηκε. Αν βάλετε στην αναζήτηση πάνω δεξιά “μανιτάρια με απάκι” (χωρίς εισαγωγικά, αλλά με τόνους) θα σας βγάλει στην συνταγή. Επίσης οι ίδιες λέξεις στο google βγάζουν πρώτη τη συγκεκριμένη συνταγή. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο και Καλές Γιορτές!
Μπράβο Ευαγγελία!!
Πολύ ωραία συνταγή.Καλές γιορτές να ‘χουμε.
Κρίμα που δεν ασχολούμαι με το facebook θα ψήφιζα όλες τις συνταγές σου.
Φιλικά