Αλμυρά

Χόντρος με σύγλινα

Το σπασμένο στάρι (σιτάρι) , ο χόντρος όπως το λέμε  στην Κρήτη, είναι βασικό συστατικό πολλών παραδοσιακών μας φαγητών. Μάλιστα, παλιότερα χρησιμοποιούνταν στη θέση του ρυζιού σε πολλά φαγητά. Για παράδειγμα, στους ντολμάδες και στα γεμιστά έβαζαν χόντρο αντί ρύζι, ή μείγμα χόντρου και ρυζιού. Το ρύζι ήταν μάλλον ακριβό για να χρησιμοποιείται σε καθημερινά φαγάκια. Ακόμη και σήμερα όμως δεν έχει φύγει από την κρητική κουζίνα. Είναι βασικό συστατικό του ξινόχοντρου   και αγαπημένο φαγάκι της σαρακοστής που συνδυάζεται με χοχλιούς. Συνδυάζεται βέβαια  πολύ συχνά και  με κρέατα, κυρίως με κοτόπουλο, χοιρινό ή κατσίκα.

Τον σημερινό συνδυασμό δεν τον ήξερα.Τα σύγλινα τα συνδυάζω με αυγά ή  με γιαχνάκια. Μου τον είπε μια αγαπητή μου κυρία όταν της είπα ότι έφτιαξα σύγλινα. «Α- μου λέει- η μάνα μου μας έβαζε 2-3 κουταλιές στο χόντρο και δεν θα ξεχάσω τη νοστιμιά του. Θα  φτιάξεις  τον χόντρο όπως συνήθως και λίγο πριν τον κατεβάσεις θα προσθέσεις τα σύγλινα». Δοκιμάσαμε λοιπόν το παραδοσιακό πιάτο της κρητικής κουζίνας και σας το παραθέτω.

Υλικά:

½ κούπα λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πιπεριές κέρατα κομμένες σε ροδέλες
1 μέτρια πατάτα σε κυβάκια
1 κούπα ψιλοκομμένη ντομάτα  ή  ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας ή σπιτική σάλτσα
1 κούπα χόντρο (σπασμένο στάρι)
3 κούπες νερό (κατ’ αρχήν…)
Αλάτι
3 μεγάλες κουταλιές σύγλινα
Πιπέρι

Επί το έργον:

Βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι σε κατσαρόλα να σωταριστεί ελάχιστα και προσθέτουμε την πατάτα , την πιπεριά και λίγο νεράκι. Σε 10 περίπου λεπτά προσθέτουμε την ντομάτα.

Αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά και προσθέτουμε 3 κούπες νερό, και το αλάτι. Όταν ξαναρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε το χόντρο, ανακατεύουμε και  χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία ώστε το φαγητό μας να σιγοβράζει. Πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό ενδιάμεσα.

Όταν το στάρι μαλακώσει εντελώς, προσθέτουμε τα σύγλινα και αφήνουμε να βράσουν κανένα πεντάλεπτο όλα μαζί. Το φαγητό πρέπει να έχει λίγο ζουμάκι όταν το κατεβάζουμε από το μάτι. Το  σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το φαγητό μας να μαρουβήσει  και να τραβήξει τα υγρά του πριν το σερβίρουμε. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλλά με μέτρο γιατί και τα σύγλινα έχουν μπαχαρικά.

 

Παρατηρήσεις:

1)      Η συνταγή για το στάρι είναι πολύ συνηθισμένη στα μέρη μας, αλλά η προσθήκη των σύγλινων έχει μάλλον ξεχαστεί. Προσθέτουμε συνήθως κι άλλα λαχανικά σε καρεδάκια, όπως μελιτζάνες και κολοκυθάκια, αυτά όμως στην καλοκαιρινή εκδοχή. Πάντως, είναι πολύ νόστιμο φαγητό και χωρίς τα σύγλινα.
2)      Υποθέτω ότι θα του πήγαινε και κάποιο αλλαντικό αν δεν έχουμε σύγλινα.
3)      Επίσης, η ιδέα του σύγλινου θα ταίριαζε και σε ένα απλό ντοματόρυζο.
4)      Σπασμένο στάρι υπάρχει πλέον σε όλα τα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής γιατί είναι όντως από τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Ίσως το σύγλινο να ταιριάζει και με συναφή υλικά όπως κους κους ή πληγούρι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές