Βιβλιοπροτάσεις

Βιβλιοπροτάσεις: Τι είπε ο Αϊνστάιν στο μάγειρά του;

Βιβλιοπροτάσεις: Τι είπε ο Αϊνστάιν στο μάγειρά του;

Η Χημεία (και η Φυσική) στην κουζίνα μας!

Εκλαϊκευμένη επιστήμη σήμερα στις Βιβλιοπροτάσεις. Σας ενδιαφέρει να μάθετε ανάμεσα σε πολλά άλλα: Ποια είναι η διαφορά του μπέικιν κα της σόδας και πώς δρουν στις ζύμες και τα γλυκά μας; Τι διαφορετικό έχει το μαγείρεμα σε μεγάλο υψόμετρο; Πότε το νερό βράζει πιο γρήγορα; Πώς αφαιρείται η καφεΐνη από τον καφέ (και ποιος καφές έχει περισσότερη; Το ψήσιμο στα κάρβουνα, ή σε σχάρα με υγραέριο είναι καλύτερο; Γιατί κρυώνει το φαγητό όταν το φυσάμε; Πώς λειτουργούν οι χύτρες ταχύτητας;  Οι φούρνοι μικροκυμάτων; Πόσο αλκοόλ μένει απ’ αυτό που προσθέτουμε σε ένα φαγητό; Γιατί φουσκώνει ένα κέικ;

Μα τι να γράφω τώρα! Αυτές είναι ελάχιστες μόνο από τις ερωτήσεις που απαντά ο χημικός συγγραφέας του βιβλίου «Τι είπε ο Αϊνστάιν στο μάγειρά του» που παρουσιάζω σήμερα στις βιβλιοπροτάσεις. Και σίγουρα όχι οι πιο ενδιαφέρουσες. Υπάρχουν τόσες πολλές! Να επισημάνω ότι τις απαντήσεις στα ερωτήματα δεν τις δίνει ο Αϊνστάιν αλλά ο Robert Wolk, ο συγγραφέας του βιβλίου. Δεν ξέρω γιατί χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τίτλος, πάντως είναι «πιασάρικος»…

Βιβλιοπροτάσεις: Τι είπε ο Αϊνστάιν στο μάγειρά του;

Ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης, που διαβάζεται ευχάριστα απ’ όλους όσους αγαπούν τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και θέλουν να ξέρουν το «γιατί» που κρύβεται πίσω από πολλά υλικά και τεχνικές. Το αλάτι, η ζάχαρη, το αλκοόλ, τα λίπη και τα έλαια, τα αντικολλητικά σκεύη, οι επαγωγικές εστίες, οι χημικές αντιδράσεις που κρύβονται πίσω από τη μετατροπή των υλικών σε τροφή, και πολλά, πολλά άλλα που μας έχουν δημιουργήσει απορίες κατά καιρούς, απαντώνται με τρόπο ευκολονόητο και σαφή από τον Robert L. Wolk. Ο Wolk είναι επίτιμος καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και ερευνητής Πυρηνικής Χημείας και συντάκτης της διατροφικής στήλης FOOD 101 στην εφημερίδα Washington Post. Το βιβλίο διαβάζεται άνετα και από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν Χημεία και βοηθά στο να διαλυθούν διάφορες παρανοήσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τροφές, υλικά και τεχνικές.

Βιβλιοπροτάσεις: Τι είπε ο Αϊνστάιν στο μάγειρά του;
Τα “κεφάλαια” του βιβλίου

Επί πλέον περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες συνταγές της  Marlene Parrish, σχεδιασμένες ειδικά για την παρουσίαση των φαινομένων που εξηγούνται από τον συγγραφέα. Όσες έχω δοκιμάσει όχι μόνο βγαίνουν αλλά είναι και πολύ επιτυχημένες! Προσωπικά, βρήκα πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους  αγαπούν την μαγειρική και θέλουν να γνωρίζουν πράγματα και για την επιστήμη που κρύβεται πίσω απ’ αυτήν.

Θεωρώ ότι η άποψη του  Mark Bittman στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, με εκφράζει απολύτως: « Η μαγειρική είναι τόσο τέχνη όσο και επιστήμη, αλλά η επιστήμη δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολα κατανοητή και τόσο διασκεδαστική όσο στο «Τι είπε ο Αινστάιν στο Μάγειρά του». Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι εξαιρετικό δώρο για περίεργους και «ψαγμένους» μάγειρες!

Τι είπε ο Αϊνστάιν στο Μάγειρά του

Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα 2018 (Α’ ελληνική έκδοση το 2003)

Μετάφραση: Κώστας Γαβράς

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά που στηρίζετε και αυτή τη στήλη του site! Δεν περίμενα τόση ανταπόκριση. Είναι η αλήθεια πως την ξεκίνησα μόνο και μόνο μου από το μεράκι μου για το διάβασμα βιβλίων που σχετίζονται με τη γαστρονομία, σε συνδυασμό με την ιστορία της, την επιστήμη και τη λογοτεχνία. Βλέπω όμως ενδιαφέρον από πολλές φίλες και φίλους και αυτό με ενθαρρύνει πολύ. Τα άρθρα δεν είναι διαφημιστικά, είναι προσωπικές επιλογές. Τα βιβλία που παρουσιάζονται είναι βιβλία από τη βιβλιοθήκη μου που απόλαυσα το διάβασμά τους! Δείτε και τις προηγούμενες βιβλιοπροτάσεις.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο