Με «ευέλικτες» προσθαφαιρέσεις!
Οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας μου θα έχουν διαπιστώσει ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της μαγειρικής μου είναι η εποχικότητα. Σπάνια και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις θα παρεκκλίνω απ’ αυτήν την βασική μου αρχή.
Άλλωστε θεωρώ την εποχικότητα ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της κρητικής κουζίνας. Πιο νόστιμα και πιο υγιεινά είναι τα λαχανικά στην εποχή τους αφού είναι επιβαρυμένα με λιγότερα φυτοφάρμακα. Κάθε πράμα στον καιρό του…
Έτσι οι σαλάτες μας αυτήν την εποχή περιέχουν λαχανικά της εποχής , άγρια χόρτα ωμά ή βραστά και βραστό κουνουπίδι ή μπρόκολο λαδολέμονο. Αυτή εδώ είναι το “σουξέ” του φετινού χειμώνα. Την έχω φτιάξει αρκετές φορές , περισσότερο από κάθε άλλη. Αμφιβάλλω όμως αν υπήρξαν δυο φορές που να ήταν ακριβώς η ίδια!
Κρατάω τα βασικά υλικά -λάχανο λευκό, λάχανο κόκκινο, καρότο- σταθερά και από κει και πέρα συμπληρώνω ό,τι άλλο έχω. Εκείνο που την νοστιμίζει είναι το ξινόγλυκο ντρέσινγκ που επίσης σηκώνει παραλλαγές και προσθαφαιρέσεις. Το γιαούρτι, το μέλι , το ελαιόλαδο κάνουν ένα ωραίο συνδυασμό που μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε πολλές σαλάτες.
Συνήθως φτιάχνω αρκετή ποσότητα γιατί είναι πολύ ωραία και τη δεύτερη μέρα. Αν προσθέσουμε μάλιστα κριθαρένια παξιμαδάκια, κρίθινες μπουκίτσες (τα δικά μου κρουτόνς) ή κριθαροκουλούρα σπασμένη σε κομμάτια, μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα. Εκτός των άλλων, είναι τόσο ωραία τα χρώματά της που ομορφαίνει και την εμφάνιση του τραπεζιού μας. Άνετα στέκεται και σε γιορτινό και σε καθημερινό τραπέζι.
Υλικά
¼ από ένα μικρό λευκό λάχανο (να βγουν 2-2,5 κούπες τριμμένο)
¼ από ένα μικρό κόκκινο λάχανο (να βγουν 2-2,5 κούπες τριμμένο)
1 μεγάλο καρότο
Ένα , δύο, τρία ή όλα από τα παρακάτω υλικά:
1 πράσινη πιπεριά, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 πορτοκαλί πιπεριά , 1 μεγάλο ραπανάκι, ½ πράσινο μήλο.
Αλάτι
Για το ντρέσινγκ:
1/3 κούπας ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγουρέλαιο)
¼ κούπας ξύδι από σταφύλι
¼ κούπας νερό
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
Περίπου μισό κουπάκι των 220 gr γιαούρτι (πλήρες ή 2%)
Για το σερβίρισμα , κριθαρένια παξιμαδάκια ή κριθαροκουλούρα και χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
Επί το έργον
Τρίβουμε τα δυο λάχανα (με το γνωστό εργαλείο…) και το καρότο με τον τρίφτη της ντομάτας σε μια λεκάνη αφού τα καθαρίσουμε από τα εξωτερικά φύλλα. Κόβουμε όσα από τα υπόλοιπα υλικά αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε σε λεπτά ραβδάκια . Αλατίζουμε τα λαχανικά, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μείνουν περίπου ένα μισάωρο για να μαραθούν λίγο με το αλάτι.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ: σε ένα γυάλινο βαζάκι ή σέικερ διαλύουμε το μέλι στο νερό ανακατεύοντας με ένα κουταλάκι, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Κλείνουμε το βαζάκι και τα χτυπάμε να αναμειχθούν και να γίνουν ένα ομοιογενές γαλάκτωμα. Αυτή την ανάμειξη μπορούμε να την κάνουμε και με το multi:
Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε. Την ώρα του σερβιρίσματος, στρώνουμε σε μια σαλατιέρα τα παξιμαδάκια ή σπασμένη την κριθαροκουλούρα (χωρίς να τα βρέξουμε) και από πάνω την ποσότητα της σαλάτας που θέλουμε.
Πασπαλίζουμε με καρύδια και σερβίρουμε. Ταιριάζει με ψητά ή τηγανητά κρέατα και ψάρια αλλά και με μια χυλωμένη φασολάδα!
Παρατηρήσεις
1)Σε μια από τις παραλλαγές που έφτιαξα αντικατέστησα το μέλι με 1 κουταλάκι μαρμελάδα πορτοκάλι όπως μου είχε προτείνει σπουδαίος κρητικός σεφ, ο κύριος Αποστολάκης, και είχα παρουσιάσει σε άλλο ντρέσινγκ εδώ. Πολύ ωραία παραλλαγή!
2)Όπως ανέφερα παραπάνω, η σαλάτα αυτή είναι μάλλον καλύτερη την δεύτερη μέρα, τουλάχιστον για τα δικά μας γούστα, οπότε την φτιάχνω πια αποβραδίς για το γεύμα της επόμενης μέρας. Κρατείστε μια ποσότητα στο ψυγείο αν την φτιάξετε για δοκιμή. Έτσι θα αποφασίσετε πώς σας αρέσει.
3)Μπορούμε να παραλείψουμε το γιαούρτι αν δεν έχουμε ή αν νηστεύουμε και τα γαλακτοκομικά. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, αλλά επίσης νόστιμο!
4)Προσαρμόζουμε τις ποσότητες του ντρέσινγκ αν τα λαχανικά μας είναι λιγότερα, αλλά και περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται να είναι θα μουσκέψει τα παξιμάδια μας.
5)Η αρχική ιδέα της σαλάτας είναι από εδώ, από το site του Γ. Λουκάκου (μου αρέσει πολύ η κουζίνα του). Οι παραλλαγές και οι προσθαφαιρέσεις την άλλαξαν ριζικά μπορώ να πω, προσαρμόζοντάς την στη δική μου κουζίνα και στα μέτρα μας… Π.χ. εγώ δεν βάζω ποτέ σπορέλαιο σε σαλάτα , πολύ περισσότερο τέτοια εποχή που είναι φρέσκο το λάδι μας! Επίσης μας αρέσει ελαφρά μαραμένο το λάχανο -ίσως γι αυτό μας αρέσει περισσότερο τη δεύτερη μέρα η σαλάτα- γι αυτό τ’ αφήνω λίγο στο αλάτι πριν προσθέσω το ντρέσινγκ. Σε όσους αρέσει πιο τραγανό ας βάλουν το αλάτι στο τέλος.
Μου αρέσει η επισήμανση σου: κάθε πράγμα στον καιρό του.
Καλημέρα
Και όχι μόνο για τα τρόφιμα Ξανθή μου 🙂 !
Βαγγελιώ μου,
Τι πανδαισία χρωμάτων,φαντάζομαι και γεύσεων έχει αυτή η σαλάτα!Το Σαββατοκύριακο θα τη φτιάξω!Μπράβο σου συγχαρητήρια!!Πολλά φιλιά σε όλους σας!
[…] Πολύχρωμη χειμωνιάτικη! […]
[…] πήραμε τα πρώτα λάχανα της σεζόν για να φτιάξουμε την πολύχρωμη σαλάτα που μας αρέσει πολύ, έφτιαξα μια ποσότητα τουρσί […]