Ζουμερό σαν σιροπιαστό, απόλυτα σοκολατένιο!
Η συνταγή αυτή «εξελίχτηκε» μέσα σε 2-3 μέρες… Βασίστηκε σε παλιά συνταγή κλασικού κέικ με καρότο (ήδη υπάρχουν 3-4 ακόμη στο site , νηστίσιμο, με καρύδα, αλμυρό, ακόμη και με μυζήθρα!). Στη συνταγή του νηστίσιμου, αναφέρονται και κάποια ιστορικά στοιχεία για τη συνταγή. Η μετατροπή της στο απόλυτα σοκολατένιο κέικ της φωτογραφίας έγινε σε 2 φάσεις. Έτσι προέκυψε το κέικ καρότου με σοκολάτα της φωτογραφίας που είναι από τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει τελευταία!
Η πρώτη επέμβαση στην παλιά συνταγή ήταν η αντικατάσταση μιας ποσότητας αλεύρου με κακάο και η προσθήκη τριμμένης σοκολάτας. Κατά τα άλλα τα βασικά σημεία της συνταγής, ελαιόλαδο-καρότο-καστανή ζάχαρη, διατηρήθηκαν αλλά το αποτέλεσμα ήταν εντελώς διαφορετικό λόγω του κακάου και της σοκολάτας, σαφώς αναβαθμισμένο!
Η ζουμερή υφή που είχε το κέικ μου έδωσε την ιδέα να το προχωρήσω λίγο παραπέρα, να το κάνω λίγο πιο κυριακάτικο. Να τελειοποιήσω το σερβίρισμά του αντικαθιστώντας την αχνοζάχαρη με ένα –έστω απλό- γλάσο σοκολάτας!
Έλα σου όμως που το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του είχε τελειώσει όπως και η σοκολάτα σε πλάκα που έχω συνήθως στο ντουλάπι μου (μόνο 60 gr είχαν μείνει από την προχθεσινή παρασκευή) οπότε οι μετατροπές συνεχίστηκαν όπως θα δείτε.
Ακόμη το κακάο δεν ήταν αρκετό και για το μείγμα και για το γλάσο, οπότε εξαναγκάστηκα σε αλλαγή και ως προς αυτό το υλικό! Αυτό βέβαια δεν ήταν και μεγάλο πρόβλημα αφού έτσι κι αλλιώς αυθαίρετη ήταν η ποσότητά του και στην πρώτη παρέμβαση.
Για να μη τα πολυλογώ, και στις δύο εκδοχές το κέικ μου βγήκε υπέροχο! Ζουμερή υφή παρόλο που δεν έχει σιρόπι, πλούσια γεύση σοκολάτας και γλυκό όσο πρέπει. Μάλλον θα είναι το κέικ του φετινού χειμώνα στην οικογένεια… Τα αγαπάμε βλέπετε τα κέικ καρότου, αφού αυτή εδώ είναι η πέμπτη συνταγή του site, από τις πολλές που έχω στα τετράδια μου!
Υλικά
150 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (δείτε παρατηρήσεις)
50 gr κακάο για γλυκά
120-130 gr καστανή ζάχαρη
85 ml ελαιόλαδο (1/3 της δοσομετρικής κούπας)
2 μέτρια αυγά
30 ml (2 κουταλιές της σούπας) γάλα
½ κουταλάκι μπέικιν
½ κουταλάκι σόδα
Ελάχιστο αλάτι (μια τσιμπιά)
200 gr καρότα τριμμένα στο multi σαν ψίχουλα
80-100 gr τριμμένη σοκολάτα
Για το σερβίρισμα, 2-3 κουταλιές άχνη ή απλό γλάσο σοκολάτας και λίγα καρύδια
Υλικά για το γλάσο:
120 gr ζάχαρη άχνη
25 -30 gr κακάο
45-60 ml (3-4 κουταλιές σούπας) νερό
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα αλέθουμε στο multi, να γίνουν σαν λεπτά ψίχουλα ψωμιού. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα φουσκωτικά, το αλάτι και το κακάο. Χτυπάμε με το μίξερ χεριού σε άλλο μπολ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.
Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές, αφήνουμε το μίξερ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε δηλαδή τα τριμμένα καρότα, το μείγμα του αλεύρου (περνώντας το από τη σήτα) και το γάλα. Όταν ανακατευτούν προσθέτουμε και την τριμμένη σοκολάτα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ με διαστάσεις 25Χ11 (σε cm) ή σε πυρέξ (το δικό μου οβάλ της φωτογραφίας έχει διαστάσεις 30 cmΧ20cm ). Ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά περίπου αν το βάλουμε στη φόρμα και για 40-45 λεπτά αν το βάλουμε στο πυρέξ, στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα. Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες για κέικ.
Από τη δεύτερη παρασκευή (δείτε παρατηρήσεις):
Όταν κρυώσει εντελώς το πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη ή φτιάχνουμε το γλάσο και το περιχύνουμε: ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το κακάο κοσκινισμένα και προσθέτουμε 3 κουταλιές νερό κατ’ αρχάς και αν χρειάζεται 1 ακόμη.
Αφήνουμε να στεγνώσει λίγο το γλάσο και πασπαλίζουμε με καρύδια ή άλλο ξηρό καρπό. Σερβίρουμε σκέτο ή με λίγη χτυπημένη κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση άγλυκη).
Παρατηρήσεις
- Οι μετατροπές της δεύτερης παρασκευής ήταν οι εξής: Έβαλα 170 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 30 gr κακάο. Δηλαδή πάλι το άθροισμα ήταν 200 gr. Πρόσθεσα 1,5 κουταλάκι μπέικιν και διατήρησα ½ κουταλάκι τη σόδα. Ως κουταλάκι εννοώ το δοσομετρικό, δηλαδή 5 ml και ως κουταλιά πάλι τη δοσομετρική (15 ml).
- Επίσης, επειδή η σοκολάτα μου ήταν 60 gr συμπλήρωσα τα 80 προσθέτοντας λίγη τρούφα σοκολάτας.
- Στο γλάσο αντί νερό μπορούμε να βάλουμε γάλα ή μισό νερό-μισό λικέρ ή κονιάκ, και στο πασπάλισμα να χρησιμοποιήσουμε τρούφα.
- Στο πυρέξ το κέικ γίνεται πιο λεπτό γι αυτό μειώνεται ο χρόνος ψησίματος. Θεωρώ όταν αν προτιμήσουμε το σερβίρισμα με γλάσο είναι καλύτερη η επιλογή του πυρέξ. Χρησιμοποίησα στη φορμα χαρτί ψησίματος που δεν χρειάζεται λάδωμα, αλλά το πυρέξ το πέρασα με ελαιόλαδο και το αλεύρωσα ελαφρά παρόλο που δεν είχα σκοπό να το αναποδογυρίσω σ’ αυτήν την εκδοχή.