Γλυκά

Σοκολατένιο κέικ καρότου με ελαιόλαδο και γλάσο σοκολάτας

Σοκολατένιο κέικ καρότου με ελαιόλαδο και γλάσο σοκολάτας

Ζουμερό σαν σιροπιαστό, απόλυτα σοκολατένιο!

Η συνταγή αυτή «εξελίχτηκε» μέσα σε 2-3 μέρες… Βασίστηκε σε παλιά συνταγή κλασικού κέικ με καρότο (ήδη υπάρχουν 3-4 ακόμη στο site , νηστίσιμο, με καρύδα, αλμυρό, ακόμη και με μυζήθρα!). Στη συνταγή του νηστίσιμου, αναφέρονται και κάποια ιστορικά στοιχεία για τη συνταγή. Η μετατροπή της στο απόλυτα σοκολατένιο κέικ της φωτογραφίας έγινε σε 2 φάσεις. Έτσι προέκυψε το κέικ καρότου με σοκολάτα της φωτογραφίας που είναι από τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει τελευταία!

Σοκολατένιο κέικ καρότου με ελαιόλαδο και γλάσο σοκολάτας

Η πρώτη επέμβαση στην παλιά συνταγή ήταν η αντικατάσταση μιας ποσότητας αλεύρου με κακάο και η προσθήκη τριμμένης σοκολάτας. Κατά τα άλλα τα βασικά σημεία της συνταγής, ελαιόλαδο-καρότο-καστανή ζάχαρη, διατηρήθηκαν αλλά το αποτέλεσμα ήταν εντελώς διαφορετικό λόγω του κακάου και της σοκολάτας, σαφώς αναβαθμισμένο!

Σοκολατένιο κέικ καρότου με ελαιόλαδο και γλάσο σοκολάτας

Η ζουμερή υφή που είχε το κέικ μου έδωσε την ιδέα να το προχωρήσω λίγο παραπέρα, να το κάνω λίγο πιο κυριακάτικο. Να τελειοποιήσω το σερβίρισμά του αντικαθιστώντας την αχνοζάχαρη με ένα –έστω απλό- γλάσο σοκολάτας!

Σοκολατένιο κέικ καρότου με ελαιόλαδο και γλάσο σοκολάτας
Μερικοί το ήθελαν ακόμη πιο αμαρτωλό!

Έλα σου όμως που το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του είχε τελειώσει όπως και η σοκολάτα σε πλάκα  που έχω συνήθως στο ντουλάπι μου  (μόνο 60 gr είχαν μείνει από την προχθεσινή παρασκευή) οπότε οι μετατροπές συνεχίστηκαν όπως θα δείτε.

Σοκολατένιο κέικ καρότου με ελαιόλαδο και γλάσο σοκολάτας

Ακόμη το κακάο δεν ήταν αρκετό και για το μείγμα και για το γλάσο, οπότε εξαναγκάστηκα σε αλλαγή και ως προς αυτό το υλικό! Αυτό βέβαια δεν ήταν και μεγάλο πρόβλημα αφού έτσι κι αλλιώς αυθαίρετη ήταν η ποσότητά του και στην πρώτη παρέμβαση.

Σοκολατένιο κέικ καρότου με ελαιόλαδο και γλάσο σοκολάτας

Για να μη τα πολυλογώ, και στις δύο εκδοχές το κέικ μου βγήκε υπέροχο! Ζουμερή υφή παρόλο που δεν έχει σιρόπι, πλούσια γεύση σοκολάτας και γλυκό όσο πρέπει. Μάλλον θα είναι το κέικ του φετινού χειμώνα στην οικογένεια… Τα αγαπάμε βλέπετε τα κέικ καρότου, αφού αυτή εδώ είναι η πέμπτη συνταγή του site, από τις πολλές που έχω στα τετράδια μου!

Σοκολατένιο κέικ καρότου με ελαιόλαδο και γλάσο σοκολάτας

Παρατηρήσεις

  • Οι μετατροπές της δεύτερης παρασκευής ήταν οι εξής: Έβαλα 170 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 30 gr κακάο. Δηλαδή πάλι το άθροισμα ήταν 200 gr. Πρόσθεσα 1,5 κουταλάκι μπέικιν και διατήρησα ½ κουταλάκι τη σόδα. Ως κουταλάκι εννοώ το δοσομετρικό, δηλαδή 5 ml και ως κουταλιά πάλι τη δοσομετρική (15 ml).
  • Επίσης, επειδή η σοκολάτα μου ήταν 60 gr συμπλήρωσα τα 80 προσθέτοντας λίγη τρούφα σοκολάτας.
  • Στο γλάσο αντί νερό μπορούμε να βάλουμε γάλα ή μισό νερό-μισό λικέρ ή κονιάκ, και στο πασπάλισμα να χρησιμοποιήσουμε τρούφα.
  • Στο πυρέξ το κέικ γίνεται πιο λεπτό γι αυτό μειώνεται ο χρόνος ψησίματος. Θεωρώ όταν αν προτιμήσουμε το σερβίρισμα με γλάσο είναι καλύτερη η επιλογή του πυρέξ. Χρησιμοποίησα στη φορμα χαρτί ψησίματος που δεν χρειάζεται λάδωμα, αλλά το πυρέξ το πέρασα με ελαιόλαδο και το αλεύρωσα ελαφρά παρόλο που δεν είχα σκοπό να το αναποδογυρίσω σ’ αυτήν την εκδοχή.

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο