Για τα γιορτινά μας καναπεδάκια και όχι μόνο!
Το χαρουπάλευρο έχει ξαναμπεί για τα καλά στην κουζίνα μας. Μετά την πολύχρονη απόσυρσή του έχει επανακάμψει δυναμικά σε πολλές γλυκές και αλμυρές εφαρμογές όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα του χαρουπιού. Εντάσσεται κι αυτό σε μια μεγάλη κατηγορία τροφών που οι μετακατοχικές γενιές είχαν ξεχάσει.
Αιτία γι αυτές τις αποσύρσεις ήταν κατά την γνώμη μου –αλλά και άλλων πιο ειδικών από μένα- η σύνδεσή τους με τα μαύρα χρόνια της κατοχής και της πείνας. Δεν έχει να κάνει ούτε με τη νοστιμιά τους ούτε με τη διατροφική τους αξία. Είναι η γεύση της μνήμης που ευθύνεται… Στο site πάντως υπάρχουν ήδη κάποιες συνταγές με χαρουπάλευρο με πιο δημοφιλή τη συνταγή του κέικ.
Πρόσφατα ακόμη σε μια συζήτηση που είχα με τη μάνα μου για άλλο υλικό είπε χαρακτηριστικά: «ούτε να τη βλέπω δεν θέλω. Με 100 τρόπους την εκάνανε στην κατοχή και την εσιχάθηκα» (θα σας πω εν καιρώ πιο υλικό εννοούσε, όταν βρω χρόνο και πληροφορίες για την συνταγή που ανέφερε, γιατί ήταν πολύ μικρή τότε και δεν θυμάται πολλά).
Αλλά ας γυρίσουμε στο χαρουπάλευρο. Μέρες που είναι όλο και κάποιο «προκαταρτικό» θα χρειαστούμε στα τραπέζια μας ακόμη κι αν αυτά είναι σε κλειστό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο. Τα μεζεδάκια του χεριού που δεν χορταίνουν, μόνο ανοίγουν την όρεξη, επιβάλλονται.
Φέτος, αντί να γίνουν με ψωμί ή έτοιμα κρακεράκια, τολμήστε τα μ’ αυτά τα πικάντικα μπισκοτάκια με χαρουπάλευρο . Μπορούμε να τα φτιάξουμε λίγες μέρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε την ώρα που θα τα σερβίρουμε. Τα δοκιμάσαμε με γραβιέρα, με κρέμα φέτας και ξινομυζήθρας, με αλλαντικό, και ήταν σε κάθε περίπτωση πεντανόστιμα.
Υλικά
100 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 gr χαρουπάλευρο
50 gr ελαιόλαδο
50 gr βούτυρο
1 αυγό μέτριο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
¼- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Επί το έργον
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα δύο αλεύρια. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο, το λάδι και το αυγό με το μίξερ χεριού ή με το χέρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα των αλεύρων, ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον μισή ώρα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πατάμε με το χέρι να έχουμε φυλλαράκια πάχους μισού εκατοστού περίπου. Δεν φτιάχνουμε μεγάλα φυλλαράκια γιατί η ζύμη είναι εύθρυπτη. Κόβουμε μπισκότα με κουπ πατ στα σχήματα που θέλουμε και αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 25-30 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος). Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε μπισκοτιέρα. Τα σερβίρουμε γαρνιρισμένα με ό,τι μας αρέσει ως καναπεδάκια ή σκέτα , ως συνοδευτικό σαλάτας-αλοιφής της επιλογής μας.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να αλλάξουμε τη αναλογία των αλεύρων αν δεν έχουμε συνηθίσει τη γεύση του χαρουπάλευρου μέχρι 150 λευκό-50χαρουπάλευρο
- Μπορούμε να βάλουμε μόνο ελαιόλαδο ή μόνο βούτυρο
- Αντί μαύρο πιπέρι μπορούμε να βάλουμε μισή γλυκιά-μισή καυτερή πάπρικα
- Τα σημερινά μας γαρνιρίσματα ήταν κρέμα φέτας, κρέμα ξινομυζήθρας, ώριμη γραβιέρα και καπνιστό αλλαντικό, και κάποιο σκεύασμα μαύρων αυγών ψαριού.
- Ένα μέρος της ζύμης το έκανα κύλινδρο και το έβαλα στο ψυγείο. Μετά έκοψα τις φετούλες των φωτογραφιών και έφτιαξα τα στρογγυλά μπισκοτάκια που βλέπετε.
Καλή εβδομάδα !
Πολύ ωραία ιδέα!