Vegan/vegetarian

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες
Και φυσικά με ελαιόλαδο!
Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

 

Την ιδέα για το κέικ αυτό την πήρα από μια συνταγή από
εγγλέζικο βιβλίο που έχω εδώ και χρόνια . Δεν είχε βέβαια θέση σε ένα blog σαν
και τούτο πριν από τις μετατροπές που  έκανα .
Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Ενώ λοιπόν  φτιάχνω αυτό το κέικ συχνά, δεν το είχα ποτέ φωτογραφίσει. Είναι ούτως ή άλλως ένα από αυτά τα υγρά κολασμένα σοκολατοκέικ τύπου μπράουνις που λίγους αφήνουν αδιάφορους…

Η αντικατάσταση όμως κάποιων υλικών το έφερε
στα μέτρα του blog!

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Όπως
κάνω πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, αντικατέστησα το βούτυρο με ελαιόλαδο
(κρατώντας μια κουταλιά βούτυρο για άρωμα) και το κρεμώδες τυρί της αρχικής
συνταγής με το δικό μας κρεμώδες τυρί, τη γλυκιά μυζήθρα .

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Το φρούτα μπορεί να
είναι φράουλες ή κεράσια ή να παραλειφθούν εντελώς.  Και τα δυο ταιριάζουν με τη σοκολάτα. Φέτος,
και μετά τις μετατροπές που θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένες θα το δοκιμάσω και με βερίκοκα
ή ροδάκινα. Έχει γίνει πιο υγιεινό και μπορώ να το φτιάχνω συχνότερα.

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες
Για έξτρα φραουλένια γεύση, σερβίρισμα με μαρμελάδα φράουλα!

 

Υλικά:
1ο μείγμα:
1 κουταλιά σούπας  βούτυρο (αγελάδας ή τύπου Κερκύρας)
Ελαιόλαδο τόσο ώστε μαζί με το βούτυρο να συμπληρώνονται  ¾ της κούπας
200 γραμμάρια σοκολάτα γύρω στο 50% σε κακάο
½ κούπα αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2ο μείγμα:
300-400 γραμμάρια γλυκιά μυζήθρα
1/3  κούπας ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
2-4 κουταλιές αλεύρι
15 περίπου φράουλες
Επί το έργον:
Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

 

Βάζουμε 1 κουταλιά βούτυρο στην δοσομετρική κούπα και την
γεμίζουμε μέχρι τα ¾ με ελαιόλαδο.
Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Τα αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα και
προσθέτουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια.

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Τα βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία
στο μάτι της κουζίνας και μόλις αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα αποσύρουμε την
κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και
αφήνουμε να λιώσουν με τη θερμότητα που ήδη έχει απορροφήσει το μείγμα.Βοηθάμε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Αφήνουμε
να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάμε τα αυγά με
τη ζάχαρη πολύ καλά με το μίξερ (του χεριού) .

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Αφήνουμε το μίξερ και με μια
σπάτουλα ενσωματώνουμε το αλεύρι και το μείγμα της σοκολάτας .

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

 

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζουμε το
μείγμα της μυζήθρας:
Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

σε ένα μπολ  βάζουμε τη μυζήθρα τα αυγά τη ζάχαρη τις 2
κουταλιές αλεύρι  και τις βανίλιες και τα
κτυπάμε με το μίξερ να γίνουν κρέμα. Αν είναι πολύ ρευστό το μείγμα (αυτό
συμβαίνει όταν η  μυζήθρα είναι πολύ
φρέσκια) προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

 

Βάζουμε το σοκολατένιο μείγμα σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψάκι ή φόρμα με διάμετρο 26cm. Από πάνω προσθέτουμε την κρέμα της μυζήθρας
.
Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Βυθίζοντας και ανασηκώνοντας τη σπάτουλα  δημιουργούμε σχέδια. Προσθέτουμε και τα φρούτα
εδώ κι εκεί.

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Δεν είναι ανάγκη να τα βυθίσουμε . Φαίνονται ωραία στην επιφάνεια.

Ο φούρνος θα είναι πια έτοιμος .

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Ψήνουμε το κέικ για 45-50
λεπτά. Δεν φουσκώνει πολύ και  έχει υγρή
υφή. Το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα και το σερβίρουμε.

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

 

Παρατηρήσεις:
1)Προτιμώ να βάζω αυτό το κέικ σε φόρμα με σούστα για να μη
το αναποδογυρίζω. Να φαίνονται τα φρούτα στην επιφάνεια.
2)Όπως όλα τα κέικ αυτού του τύπου , ταιριάζει πολύ με
παγωτό. Προτιμούμε βανίλια ή σοκολάτα.
3)Η γλυκιά μυζήθρα στη δυτική Κρήτη λέγεται ανθότυρος όπως έχουν
επισημάνει πολλές φορές οι χανιώτες αναγνώστες του blog. Ο κρητικός ανθότυρος λοιπόν (ή γλυκιά μυζήθρα) είναι
πιο πλούσιος σε γεύση (και μάλλον σε λιπαρά) από τους υπόλοιπους που
κυκλοφορούν στην αγορά .
4)Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι η σημερινή μέρα είναι λέει «μέρα
του κέικ». Παρόλο που δεν μπορώ να αντιληφθώ
το νόημα μιας τέτοιας καθιέρωσης
η ανάρτηση ήρθε κι έδεσε! Η δική μου πρόθεση ήταν να κάνω ένα κέικ για
τη γιορτή της αδελφής μου. Σήμερα –της Σαμαρείτιδος-  όπως σας έχω ξαναγράψει γιορτάζουν όλες οι
Φωτεινές στην περιοχή μας .
Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις Φωτεινούλες. Να τις χαιρόμαστε
όσοι τις έχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο