Vegan/vegetarian

Σοκολατένιο κέικ μυζήθρας με φράουλες

Και φυσικά με ελαιόλαδο!

 

Την ιδέα για το κέικ αυτό την πήρα από μια συνταγή από
εγγλέζικο βιβλίο που έχω εδώ και χρόνια . Δεν είχε βέβαια θέση σε ένα blog σαν
και τούτο πριν από τις μετατροπές που  έκανα .

Ενώ λοιπόν  φτιάχνω αυτό το κέικ συχνά, δεν το είχα ποτέ φωτογραφίσει. Είναι ούτως ή άλλως ένα από αυτά τα υγρά κολασμένα σοκολατοκέικ τύπου μπράουνις που λίγους αφήνουν αδιάφορους…

Η αντικατάσταση όμως κάποιων υλικών το έφερε
στα μέτρα του blog!

Όπως
κάνω πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, αντικατέστησα το βούτυρο με ελαιόλαδο
(κρατώντας μια κουταλιά βούτυρο για άρωμα) και το κρεμώδες τυρί της αρχικής
συνταγής με το δικό μας κρεμώδες τυρί, τη γλυκιά μυζήθρα .

Το φρούτα μπορεί να
είναι φράουλες ή κεράσια ή να παραλειφθούν εντελώς.  Και τα δυο ταιριάζουν με τη σοκολάτα. Φέτος,
και μετά τις μετατροπές που θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένες θα το δοκιμάσω και με βερίκοκα
ή ροδάκινα. Έχει γίνει πιο υγιεινό και μπορώ να το φτιάχνω συχνότερα.

Για έξτρα φραουλένια γεύση, σερβίρισμα με μαρμελάδα φράουλα!

 

Υλικά:
1ο μείγμα:
1 κουταλιά σούπας  βούτυρο (αγελάδας ή τύπου Κερκύρας)
Ελαιόλαδο τόσο ώστε μαζί με το βούτυρο να συμπληρώνονται  ¾ της κούπας
200 γραμμάρια σοκολάτα γύρω στο 50% σε κακάο
½ κούπα αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2ο μείγμα:
300-400 γραμμάρια γλυκιά μυζήθρα
1/3  κούπας ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
2-4 κουταλιές αλεύρι
15 περίπου φράουλες
Επί το έργον:

 

Βάζουμε 1 κουταλιά βούτυρο στην δοσομετρική κούπα και την
γεμίζουμε μέχρι τα ¾ με ελαιόλαδο.

Τα αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα και
προσθέτουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια.

Τα βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία
στο μάτι της κουζίνας και μόλις αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα αποσύρουμε την
κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και
αφήνουμε να λιώσουν με τη θερμότητα που ήδη έχει απορροφήσει το μείγμα.Βοηθάμε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Αφήνουμε
να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάμε τα αυγά με
τη ζάχαρη πολύ καλά με το μίξερ (του χεριού) .

Αφήνουμε το μίξερ και με μια
σπάτουλα ενσωματώνουμε το αλεύρι και το μείγμα της σοκολάτας .

 

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζουμε το
μείγμα της μυζήθρας:

σε ένα μπολ  βάζουμε τη μυζήθρα τα αυγά τη ζάχαρη τις 2
κουταλιές αλεύρι  και τις βανίλιες και τα
κτυπάμε με το μίξερ να γίνουν κρέμα. Αν είναι πολύ ρευστό το μείγμα (αυτό
συμβαίνει όταν η  μυζήθρα είναι πολύ
φρέσκια) προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

 

Βάζουμε το σοκολατένιο μείγμα σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψάκι ή φόρμα με διάμετρο 26cm. Από πάνω προσθέτουμε την κρέμα της μυζήθρας
.

Βυθίζοντας και ανασηκώνοντας τη σπάτουλα  δημιουργούμε σχέδια. Προσθέτουμε και τα φρούτα
εδώ κι εκεί.

Δεν είναι ανάγκη να τα βυθίσουμε . Φαίνονται ωραία στην επιφάνεια.

Ο φούρνος θα είναι πια έτοιμος .

Ψήνουμε το κέικ για 45-50
λεπτά. Δεν φουσκώνει πολύ και  έχει υγρή
υφή. Το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα και το σερβίρουμε.

 

Παρατηρήσεις:
1)Προτιμώ να βάζω αυτό το κέικ σε φόρμα με σούστα για να μη
το αναποδογυρίζω. Να φαίνονται τα φρούτα στην επιφάνεια.
2)Όπως όλα τα κέικ αυτού του τύπου , ταιριάζει πολύ με
παγωτό. Προτιμούμε βανίλια ή σοκολάτα.
3)Η γλυκιά μυζήθρα στη δυτική Κρήτη λέγεται ανθότυρος όπως έχουν
επισημάνει πολλές φορές οι χανιώτες αναγνώστες του blog. Ο κρητικός ανθότυρος λοιπόν (ή γλυκιά μυζήθρα) είναι
πιο πλούσιος σε γεύση (και μάλλον σε λιπαρά) από τους υπόλοιπους που
κυκλοφορούν στην αγορά .
4)Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι η σημερινή μέρα είναι λέει «μέρα
του κέικ». Παρόλο που δεν μπορώ να αντιληφθώ
το νόημα μιας τέτοιας καθιέρωσης
η ανάρτηση ήρθε κι έδεσε! Η δική μου πρόθεση ήταν να κάνω ένα κέικ για
τη γιορτή της αδελφής μου. Σήμερα –της Σαμαρείτιδος-  όπως σας έχω ξαναγράψει γιορτάζουν όλες οι
Φωτεινές στην περιοχή μας .
Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις Φωτεινούλες. Να τις χαιρόμαστε
όσοι τις έχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές