Αμπελοβλάσταρα τουρσί

 

Ένα βραβείο είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Η καλή μου grΕΑΤ, αφού μου έκανε την τιμή να δοκιμάσει 2  συνταγές από το blog μου, τις κριθαροκουλούρες και τα σκιουφιχτά μακαρόνια, και να τις παρουσιάσει στο blog της στα ιταλικά μου έδωσε και ένα πολύ όμορφο βραβείο. Δείτε τις παρουσιάσεις της εδώ κι εδώ . Το γεγονός αυτό με τιμά περισσότερο και από το βραβείο!

Εγώ με τη σειρά μου θα το δώσω σε όσους σχολίασαν την προηγούμενη ανάρτηση (όπως έχω ξαναπεί μου είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω κάποια blogs κι έτσι καταφεύγω σε κάποιες «ιδιότυπες» επιλογές…).Δηλαδή:

Αγγελική Ν.
Pansofix
Irida
Ξανθή
Mia maria
Kitchen stories
Elena
Μαρίνα
Annamaria
Gvarvakis
Penelope
foodjunkie.eu
manousina

Ας δούμε τώρα το τουρσί μας.

 

Οι βλαστοί του αμπελιού αυτοί την εποχή είναι τρυφεροί και ελαστικοί. Αργότερα γίνονται ξυλώδεις και σκληροί. Αυστηρά λοιπόν εποχικό υλικό! Όσο προλαβαίνουμε ακόμη, ας τους γευτούμε. Μπορούμε να τους φτιάξουμε με κρέας, βρασμένους σκέτους σαν σαλάτα με μπόλικο λαδολέμονο ή λαδόξιδο, και αν θέλουμε να τους διατηρήσουμε για περισσότερο διάστημα μπορούμε να τους φτιάξουμε τουρσί.

 

Με το τουρσί αυτό ψιλοκομμένο δίνουμε μια άλλη γεύση σε λαδολέμονο, σε πατατοσαλάτες , σε ψητά, σε σάλτσες γιαουρτιού, σε ντάκο μαζί με την ντομάτα, και όπου αλλού νομίζουμε ότι μπορεί να ταιριάζει η γεύση του κληματόφυλλου. Αντικαθιστά την κάπαρη σε πολλές χρήσεις…

 

 Υλικά (για ένα βάζο του λίτρου):

Μισό κιλό αμπελοβλάσταρα καθαρισμένα από χοντρά και σκληρά μέρη
200 ml νερό ( λίγο λιγότερο από μια κούπα)
1 γεμάτη κουταλιά χοντρό αλάτι (20 γραμμάρια)
1 κούπα ξύδι από σταφύλι
Μισή κούπα λάδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κοφτό κουταλάκι χρωματιστά πιπέρια.

Επί το έργον:

Πλένουμε καλά τα αμπελοβλάσταρα. Σε κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει και τα ζεματάμε για 10 λεπτά . Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαλύουμε στο νερό το αλάτι (εγώ το βάζω στο multi και με ένα δυο πατήματα του κουμπιού διαλύεται ). Βάζουμε στο βάζο λίγα βλαστάρια, λίγα σπυριά πιπέρι, το ένα σκορδάκι, και επαναλαμβάνουμε ως ότου τελειώσουν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το αλατόνερο, το ξύδι, και τελειώνουμε με το λάδι που εξασφαλίζει ότι το τουρσάκι μας θα διατηρηθεί (άλλη μια θαυμαστή ιδιότητα του ελαιόλαδου).

 
 

 Φυλάσσουμε το βάζο σε δροσερό μέρος , και περιμένουμε 1 μήνα ως ότου το ανοίξουμε.

Παρατήρηση:

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε κι άλλα μυρωδικά στο βάζο όπως π.χ αρισμαρί (δεντρολίβανο) ή φύλλο δάφνης ή μάραθο που έχουμε ζεματίσει μαζί με τα φύλλα.

 

Print Friendly, PDF & Email