Να ξεκινήσω με κάτι που με χαροποίησε πολύ! Η καλή μου grΕΑΤ, αφού μου έκανε την τιμή να δοκιμάσει 2 συνταγές από το blog μου, τις κριθαροκουλούρες και τα σκιουφιχτά μακαρόνια, και να τις παρουσιάσει στο blog της στα ιταλικά μου έδωσε και ένα πολύ όμορφο βραβείο. Δείτε τις παρουσιάσεις της εδώ κι εδώ . Το γεγονός αυτό με τιμά ιδιάίτερα!
Ας δούμε τώρα το τουρσί μας.
Οι βλαστοί του αμπελιού αυτοί την εποχή είναι τρυφεροί και ελαστικοί. Αργότερα γίνονται ξυλώδεις και σκληροί. Αυστηρά λοιπόν εποχικό υλικό! Όσο προλαβαίνουμε ακόμη, ας τους γευτούμε. Μπορούμε να τους φτιάξουμε με κρέας, βρασμένους σκέτους σαν σαλάτα με μπόλικο λαδολέμονο ή λαδόξιδο, και αν θέλουμε να τους διατηρήσουμε για περισσότερο διάστημα μπορούμε να τους φτιάξουμε τουρσί.
Με το τουρσί αυτό ψιλοκομμένο δίνουμε μια άλλη γεύση σε λαδολέμονο, σε πατατοσαλάτες , σε ψητά, σε σάλτσες γιαουρτιού, σε ντάκο μαζί με την ντομάτα, και όπου αλλού νομίζουμε ότι μπορεί να ταιριάζει η γεύση του κληματόφυλλου. Αντικαθιστά την κάπαρη σε πολλές χρήσεις…
Υλικά
Μισό κιλό αμπελοβλάσταρα καθαρισμένα από χοντρά και σκληρά μέρη
200 ml νερό ( λίγο λιγότερο από μια κούπα)
1 γεμάτη κουταλιά χοντρό αλάτι (20 γραμμάρια)
1 κούπα ξύδι από σταφύλι
Μισή κούπα λάδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κοφτό κουταλάκι χρωματιστά πιπέρια.
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τα αμπελοβλάσταρα. Σε κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει και τα ζεματάμε για 10 λεπτά . Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαλύουμε στο νερό το αλάτι (εγώ το βάζω στο multi και με ένα δυο πατήματα του κουμπιού διαλύεται ). Βάζουμε στο βάζο λίγα βλαστάρια, λίγα σπυριά πιπέρι, το ένα σκορδάκι, και επαναλαμβάνουμε ως ότου τελειώσουν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το αλατόνερο, το ξύδι, και τελειώνουμε με το λάδι που εξασφαλίζει ότι το τουρσάκι μας θα διατηρηθεί (άλλη μια θαυμαστή ιδιότητα του ελαιόλαδου).
Φυλάσσουμε το βάζο σε δροσερό μέρος , και περιμένουμε 1 μήνα ως ότου το ανοίξουμε.
Παρατηρήσεις
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε κι άλλα μυρωδικά στο βάζο όπως π.χ αρισμαρί (δεντρολίβανο) ή φύλλο δάφνης ή μάραθο που έχουμε ζεματίσει μαζί με τα φύλλα.
vita μου εχω καιρο να δοκιμασω τις συνταγες σου…αυτη ομως δεν μου γλυτωνει!!!!φιλια…
δεν θελω να σε μπερδεψω …αλλαξα τα στοιχεια μου γιατι δεν μπορουσα να στειλω σχολιο!!
καλου κακου να σχολιαζω τοτε!!! 🙂
σε ευχαριστω πολυ για τις αναφορες.
χαρη σε εσενα ανακαλυπτω την κρητικη κουζινα για την οποια οπως διαβασα καπου, και δεν θυμαμαι που, ελεγε:
"οι κρητικοι μπορουν να τρωνε μονο χορτα καθε ημερα, αλλα ποτε δεν τρωνε το ιδιο φαγητο"!
Αγαπητέ φίλε δεν ξέρω πώς μου κάνατε αυτή την ευτυχή με τις σκέψεις σας. Θα δώρο για όλα τα θαυμάσια πράγματα που μαθαίνω από εσάς. Το ιστολόγιό σας με συναρπάζει τόσο πολύ που όταν πήγα στην Ελλάδα πρόσφατα, κάθε φορά που είδα τα προϊόντα της Κρήτης, δεν θα μπορούσα να βοηθήσω αλλά σκέφτομαι. Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος, καθώς η γη σας. τροφές σας έχουν την ιστορία, την παράδοση, τα συναισθήματά σας της ευτυχίας που είναι μερικές φορές πέπλο και άλλοτε tristezza.La η κουζίνα σας είναι για εσάς και πόσο eccezionale.Un μεγάλο φιλί και μια αγκαλιά.
Yπέροχο μεζεδάκι και συγχαρητήρια για το βραβείο!!
Δεν με αφήνει ο μπλόγκερ να σχολιάσω επώνυμα εξού και το παραπάνω ανώνυμο σχόλιο.
ΛΙΛΑ
Συγχαρητήρια Vita για το όμορφο βραβείο και χίλια ευχαριστώ για την τιμή! Το παρέλαβα, το έβαλα ήδη στην κορνίζα στο "δωμάτιό μου" 🙂
Η σημερινή σου πρόταση με τα αμπελοβλάσταρα τουρσί είναι σπάνια νοστιμιά και εσείς από τους λίγους τυχερούς που τα απολαμβάνετε!
mille merci
Z.
Φιλί πατριωτικό.
Δεν ήξερα πως γίνονται τουρσί τα αμπελοβλάσταρα.
Θα είναι πολύ νόστιμα.
Πολύ ωραία συνταγή Vita όπως πάντα.
Πράγματι είναι σπάνια νοστιμιά και βέβαια πολύ χρήσιμη…φαίνονται υπέροχα και νόστιμα…Μπράβο…Ευχαριστούμε…
Ωμά τα "τσακίζω" αλλά τον τρόπο συντήρησης δεν τον είχα σκεφτεί . Να είσαι πάντα καλά και να έχεις πάντα επιτυχίες
Αυτός ο blogger θα μας τρελάνει!!
Έγραφα χτες βράδυ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την επιλογή και θα ήθελα να πάρω μαζί και το βάζο μιας και φέτος δεν με βλέπω να φτιάχνω τίποτα.
Πολλά φιλιά.
Κατερίνα ο blogger θα μας τρελάνει. Φτιάξε τη τη συνταγή. Δίνει ιδιαίτερη γεύση όπου προστεθεί…
grEAT το γεγονός ότι κάποιοι ανακαλύπτουν την κρητική κουζίνα από το blog μου μου δίνει ιδιαίτερη χαρά γιατί αυτός ήταν ο πρωταρχικός λόγος της δημιουργίας του!
annamaria πόσο όμορφα είναι τα λόγια σου ακόμα και με την παράξενη μετάφραση του google! Σ' ευχαριστώ πολύ καλή μου!
Λίλα παραλίγο να βγάλει κι εμένα ανώνυμη πριν λίγο 🙂
Ζαμπία ναι έχουμε κι εμείς στην επαρχία κάποια τυχερά :-).Σ' ευχαριστώ.
Μάριον είναι πολύ ιδιαίτερο τουρσάκι. Γαρνίρει πρωτότυπα σάλτσες και σαλάτες.
Εύα σ' ευχαριστώ. Δίνει πράγματι άλλη γεύση όπου προσθεθεί κι αυτό είναι η καλύτερη χρήση αυτού του τουρσιού…
Επόπτη αφού σου αρέσει η γεύση τους πρέπει να το δοκιμάσεις.Άλλωστε είναι πολύ απλή η παρασκευή του.
Ξανθή μου εσύ αξίζεις πολλά βραβεία και μάλιστα σε πολλούς τομείς!
Α) Εγώ-εμείς διαβάζουμε και η τύχη μου δουλεύει! Ευχαριστώ πολύ για την τιμή!
Β) Όλο και περισσότερο σκέφτομαι ότι πρέπει να σου γνωρίσω ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ τη μαμά μου! Κάθε φορά που σε επισκέπτομαι τη θυμάμαι!!! Μαστορεύετε τα ίδια υλικά και τις ίδιες λιχουδιές…
Συγχαρητήρια για το βραβειο Vita μου και σε ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνεις!!!
Για την συνταγή δεν σχολιάζω, παίρνω το βαζάκι παραμάσχαλα (ελπίζω να μην με είδε κανείς) και φεύγω!
Φαντάζομαι τι υπέροχη νοστιμιά θα προσθέτει στις σαλάτες!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Συγχαρητήρια για το βραβείο σου, το αξίζεις πραγματικά! Ευχαριστώ πολύ και για την επιλογή!
Μαρίνα τα φτιάχνει και η μανούλα σου έτσι; ή έχει κάποιο καινούργιο tip;
Έλενα σ' ευχαριστώ πολύ.Μου αρέσει και στην φάβα (ξέχασα να το γράψω) όχι μόνο στις σαλάτες…
mia maria σ΄ευχαριστώ πολύ.Και συ αξίζεις την επιλογή και με το παραπάνω!
Όταν ήμουνα μικρή, είχαμε κληματαριά και τέτοια εποχή έκοβα πάντα τα βλασταράκια και τα έτρωγα επιτόπου! Και τουρσί είναι υπέροχα!
Καλημέρα Κική. Κι εμένα μ' αρέσει να τα μασουλάω φρέσκα και ωμά αν είναι από αράντιστα αμπέλια ή από κληματαριά της αυλής 🙂
υπέροχη νοστιμιά, από τα πιο νόστιμα τουρσάκια, φέρε και μια ρακί!!!!!
Συγχαρητήρια και για το βραβείο αλλά και για όλη σου την δουλειά, μας μεταφέρεις γεύσεις και μυρωδιές από το όμορφο νησί σου καιμας παρέχεις πολύτιμες πληροφορίες για την κρητική κουζίνα. Συνέχισε έτσι!!!
Σε ευχαριστώ για το βραβείο
φιλάκια
Συχαρητήρια για το βραβείο!!!το αξίζεις πραγματικά!!
αυτη την συνταγή δεν την ήξερα!!σευχαριστούμε…θα την τιμήσουμε…!!
Σ,ευχαριστώ για το βραβείο!!
καλή μέρα!!!!
to αρισμαρί…..μαρεσε σαν λέξη…
δεν ηξερα οτι ειναι το δεντρολίβανο!!!ΑΧ!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!
Φοβερό!!!! αχ να είμασταν κοντά να δοκίμαζα λιγάκι
Συγχαρητήρια για το βραβείο
Φιλιά
Ευχαριστώ πολύ για το link που μου άφησες. Όντως τα ίδια υλικά αλλά σε διαφορετικές αναλογίες. Εσύ βάζεις και το νερό μέσα βλέπω. Ουσιαστικά ακολούθησα τον τρόπο που φτιάχνω και τα παντζάρια. Εμένα τα 750 γραμμάρια μου πήρε 11/2 μπουκάλι ξύδι ΤΟΠ και 1 κούπα γεμάτη ελαιόλαδο για να τα καλύψει.
Παρεπιπτόντως στην Κύπρο το δενδρολίβανο το λέμε λασμαρί 🙂 Καλό Σ/Κ
Γαστερόπληκτη παγωμένη και μυρωδάτη σε περιμένει όποτε θέλεις!
Μανουσίνα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Αστέρι είναι πράγματι σχετικά ασυνήθιστη λιχουδιά!
Ήβη μου το αλατόνερο είναι καλό μέσον συντήρησης για τα τουρσιά και πάντα εκτός από το ξυδάκι βάζω και αλατόνερο!
Λασμαρί! Δεν το είχα ξανακούσει. Ευχαριστώ για την πληροφορία. Και τα δυο νησιά επηρεασμένα από το rosemary είναι!
Ίριδα μου ξέφυγε το σχόλιό σου!Τα σχόλιά σου μάλλον 🙂 Θα χαρώ να φτιάξεις τη συνταγή. Από το rosmary μάλλον προέρχεται η λέξη που έχουμε για το δεντρολίβανο!
Vita μου τέλειο το τουρσί! Θα είναι υπέροχη λιχουδιά! Θα συνοδεύει υπέροχα κάποιο τσιπουράκι…
Σε ευχαριστώ πολύ για το βραβείο!
Αγγελική μου μπαίνει όπου περίπου μπάινει και η κάπαρη και συνοδεύει και τσιπουράκι όπως λες 🙂
Το βραβείο σου αξίζει!