Με τη συνταγή για τα νεράντζια της Βίκυς Κουμάντου
Στην ενδοχώρα της Κρήτης τα περισσότερα σπίτια που έχουν αυλή, έχουν οπωσδήποτε και κάποια ξινόδεντρα στην αυλή τους. Λεμονιές, πορτοκαλιές, κιτριές, νεραντζιές ή περγαμοντιές, στολίζουν και ομορφαίνουν τις αυλές . Κι επειδή εμείς στη γειτονιά μας ότι μας περισσεύει τις περισσότερες φορές το μοιραζόμαστε ακόμη, αυτή τη φορά το πεσκέσι ήταν περγαμόντα και λεμόνια. Κίτρινα μυρωδάτα περγαμόντα!
Από τότε που είδα το post της Βίκυς Κουμάντου στο tastefull ήθελα να δοκιμάσω με περγαμόντα τη συνταγή που δίνει για τα νεράντζια φρουί γλασέ, που όπως λέει τα βρήκε στην Κέρκυρα. Είχα βλέπετε προ ετών αγοράσει –πανάκριβα- ολόκληρα περγαμόντα φρουί γλασέ τα οποία κατά τον καταστηματάρχη ήταν από την Κέρκυρα. Από τότε προσπαθούσα να επιτύχω την υφή του συγκεκριμένου γλυκίσματος που εκτός από σκέτο το χρησιμοποίησα και σε άλλα γλυκά. Είχα δοκιμάσει αρκετές μεθόδους από ξένα sites. Ο τρόπος της Βίκυς ήταν ο καλύτερος . Δεν περίμενα βέβαια τίποτα λιγότερο από μια συνταγή της Βίκυς.
Συνταγή της Βίκυς από την πρωτεύουσα λοιπόν σήμερα, κερκυρέικης προέλευσης, με μυρωδάτα περγαμόντα από την Κρήτη!
Οι μοναδικές αλλαγές που έκανα ήταν οι παρακάτω:
1)Άφησα τα περγαμόντα μετά που έβρασαν για ένα βράδυ σε νερό γιατί επειδή δεν έξυσα την επιφάνειά τους φοβήθηκα μήπως πικρίζουν.
2) Για 7 περγαμόντα έβαλα 3 κούπες ζάχαρη και τρείς κούπες νερό στο σιρόπι.
Το σιρόπι που έμεινε έχω ήδη σκεφτεί τι θα το κάνω. Έχει την υφή ζελέ και όχι μελιού , κάτι σαν μυρωδάτος πελτές που το άδειασα γρήγορα γρήγορα σε ένα βαζάκι γιατί ήταν υπερβολικά προκλητικό για την αντοχή μου…
Το σίγουρο είναι ότι μάλλον θα φτιάξω και δεύτερη δόση.
Όχι απλά δύσκολο, αλλά ακατόρθωτο να αντισταθώ σε φρουΐ-γλασέ, όλων των ειδών.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν έκανα και αν δεν συνέλθω λίγο στα κιλά, δεν πρόκειται.
Ωραία η κατασκευή σου, αλλά στο link που δίνεις δεν πάω, μήπως και δεν αντέξω!!!
όλα τα εσπεριδοειδή μου αρέσουν πολύ, πως να αντισταθώ;
Απλά υπέροχα!!!!
Σε τέτοια νοστιμιά δεν αντιστέκεσαι με τίποτε!!!
Φέτος έφαγα πρώτη φορά περγαμόντο γλυκό και νομίζω είνα το καλύτερο γλυκό κουταλιού.
Φαντάζομαι και τα φρουϊ γλασέ που μου αρέσουν γενικώς θα είναι τέλεια.
Πες μας τι μπορεί να γίνει με γρέϊπ φρουτ, που δεν ξέρω τι να τα κάνω εκτός από φρέσκο χυμό.
Καλοφάγωτα
Φιλιά θαλασσένια.
Πιο παλιά σε γιορτές κέρναγαν τα φρουι γλασέ του ζαχαροπλαστείου. Ηταν τα αγαπημένα μου.
Το δικό σου φαίνεται πως πέτυχε και πολύ ωραία η ιδέα σου Vita.
Καλοφάγωτα 🙂
Κολάζει το σημερινό ποστ!!
Τώρα θυμήθηκα το τελευταίο βάζο με το περγαμόντο της μαμάς μου!!! Τι μου κάνεις νυχτιάτικα…Και είναι το άτιμο τόσο ωραίο…Ποτέ δεν τρώω μόνο ένα…Άντε να κάνουμε παρέα: οι δύο κρητικές που τρώνε κερκυραϊκό περγαμόντο!!! Ναι, η μαμά μου είναι Κερκυραία!!! Συμπτώσεις εεεε;;;;
Υποθέτω ότι συνειδητοποίησα ότι το μόνο πράγμα που απομένει είναι να έρθει στο σπίτι σας για να απολαύσετε όλες αυτές τις λιχουδιές. Είσαι μοναδικός. Φιλοφρονήσεις
Εφτασαν οι μυρουδίες μέχρι εδώ!
Δεν το έχω δοκιμάσει!!!
Αν εμεινε, (λίγο δύσκολο το βλέπω) θέλω να το δοκιμάσω!!!Αν δεν εμεινε, την επόμενη φορά που θα φτιάξης να υπολογίζης και για μένα!!!
Φιλάκια!!!
Vita σήμερα έγινες dolce Vita!!!!!
Μανολης
Δύσπιστε καλή επιτυχία στη δίαιτα σου. Όπως είδα στο blog σου με νοστιμιές κάνεις και τη δίαιτα !
Γαστερόπληκτη και εμένα τα αγαπημένα μου γλυκά και φρούτα είναι τα εσπεριδοειδή.
Έλενα ναι έγιναν πολύ καλά. Θα τα ξαναφτιάξω σύντομα
Θαλασσένια δεν έχεις άδικο. Όλα τα εσπεριδοειδή υπέροχα και ένα παραπάνω το περγαμόντο. Φίνο άρωμα!
Μάριον τα σπιτικά είναι πιο νόστιμα από του ζαχαροπλαστείου γιατί τα "πήζουν" στη γλυκόζη.
Έφη δεν σου λέω τίποτα! Μαρτύριο του Ταντάλου 🙂
Μαρίνα τι τυχερό κορίτσι! Από δυό όμορφα νησιά! Λες η μαμά σου να έχει κανένα tip για τα φρουί γλασέ που μας έχει ξεφύγει;
Annamaria αν έλθεις στην Ελλάδα θα το στρώσω για χατήρι σου το τραπέζι μου με ότι σ' αρέσει 🙂
Δήμητρα τι να σου λέω! Μοσχοβόλισε το σπίτι!
Μανουσίνα είναι υπέροχο. Μυρωδάτο και φίνο
Ριρή υπόσχομαι 🙂
Μανόλη καλώς όρισες! Ωραίο το λογοπαίγνιο. Μόνο που το γλυκάκι αυτό είναι γλυκόπικρο 🙂
Λατρεύω τα φρουί γλασέ και μου είχε κάνει και μένα εντύπωση η συνταγή της Βίκυς. Δεν έκανα για ευνόητους λόγους!
Οι ευνόητοι λόγοι θα πρέπει να ίσχυαν και για μένα, αλλά δεν θα τα φτιάξω γιατί δεν πρόκειται να βρω τα απαραίτητα υλικά…:(( Φιλάκια
Vita, πορώ να ρωτήσω αν έχεις σχέση με την Βαγγελιώ που έγραφε στο Hungry?
MOY TΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ!..
ΥΠΕΡΟΧΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!
ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ VITA!!!
ΣΕ ΦΙΛΩ!!!
Kική πιστεύω ότι είναι λιγότερο παχυντικά από άλλα γλυκά αν μπορείς να σταματήσεις σε ένα (εγώ δεν μπορώ) . Φτιάχνω το περγαμόντο κυρίως για να το χρησιμοποιώ σε έλλα γλυκά!
Αγγελική μπορούν να γίνουν και με άλλα εσπεριδοειδή.Εγώ θα τα δοκιμάσω και με πορτοκάλι.
Λούρδη μου δεν δοκίμασα αλλά οι υπόλοιποι ξετρελάθηκαν!
Έψαχνα πάλι το τετράδιο συνταγών σου, για αμυγδαλωτά και σουμάδα αυτή τη φορά και έπεσα πάνω στο περγαμόντο. Συγνώμη που δεν σε έχω ευχαριστήσει ακόμα! Για δύο πράγματα: και γιατί εμπιστεύτηκες την συνταγή και δοκίμασες και γιατί έκανες τόσες αναφορές και λινκ στο TasteFULL. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ! Είμαι απόλυτα σίγουρη πως έγιναν πεντανόστιμα. Θα ήθελα να ήξερα τι έκανες τελικά με τον πελτέ (το ζελατινώδες ζουμάκι).
Σουμάδα έκανα πρωτη φορά και νοιώθω αβέβαιη. Εχω να πιω σπιτική σουμάδα, πολλά χρόνια πριν και δεν έχω μέτρο σύγκρισης. Θα την πάω στο Συμπόσιο της Μαριάννας, ως εκπροσώπηση του νομού Λασιθίου (Μιραμπελιώτικα αμύγδαλα) στη κρητική γαστρονομία. Θα έρθεις;;;; θέλω τη γνώμη σου και θέλω να γνωριστούμε απο κοντά 🙂
εχω κάνει γλυκό τα μικρά πράσινα νερατσάκια…Πολύ κουραστικό στην προετοιμασία και εκτέλεση, το αποτέλεσμα τέλειο!!!
Θάθελα να μάθω κάποια τεχνική να πετύχω,μέρος από αυτό το γλυκό, να κάνω φρουί γλασέ…
Θα με βοηθήσετε? Ευχαριστώ
Βίκυ έγιναν ανάρπαστα! Δεν έμειναν ούτε για κέικ ούτε για τίποτα άλλο! Μασουλήθηκαν όλα! Δυστυχώς δεν θα έλθω στα Χανιά. Έχουμε βάφτιση και γάμο πολύ δικών μας ανθρώπων και δεν γίνεται να λείψω.
Κι εγώ θα ήθελα πολύ να είμαι εκεί…
Βάσω έχω εφαρμόσει την ίδια τεχνική σε συκαλάκια και έγιναν θαυμάσια!Ήταν δοκιμαστικά και πολύ λίγα γι αυτό δεν τα έβαλα στο blog. Κάνε το με τα νερατζάκια.Θα φτιάξω μάλλον κι εγώ αν μου φέρουν (έχω παραγγείλει κάπου). Θα φροντίσω να δοκιμάσω τη μέθοδο και μ' αυτά, αν μου φέρουν τελικά!