Η πιο απλή μακαρονάδα φούρνου

Η πιο απλή μακαρονάδα φούρνου

Φαγητό σε 30’!

Τα ζυμαρικά στο φούρνο είναι μια εξαιρετική λύση για χορταστικά πιάτα που απολαμβάνει όλη η οικογένεια. Θα λέγαμε πως είναι από τα φαγάκια που τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να τα χαρακτηρίζουμε comfort food και πιο παλιά μαμαδίστικα. Σ’ αυτήν την κατηγορία εντάσσεται τούτη η μακαρονάδα φούρνου, που πάει από το λίγο στο πολύ.

Για κάποιες συνταγές συνηθίζω να λέω πως το αποτέλεσμα που απολαμβάνουμε είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των συστατικών τους. Δηλαδή δεν τις πιάνει το μάτι αν απαριθμήσει κανείς τα υλικά τους, αλλά όταν γευτεί αυτά τα πιάτα, απλά …θέλει κι άλλο!

Αυτή εδώ η μακαρονάδα θα μπορούσε να περιγραφεί κι έτσι: Σχολώ στις 2 (ή στις 3 ή στις 4) δεν έχω κάνει κανένα κουμάντο για φαγητό, έχω όμως πάντα μακαρόνια, τυριά, ελαιόλαδο, και σπιτικές σάλτες στο σπίτι (ή περνώ από το σούπερ μάρκετ και παίρνω μια έτοιμη σάλτσα της εμπιστοσύνης μου). Μέσα σε μισή ώρα, έχω χορταστικό και νόστιμο φαγητό  για όλη την οικογένεια!

 

Ή είναι βράδυ, έχουμε παραφάει κρεατικά τις τελευταίες μέρες, δεν θέλουμε delivery (καλά εμείς τέτοιο σπανίως, αλλά λέω για μικρομάνες εργαζόμενες…) και θέλω κάτι εύκολο και γρήγορο. Νάτη λοιπόν πάλι αυτή τη νόστιμη μακαρονάδα εκ των ενόντων! Ε, ας μην πάω σε άλλες περιπτώσεις (φοιτητικές παρέες, αφραγκίες, οξείες τεμπελίτιδες κλπ κλπ).

Θα μου πείτε, και «γιατί στο φούρνο;». Ε, όσο και να το κάνεις άλλη αίσθηση  δίνουν τα λιωμένα τυράκια με τα ζυμαρικά, αλλιώς δένουν με την κόκκινη σάλτσα, και τελικά το πιάτο αναβαθμίζεται με το ολιγόλεπτο πέρασμα από το φούρνο.

 

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Υλικά:

Για κάθε 100 gr -120 gr άβραστα μακαρόνια (εδώ προτιμούμε τα 2 νούμερο αλλά ταιριάζουν και κοντά όπως τα rigatoni και οι πέννες)

100 gr σάλτσα ντομάτας πικάντικη ή κοινή, σπιτική ή του εμπορίου

60-80 gr φέτα ή ξινομυζήθρα

20-30 gr γραβιέρα

1 κουταλιά ελαιόλαδο ή 1 κουταλάκι βούτυρο

Αλάτι

Πιπέρι ή μπούκοβο στο σερβίρισμα

(Εδώ έβαλα 250 gr μακαρόνια, 200 gr σάλτσα, 150 gr φέτα, 50 gr γραβιέρα)

Επί το έργον:

Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, για 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ όσο λένε οι  οδηγίες του πακέτου. Τη στιγμή που τα βάζουμε στο νερό ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις).

Όταν ετοιμαστούν τα μακαρόνια τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε τη σάλτσα και τα τρίμματα φέτας ή την ξινομυζήθρα. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε να έχουν παντού το ίδιο πάχος. Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας την γραβιέρα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια. Σκορπάμε εδώ κι εκεί κομματάκια βούτυρο ή ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.

Βάζουμε στο φούρνο τα ζυμαρικά μέχρι να λιώσουν τα τυριά (10-15 λεπτά). Τα μακαρόνια δεν πρέπει να στεγνώσουν, ούτε περιμένουμε να κάνει κρούστα το φαγητό μας.

Σερβίρουμε τα μακαρόνια μας ζεστά, πασπαλισμένα αν θέλουμε με λίγο πιπέρι μαύρο ή κοκκινοπίπερο ή μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό!).

Παρατηρήσεις:

  • Δίνω τις ποσότητες των υλικών ανά 100 gr που είναι αρκετά για μια μερίδα. Τελευταία φτιάχνω αυτήν τη μακαρονάδα με 200-220 gr ζυμαρικά επειδή θέλουμε 2 μερίδες. Μπορούν να γίνουν και σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη ανά 100 gr.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε light τυριά. E, δεν θα είναι το ίδιο αλλά αν υπάρχει λόγος δίαιτας μειωμένων λιπαρών κάνουμε τον συμβιβασμό…
  • Εδώ έβαλα σάλτσα με ψητή ντομάτα που έχω στο ντουλάπι μου (δικής μου παρασκευής, υπέροχη, να τη δοκιμάσετε 😉 ) αλλά έχω χρησιμοποιήσει και κοινή έτοιμη κονσέρβα κονκασέ ντομάτας που την έχω βάλει να πάρει μια βράση με λίγα μπαχαρικά όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια. Σε μια «φοιτητική» έκδοση θα μπορούσαμε να βάλουμε και μια καλή σάλτσα εμπορίου. Φυσικά πάντα μπορούμε να φτιάξουμε σάλτσα εξ αρχής αν μας παίρνει ο χρόνος!
  • Δεν θα αναφέρω εδώ πόσα άλλα υλικά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε (μανιτάρια, αλλαντικά κλπ) γιατί ο τίτλος είναι σαφής ;-). Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε κάθε φορά!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email