Αλμυρά

Κρεατόσουπα με λαχανικά και ξινόχοντρο

Κρεατόσουπα με λαχανικά και ξινόχοντρο

Πολύ κρύος ο φετινός Χειμώνας. Παγωνιά παντού… Και δεν εννοώ μόνο τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Λες και μας το φύλαγε όμως κι ο καιρός. Λες και δεν μας φτάνουν τα υπόλοιπα! Παρηγορητικό φαγάκι σε τέτοιους καιρούς  και σε τέτοιες συνθήκες οι ζεστές σουπίτσες. Στις αρρώστιες μας, στις στενοχώριες μας στα ξενύχτια μας στις παγωνιές μας , μια σουπίτσα μας γλυκαίνει την ψυχή και μας ζεσταίνει το σώμα.

Κρεατόσουπα με λαχανικά και ξινόχοντρο

 

Μια κρεατόσουπα  με ξινόχοντρο η παρούσα , αλλά   αλλιώς… Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται συνήθως με χοιρινό κρέας .Αφού βράσουμε το κρέας σκέτο, παίρνουμε το ζωμό του και συνεχίζουμε όπως λέω στην σχετική συνταγή εδώ. Ετούτη δω είναι μια σύγχρονη εκδοχή, πλούσια και πιο ελαφριά, αφού χρησιμοποιώ βοδινό κρέας ή κατσίκα, σχεδόν άπαχα. Μάλιστα προτιμώ το βοδινό χωρίς κόκαλο γιατί συνηθίζω να αφήνω το κρέας μέσα στη σούπα αυτή και δεν θέλω να υπάρχουν  κίνδυνοι… Επειδή τα κρέατα αυτά θέλουν αρκετό χρόνο για να βράσουν, χρησιμοποιώ τη χύτρα ταχύτητας.

Παρατηρήσεις

1)Αν το κρέας έχει κόκαλα, το αφήνω να βράσει  τελείως στη χύτρα, στο πρώτο κλείσιμο.Μετά  το αφαιρώ από το ζουμί, το οποίο σουρώνω. Μέσα στο σουρωμένο ζουμί βάζω τα λαχανικά και τον ξινόχοντρο και όταν ετοιμαστούν ξαναρίχνω μέσα ξεκοκαλισμένα τα κομμάτια του κρέατος να πάρουν μια δυο βράσεις. Με κόκαλο το ζουμάκι είναι πιο νόστιμο αλλά εδώ νοστιμίζει και από τον ξινόχοντρο.
2)Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά που πάνε για βραστά όπως κολοκυθάκι α ή ψιλοκομμένη πιπεριά ή ακόμη και 1-2 πράσα, το λευκό μέρος (δεν είχα πράσα αυτή τη φορά, γι αυτό δεν έβαλα).
3)Το κρέας πρέπει να είναι καλοβρασμένο σ’ αυτή τη σούπα για να είναι νόστιμο. Να σπάει σε μικρά κομμάτια μέσα στο πιάτο. Με την καρδιά ενός μαρουλιού που έλεγε και η διαφήμιση, χωρίς μαχαίρι. Καλή μερίδα για σούπα  είναι από στήθος ή κότσι.
4) Η κρετόσουπα αυτή έχει δοκιμαστεί και με τραχανά “πανωμερίτικο” που έφτιαξα φέτος και ήταν το ίδιο νόστιμη.Εδώ , νομίζω πως χρειάζεται η ντοματούλα περισσότερο.

Καλά να περνάμε με τα κρύα…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο