Πολύ κρύος ο φετινός Χειμώνας. Παγωνιά παντού… Και δεν εννοώ μόνο τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Λες και μας το φύλαγε όμως κι ο καιρός. Λες και δεν μας φτάνουν τα υπόλοιπα! Παρηγορητικό φαγάκι σε τέτοιους καιρούς και σε τέτοιες συνθήκες οι ζεστές σουπίτσες. Στις αρρώστιες μας, στις στενοχώριες μας στα ξενύχτια μας στις παγωνιές μας , μια σουπίτσα μας γλυκαίνει την ψυχή και μας ζεσταίνει το σώμα.
Υλικά
Περίπου ένα κιλό (ή και λιγότερο) βοδινό ή κατσικίσιο κρέας ή κότα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 καρότα
2-3 πατάτες
3-4 μεγάλα κλωνάρια σέλινο
1 ντομάτα στα τέσσερα (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
¾ κούπας ξινόχοντρο
Επί το έργον
Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε στη χύτρα με νερό που να το καλύπτει δυο δάκτυλα. Αλατίζουμε και το βάζουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να εμφανίζεται ο αφρός τον αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στην άλλη κρεατόσουπα.
Όταν αφαιρεθεί ο αφρός κλείνουμε τη χύτρα για 15 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προβλέπεται από τον κατασκευαστή για το είδος του κρέατος που χρησιμοποιούμε. Εγώ για το βοδινό την κλείνω 45 λεπτά σ΄αυτή τη φάση. Ωστόσο, πλένουμε τα λαχανικά μας και τα καθαρίζουμε.
Ανοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια και τον ξινόχοντρο.
Μόλις αρχίσει ξανά ο βρασμός, ξανακλείνουμε την χύτρα για 15 λεπτά ή για περισσότερο αν θεωρήσουμε ότι το κρέας “κρατούσε ” ακόμη. Όταν περάσουν , η σουπίτσα μας είναι έτοιμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λεμόνι αν μας αρέσει πιο ξινή (ιδιαίτερα αν δεν έχουμε βάλει ντομάτα).
Παρατηρήσεις
1)Αν το κρέας έχει κόκαλα, το αφήνω να βράσει τελείως στη χύτρα, στο πρώτο κλείσιμο.Μετά το αφαιρώ από το ζουμί, το οποίο σουρώνω. Μέσα στο σουρωμένο ζουμί βάζω τα λαχανικά και τον ξινόχοντρο και όταν ετοιμαστούν ξαναρίχνω μέσα ξεκοκαλισμένα τα κομμάτια του κρέατος να πάρουν μια δυο βράσεις. Με κόκαλο το ζουμάκι είναι πιο νόστιμο αλλά εδώ νοστιμίζει και από τον ξινόχοντρο.
2)Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά που πάνε για βραστά όπως κολοκυθάκι α ή ψιλοκομμένη πιπεριά ή ακόμη και 1-2 πράσα, το λευκό μέρος (δεν είχα πράσα αυτή τη φορά, γι αυτό δεν έβαλα).
3)Το κρέας πρέπει να είναι καλοβρασμένο σ’ αυτή τη σούπα για να είναι νόστιμο. Να σπάει σε μικρά κομμάτια μέσα στο πιάτο. Με την καρδιά ενός μαρουλιού που έλεγε και η διαφήμιση, χωρίς μαχαίρι. Καλή μερίδα για σούπα είναι από στήθος ή κότσι.
4) Η κρετόσουπα αυτή έχει δοκιμαστεί και με τραχανά “πανωμερίτικο” που έφτιαξα φέτος και ήταν το ίδιο νόστιμη.Εδώ , νομίζω πως χρειάζεται η ντοματούλα περισσότερο.
Εγώ χθες έκανα ντοματόσουπα με τραχανά. Βλέπεις οι ντομάτες μου είχαν παραγίνει και για να μην πάνε χαμένες αξιοποιήθηκαν δεόντως.
Μπαχαρικά, βασιλικός και κρασάκι έγιναν "ένα σύνολο" με τον "τραχανούλη" και ζεσταθήκαμε μια χαρά.
Αλλά και τούτη η δικιά σου σουπίτσα μια χαρά θα μου έκανε αν την είχα εμπρος μου (και έτοιμη) Βαγγελιώ μου :-))
Και μόνο η όψη της με κάνει να νοιώθω ζεστασιά!
Οι σούπες είναι το καλύτερό μου αυτήν την εποχή!
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Λατρευω κρεατοσουπα! Κι ετσι που δε λενε να σταματησουν τα κρυα ειναι ο,τι πρεπει!
Την Κυριακή είχα κάνει με τραχανά. Θέλω να δοκιμάσω και με ξινόχοντρο και τώρα είχα περάσει από Το Κρητικό μαγαζί της περιοχής μας και πάλι ξέχασα να πάρω.
Καλό απόγευμα!!
Βαλσαμο η σουπιτσα σου! Και για το κρυο και για τα κεφια!
Καλή ιδέα και χορτόσουπα και τραχανόσουπα!!!
Ότι πρέπει για το κρύο.
Καλό βράδυ.
Πεθαίνω για την σούπα σου Vita μου, να είχα τώρα ένα πιάτο! Καλό απόγευμα!
Εγώ θέλω όλη τη χύτρα.
Με ξυνόχοντρο δεν έχω φαει και πολύ θα το ήθελα
Φιλιά
2 μήνες έμεινα Κρήτη κι όλο έλεγα να πάρω ξινόχοντρο να δοκιμάσω κι όλο το ξεχνούσα! πολύ ωραίο φαίνεται το πιάτο σου!
σε περιμένει βραβειάκι στο σπιτάκι μας! καλό βράδυ!!
Άσε, έχει κι εδώ Βαγγελιώ ένα κρύο, δεν περιγράφεται. Ό,τι πρέπει για τέτοιο φαγητό. Μακάρι να μπορούσα να βρω ξινόχοντρο για να το φτιάξω.
Πηνελόπη το πόσο όμορφα χυλώνουν οι σουπίτσες με τα παραδοσιακά μας δεν λέγεται…
Έλενα όσο μπορούν να μας ζεστάνουν κι οι σουπίτσες πια…
Ελπινίκη πάντως φέτος ο Χειμώνας ήταν για σουπίτσες…Για καλά παγώσαμε!
Θαλασσένια δύο σε ένα είναι αυτή :-). Μάλλον τρία σε ένα: και κρεατόσουπα!
Ξανθή πρέπει να τη δοκιμάσεις και με τον ξινόχοντρο. Της πάει
Λίλα μου το κρύο παλεύεται, τα άλλα δεν…
Έρη μου έχουμε κι εμείς κάποια καλά. 🙂
Μάριον είναι πολύ ιδιαίτερος ο ξινόχοντρος. Να δοκιμάσεις.
Πέλα ποτέ δεν είναι αργά. Την επόμενη φορά 🙂
Ευχαριστώ, θα ανταποκριθώ σύντομα για το βραβείο
Μάγδα μου θέλεις να σου στείλω;
Αν αντί για ξινόχοντρο βάλω τραχανά "πληγουρίσιο"(χοντροαλασμένο σιτάρι με γάλα) θα είναι το ίδιο;
Όστρια θα τον χρησιμοποιούσα χωρίς κανένα ενδοιασμό. Μοιάζει με τον ξινόχοντρο πιο πολύ από τον τραχανά με σιμιγδάλι, μόνο που δεν είναι ξινισμένο το γάλα τουλάχιστον σ' αυτόν που έχω δοκιμάσει εγώ. Κανόνισε την οξύτητα ή με ντοματούλα ή με λεμόνι.