Μη κατηγοριοποιημένο

Κρεατόσουπα με λαχανικά και ξινόχοντρο

Πολύ κρύος ο φετινός Χειμώνας. Παγωνιά παντού… Και δεν εννοώ μόνο τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Λες και μας το φύλαγε όμως κι ο καιρός. Λες και δεν μας φτάνουν τα υπόλοιπα!
Παρηγορητικό φαγάκι σε τέτοιους καιρούς  και σε τέτοιες συνθήκες οι ζεστές σουπίτσες. Στις αρρώστιες μας, στις στενοχώριες μας στα ξενύχτια μας στις παγωνιές μας , μια σουπίτσα μας γλυκαίνει την ψυχή και μας ζεσταίνει το σώμα.

 

Μια κρεατόσουπα  με ξινόχοντρο η παρούσα , αλλά   αλλιώς… Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται συνήθως με χοιρινό κρέας .Αφού βράσουμε το κρέας σκέτο, παίρνουμε το ζωμό του και συνεχίζουμε όπως λέω στην σχετική συνταγή εδώ. Ετούτη δω είναι μια σύγχρονη εκδοχή, πλούσια και πιο ελαφριά, αφού χρησιμοποιώ βοδινό κρέας ή κατσίκα, σχεδόν άπαχα. Μάλιστα προτιμώ το βοδινό χωρίς κόκαλο γιατί συνηθίζω να αφήνω το κρέας μέσα στη σούπα αυτή και δεν θέλω να υπάρχουν  κίνδυνοι… Επειδή τα κρέατα αυτά θέλουν αρκετό χρόνο για να βράσουν, χρησιμοποιώ τη χύτρα ταχύτητας.

Υλικά:

Περίπου ένα κιλό (ή και λιγότερο) βοδινό  ή κατσικίσιο κρέας ή κότα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 καρότα
2-3  πατάτες
3-4 μεγάλα κλωνάρια σέλινο
1 ντομάτα  στα τέσσερα (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
¾ κούπας ξινόχοντρο

Επί το έργον:

Πλένουμε το κρέας  και το βάζουμε στη χύτρα με νερό που να το καλύπτει δυο δάκτυλα. Αλατίζουμε και το βάζουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να εμφανίζεται ο αφρός τον αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στην άλλη κρεατόσουπα. Όταν αφαιρεθεί ο αφρός κλείνουμε τη χύτρα για 15 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προβλέπεται από τον κατασκευαστή για το είδος του κρέατος που χρησιμοποιούμε. Εγώ για το βοδινό την κλείνω 45 λεπτά σ΄αυτή τη φάση. Ωστόσο, πλένουμε τα λαχανικά μας και τα καθαρίζουμε.

Ανοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια και τον ξινόχοντρο.

Μόλις  αρχίσει ξανά ο βρασμός, ξανακλείνουμε την χύτρα για 15 λεπτά ή για περισσότερο αν θεωρήσουμε ότι το κρέας “κρατούσε ” ακόμη.
Όταν περάσουν , η σουπίτσα μας είναι έτοιμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λεμόνι αν μας αρέσει πιο ξινή (ιδιαίτερα αν δεν έχουμε βάλει ντομάτα).

Παρατηρήσεις: 

1)Αν το κρέας έχει κόκαλα, το αφήνω να βράσει  τελείως στη χύτρα, στο πρώτο κλείσιμο.Μετά  το αφαιρώ από το ζουμί, το οποίο σουρώνω. Μέσα στο σουρωμένο ζουμί βάζω τα λαχανικά και τον ξινόχοντρο και όταν ετοιμαστούν ξαναρίχνω μέσα ξεκοκαλισμένα τα κομμάτια του κρέατος να πάρουν μια δυο βράσεις. Με κόκαλο το ζουμάκι είναι πιο νόστιμο αλλά εδώ νοστιμίζει και από τον ξινόχοντρο.
2)Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά που πάνε για βραστά όπως κολοκυθάκι α ή ψιλοκομμένη πιπεριά ή ακόμη και 1-2 πράσα, το λευκό μέρος (δεν είχα πράσα αυτή τη φορά, γι αυτό δεν έβαλα).
3)Το κρέας πρέπει να είναι καλοβρασμένο σ’ αυτή τη σούπα για να είναι νόστιμο. Να σπάει σε μικρά κομμάτια μέσα στο πιάτο. Με την καρδιά ενός μαρουλιού που έλεγε και η διαφήμιση, χωρίς μαχαίρι. Καλή μερίδα για σούπα  είναι από στήθος ή κότσι.
4) Η κρετόσουπα αυτή έχει δοκιμαστεί και με τραχανά “πανωμερίτικο” που έφτιαξα φέτος και ήταν το ίδιο νόστιμη.Εδώ , νομίζω πως χρειάζεται η ντοματούλα περισσότερο.

 Καλά να περνάμε με τα κρύα…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές