Μπορεί σε όλο σχεδόν τον κόσμο να είναι γνωστά τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής που προέρχονται από τα τρόφιμα που παράγουν οι συγκεκριμένες χώρες, όμως οι τελευταίες ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το πολύ καλύτερο επίπεδο υγείας που εμφανίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων μεσογειακών περιοχών καθιστά την Κρητική διατροφή ως την πιο υγιεινή κουζίνα της Μεσογείου.
Από τη μία η αποκλειστική κατανάλωση ελαιολάδου ως πηγή λίπους και η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, από την άλλη η πολύ μικρή κατανάλωση κρέατος καθιστούν την κρητική διατροφή μοντέλο για τη διατροφή του ανθρώπου.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονισθεί ότι η κρητική διατροφή δεν συνάδει με την χορτοφαγική επειδή κατά κύριο λόγω χρησιμοποιεί τροφές φυτικής προέλευσης. Καθότι δεν αποκλείει τρόφιμα ζωικής προέλευσης, απλώς συστήνεται η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο.
Η κρητική κουζίνα διαφοροποιείται από άλλες κουζίνες της Μεσογείου επειδή δεν προσπαθεί να ανακατέψει τις γεύσεις, κάνοντας την λιτή, χωρίς περιττά καρυκεύματα και χωρίς ενισχυτικά γεύσης, αλλά από την άλλη κάνοντας την ιδιαίτερα γευστική και προσιτή στο να χρησιμοποιηθεί ως τρόπο ζωής.
Στην κρητική κουζίνα ελάχιστα είναι τα φυτά και τα μέρη των φυτών που δεν χρησιμοποιούνται για κατανάλωση.
Σε κάθε περίοδο του χρόνου μαγειρεύονται διαφορετικά προϊόντα με αποτέλεσμα αυτά να διατηρούν τη γευστική τους καθαρότητα, λες και μεταφέρουν στο πιάτο του Κρητικού τα αρώματα των εποχών.
Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι η διατροφή των Κρητών έχει συνδεθεί άρρηκτα και με τις περιόδους νηστείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η περιοδική αυτή φυτοφαγία, όπως την καθορίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, φαίνεται να έχει ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στην υγεία σύμφωνα και με μελέτες που έχουν παρουσιαστεί σε ιατρικά συνέδρια.