Διατροφή & υγεία

Η πιο υγιεινή κουζίνα της Μεσογείου

Η πιο υγιεινή κουζίνα της Μεσογείου

Μπορεί σε όλο σχεδόν τον κόσμο να είναι γνωστά τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής που προέρχονται από τα τρόφιμα που παράγουν οι συγκεκριμένες χώρες, όμως οι τελευταίες ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το πολύ καλύτερο επίπεδο υγείας που εμφανίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων μεσογειακών περιοχών καθιστά την Κρητική διατροφή ως την πιο υγιεινή κουζίνα της Μεσογείου.

Από τη μία η αποκλειστική κατανάλωση ελαιολάδου ως πηγή λίπους και η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, από την άλλη η πολύ μικρή κατανάλωση κρέατος καθιστούν την κρητική διατροφή μοντέλο για τη διατροφή του ανθρώπου.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονισθεί ότι η κρητική διατροφή δεν συνάδει με την χορτοφαγική επειδή κατά κύριο λόγω χρησιμοποιεί τροφές φυτικής προέλευσης. Καθότι δεν αποκλείει τρόφιμα ζωικής προέλευσης, απλώς συστήνεται η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο.

Η κρητική κουζίνα διαφοροποιείται από άλλες κουζίνες της Μεσογείου επειδή δεν προσπαθεί να ανακατέψει τις γεύσεις, κάνοντας την λιτή, χωρίς περιττά καρυκεύματα και χωρίς ενισχυτικά γεύσης, αλλά από την άλλη κάνοντας την ιδιαίτερα γευστική και προσιτή στο να χρησιμοποιηθεί ως τρόπο ζωής.

Στην κρητική κουζίνα ελάχιστα είναι τα φυτά και τα μέρη των φυτών που δεν χρησιμοποιούνται για κατανάλωση.

Σε κάθε περίοδο του χρόνου μαγειρεύονται διαφορετικά προϊόντα με αποτέλεσμα αυτά να διατηρούν τη γευστική τους καθαρότητα, λες και μεταφέρουν στο πιάτο του Κρητικού τα αρώματα των εποχών.

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι η διατροφή των Κρητών έχει συνδεθεί άρρηκτα και με τις περιόδους νηστείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η περιοδική αυτή φυτοφαγία, όπως την καθορίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, φαίνεται να έχει ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στην υγεία σύμφωνα και με μελέτες που έχουν παρουσιαστεί σε ιατρικά συνέδρια.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο