Ένας κορμός με φρέσκα φρούτα, εύκολος και νόστιμος!
Παραείναι ευαίσθητα κάποια φρούτα αυτή την εποχή… Είτε γιατί αγοράζουμε περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να καταναλώσουμε, είτε γιατί κάποια κλέβουν την παράσταση από άλλα, μερικές φορές τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και σπανιότερα τα κεράσια δεν καταναλώνονται στην ώρα τους. Πάντα όμως αξιοποιούνται στο σπίτι μου! Φανατική οπαδός του zero food waste, ανέκαθεν και όχι μόνο τώρα που έγινε μόδα, αξιοποιώ τα πάντα! Στο πλαίσιο αυτό θα εντάξω και τούτο το ρολό ή αν θέλετε τον κορμό φρούτων!
Η ιδέα προέκυψε από βιντεάκι που είδα πριν από λίγο καιρό, ξέρετε απ’ αυτά που βγάζει το youtube στην πρώτη σελίδα του, αλλά ούτε το αποθήκευσα ούτε το ξαναβρήκα. Άλλωστε τι ήταν; Ένα παντεσπάνι πάνω από ένα στρώμα φρούτων αλλά με πολύ όμορφο οπτικό αποτέλεσμα. Έφτιαξα λοιπόν ένα δικό μου παντεσπάνι, αυτό που συνηθίζω στους κορμούς με μαρμελάδες, και κάλυψα μ’ αυτό τα φρέσκα φρούτα που είχαν παραωριμάσει στο ψυγείο μου.
Το γλυκό ενθουσίασε όσους το δοκίμασαν! Ήπια και όχι υπερβολικά γλυκό, με μια ελαφρά ξινή γεύση (τα βερίκοκα αφήνουν αυτή την αίσθηση του ξινού), καταναλώθηκε ευχάριστα και στο πρωινό μας και στον απογευματινό καφέ. Το διατήρησα στο ψυγείο, μιας και είναι κάπως υγρό στο εσωτερικό του και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν να ρισκάρουμε την ασφάλειά μας ειδικά αν τα γλυκά μας περιέχουν αυγά.
Έτσι την επόμενη μέρα το δοκιμάσαμε και παγωμένο, από το ψυγείο. Εξαιρετικό κι έτσι αφού το εσωτερικό του έχει ποτίσει με τους χυμούς των φρούτων και δίνει την εντύπωση σιροπιαστού. Επειδή προοριζόταν για άμεση, καθημερινή χρήση δεν κάλυψα τον κορμό μου με κάποια κρέμα που θα έδινε μια «επισημότητα», ένα απλό πασπάλισμα με αχνοζάχαρη έκανα. Υποθέτω ότι κάλυψη με σαντιγί ή με μια απαλή κρέμα θα το αναβαθμίζει σε κέρασμα περιωπής!
Υλικά
3 αυγά
110 gr ζάχαρη (1/2 κούπα)
110 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 βανίλιες
Ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού (αν υπάρχουν…)
Προαιρετικά 15 ml (1 κουταλιά) κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας
10 μεγάλα βερίκοκα ή 4-5 ροδάκινα (και προαιρετικά 10 μεγάλα κεράσια ή 2-3 βανίλιες ώριμες)
Λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο για το σκεύος ψησίματος
Λίγη αχνοζάχαρη
Επί το έργον
Πλένουμε τα φρούτα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε σκεύος που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος (το δικό μου έχει διαστάσεις 32Χ25, δείτε εδώ τον τρόπο μετατροπής σε άλλο αντίστοιχο) στρώνουμε σε φέτες τα βερίκοκα ή τα ροδάκινα και ανάμεσά τους σε κομματάκια τα άλλα φρούτα αν βάλουμε.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Χτυπάμε πολύ καλά, να ασπρίσουν τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα αρωματικά και το αλεύρι περνώντας το από σήτα. Ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί και αδειάζουμε τον χυλό πάνω από τα φρούτα απλώνοντάς τον να τα σκεπάσει. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας, στην μεσαία σχάρα, για 20 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Περιμένουμε 5 λεπτά, ξεκολλάμε από τις άκρες του ταψιού το παντεσπάνι, και αναποδογυρίζουμε σε καθαρή πετσέτα ή σε λαδόκολλα που έχουμε πασπαλίσει με άχνη. Γυρίζουμε σε σχετικά σφικτό ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας ή του χαρτιού, και το τοποθετούμε σε δίσκο σερβιρίσματος. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ακόμη, αφού κρυώσει.
Παρατηρήσεις
- Το αλεύρι που φουσκώνει μπορεί να αντικατασταθεί με αλεύρι για όλες τις χρήσεις συν 1 κουταλάκι μπέικιν
- Για πιο «εξωτικό» αποτέλεσμα μπορούμε να πασπαλίσουμε τα φρούτα με λίγο ινδοκάρυδο πριν τα καλύψουμε με τον χυλό.
- Εγώ τυλίγω το ρολό ώστε η μικρή πλευρά του να γίνει μήκος του κορμού, μπορούμε όμως να τυλίξουμε κι από την άλλη πλευρά για πιο πολλές και πιο μικρές μερίδες.
- Επειδή έχω εδώ τις μικρούλες μου παρέλειψα το ποτό στο παντεσπάνι, αλλά του πάει… Βέβαια μπορούμε να φτιάξουμε όποια συνταγή για παντεσπάνι συνηθίζουμε προσαρμόζοντας τις ποσότητες.
ΠΟΛΥ ΟΡΑΙΑ.ΕΧΩ ΚΑΝΗ ΤΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΕΠΟΧΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΑΙ.
Να είστε καλά! Ευχαριστώ κιεγώ για το σχόλιό σας!
Αν το κάνω με μήλα μάλλον θα θέλουν ψήσιμο πρώτα φαντάζομαι.
Καλησπέρα σας. Ναι, τα μήλα θέλουν περισσότερο από 20 λεπτά για να μαλακώσουν. Πιο κατάλληλα είναι τα μαλακά φρούτα της εποχής.
Το έφτιαξα κ βγήκε ακριβώς! Παρά πολυ ωραιο κ δροσερό! Ευχαριστούμε για τις όμορφες συνταγές σας!
Να είστε καλά! Χαίρομαι που βγήκε όπως την περιμένατε!