Εύκολο και νόστιμο πιάτο σε ελάχιστο χρόνο!
Παλιότερα το έφτιαχνα πολύ συχνά. Όταν τα παιδιά στο σπίτι είναι μικρά, φροντίζει κανείς το ψαρικό της εβδομάδας να είναι με όσο το δυνατόν λιγότερα «αγκάθια». Έτσι πολύ συχνά έπαιρνα κατεψυγμένα ψάρια σε φιλέτα. Πέρκα, γλώσσες, και ψάρι σε φέτες και μπακαλιάρος κατεψυγμένος, που είχαν μεν κόκκαλα αλλά έβγαιναν εύκολα και σερβιριζόταν στα παιδικά πιάτα με σχετική αίσθηση ασφάλειας.
Παρόλο που αυτήν την εποχή αφθονεί το φρέσκο ψάρι (δεν είναι τυχαίο που έχει ενταχθεί ακόμη και στη νηστεία της Σαρακοστής των Χριστουγέννων), θέλω να υπάρχει πότε πότε στην κατάψυξή μου λίγο κατεψυγμένο κυρίως σε μορφή φιλέτων για γρήγορο ξεπάγωμα και βιαστικό μαγείρεμα. Μαγειρεύεται πολύ εύκολα πλακί που μας αρέσει αλλά και με πατάτες στην κατσαρόλα.
Θυμήθηκα αυτή τη συνταγή από τα παλιά πριν λίγες μέρες και σκέφτηκα πως είναι ό,τι πρέπει και για το site, μέρες που είναι. Καθημερινό πιάτο που μπορούμε να ετοιμάσουμε και να μαγειρέψουμε πολύ εύκολα και σχετικά γρήγορα. Αν μάλιστα επιλέξουμε και φιλέτα ψαριού αντί ψάρι με τσίμπες, τρώγεται άνετα και από τα παιδιά χωρίς τον κόπο του καθαρίσματος.
Αυτή τη φορά είχα γλώσσες οπότε τις έβαλα δυο δυο στα πακετάκια μου. Όταν είναι λίγο πιο χοντρά τα φιλέτα (π.χ. πέρκα) τα βάζω ένα ένα. Τα λαχανικά –όπως και τα ψάρια-ποικίλλουν. Ξεκίνησα από φινόκιο(!) και τσιπούρα γιατί έτσι μου είχε δώσει τη συνταγή η θεία μου και κατέληξα σε πιο απλά υλικά, πιο καθημερινά.
Όχι ότι έχω εγκαταλείψει την πρώτη συνταγή, κάποια στιγμή θα την περιγράψω κι αυτήν. Για την ώρα ας δούμε την πιο απλή και σίγουρα πιο οικονομική εκδοχή!
Υλικά
Για κάθε πακετάκι:
1 φιλέτο ψαριού περίπου 300gr (πέρκα, γλώσσα, πανγκάσιους, ή ψάρι σε φέτες)
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ πράσινη πιπεριά σε καρεδάκια
2-3 φέτες ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά ή και λίγη καυτερή
Λίγο γλυκάνισο ή 1 κουταλάκι ούζο
1-2 φέτες λεμόνι (ανάλογα με το μέγεθος του φιλέτου)
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις). Πλένουμε τα ψάρια και τα αλατίζουμε. Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα πράσινα και τα ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι.
Λαδώνουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος σε μέγεθος που να τυλίγει το ψάρι μας και βάζουμε ένα φιλέτο. Από πάνω βάζουμε το φύλλο δάφνης, το μείγμα των πράσινων, τις φέτες της ντομάτας (λίγο αλατάκι και σ’ αυτές). Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και από πάνω βάζουμε το λεμόνι.
Κλείνουμε τα πακετάκια μας και τα αραδιάζουμε σε ταψί (δείτε παρατηρήσεις). Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του φιλέτου, στη σχάρα λίγο κάτω από τη μεσαία του φούρνου μας. Σερβίρουμε τα πακετάκια ζεστά, όπως είναι τυλιγμένα, ένα σε κάθε πιάτο.
Παρατηρήσεις
- Οι ποσότητες των υλικών σε αυτές τις συνταγές είναι ενδεικτικές και κατά το γούστο μας. Λίγα παραπάνω υλικά δεν θα χαλάσουν το αποτέλεσμα. Συνήθως κι εγώ με το μάτι τα βάζω, αλλά δεν «πνίγω» το ψάρι στις πρασινάδες.
- Αν χρησιμοποιήσουμε γλώσσες που όπως προανέφερα βάζω δυο δυο σε κάθε πακετάκι, φτιάχνουμε «σάντουιτς» κλείνοντας ανάμεσα σε δυο φιλέτα τη γέμιση. Στη μέση του χρόνο ψησίματος γυρίζουμε τα πακετάκια στο ταψί να αρτυστούν και τα δυο φιλέτα με τις μυρωδιές μας.
- Μην παραλείψετε το γλυκάνισο! Τους πηγαίνει απίστευτα (ίσως είμαι και επηρεασμένη από το φινόκιο και τη γλυκανισάτη γεύση του που κυριαρχεί στην αρχική συνταγή). Μπορεί να αντικατασταθεί από λίγο ούζο σε κάθε πακετάκι.
- Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο χυμό λεμονιού σε κάθε πακετάκι.