Vegan/vegetarian

Γλυκό ψυγείου με άρωμα λουίζας ή μαστίχας

Γλυκό ψυγείου με άρωμα λουίζας ή μαστίχας

Εύκολο και απολαυστικό επιδόρπιο με μπισκότα και αρωματική κρέμα!

Άλλη μια συνταγή που δεν ξέρω αν πρέπει να τη βάλω και στην κατηγορία «εισαγόμενα», αφού –παρόλο που η αρχική ιδέα και η πρώτη εκτέλεση είναι από γαλλικό περιοδικό- τα υλικά στην εκδοχή που δημοσιεύεται εδώ είναι ντόπια! Μυζήθρα γλυκιά κρητικιά, λουίζα από τον κήπο μου ή μαστίχα χιώτικη, και μπισκότα αμυγδάλου ή φουντουκιού από ελληνική εταιρεία.

Γλυκό ψυγείου με άρωμα λουίζας ή μαστίχας

Μ’ αρέσει να προσαρμόζω συνταγές στα «καθ’ ημάς». Και πιο εύκολο είναι να βρω δικά μας υλικά και τις περισσότερες φορές πιο οικονομικό. Έτσι μια συνταγή από γαλλικό περιοδικό (απόκτημα από ταξίδι των παιδιών μου στην αρχή του καλοκαιριού, όχι από τη δική μου πρόσφατη επίσκεψη…), δοκιμάστηκε και στην αρχική της εκδοχή -με φράουλες και με τα τυριά που προτείνονται-και  με ροδάκινα αρχές Αυγούστου αφού οι φράουλες είχαν τελειώσει. Τη μετάφραση βέβαια την οφείλω στα παιδιά μου γιατί τα δικά μου γαλλικά είναι ανύπαρκτα (στη Γαλλία να με βλέπατε, με νοήματα η συνεννόηση …).

Γλυκό ψυγείου με άρωμα λουίζας ή μαστίχας

Στη θέση του μασκαρπόνε τη δεύτερη φορά μπήκε μυζήθρα (νωπός ανθότυρος) όπως προανέφερα γιατί έτσι κι αλλιώς στο ψαροχώρι που μένουμε το καλοκαίρι είναι αδύνατον να βρούμε όλα τα τυριά. Επίσης δοκιμάστηκε και με γνωστά κρεμώδη τυριά και άρωμα μαστίχας, με εξίσου καλά αποτελέσματα! Άλλη παρέμβαση ήταν η χρήση μπισκότων με φουντούκι αφού δεν βρήκα αμυγδάλου, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο καθοριστικό, θα μπορούσε να γίνει αντικατάσταση και με μπισκότα τύπου digestive (κάντε κλι εδώ για τα σπιτικά μου) .

Το  γλυκό της Κυριακής αυτήν τη φορά είναι ένα πανεύκολο και νόστιμο μπισκοτογλυκό ψυγείου που θα χαρώ να δοκιμάσετε με το τυρί κρέμα που συνηθίζετε ή με τη δικιά μας κρητική μυζήθρα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το «δέσιμο» του αλεσμένου μπισκότου με σιρόπι και όχι με βούτυρο, γεγονός που το  κάνει πολύ πιο ελαφρύ. Γίνεται τόσο καλό που λέω να εγκαταλείψω το βούτυρο σε γλυκά τέτοιου τύπου…

Γλυκό ψυγείου με άρωμα λουίζας ή μαστίχας

Αλλά ας δούμε την δική μου εκδοχή, αφού για την αυθεντική σας παραθέτω την φωτογραφία από το περιοδικό (το είχε όμως το λαθάκι της γιατί στα υλικά λέει 100cl νερό και στην παρασκευή λέει ίσες ποσότητες, δείτε παρατηρήσεις)…

Γλυκό ψυγείου με άρωμα λουίζας ή μαστίχας

Παρατηρήσεις

  1. Αν αρωματίσουμε με μαστίχα, την αλέθουμε με 1 κουταλάκι ζάχαρη και την προσθέτουμε στην κρέμα.
  2. Όπως προανέφερα, το περιοδικό αναφέρει 100cl νερό που σημαίνει 1 λίτρο, ενώ στην παρασκευή λέει ίσες ποσότητες νερού και ζάχαρης. Έβαλα 100 gr ζάχαρης (110 είναι η μισή δοσομετρική κούπα) οπότε έβαλα και 120ml νερό (125ml είναι η μισή δοσομετρική κούπα).
  3. Η συνταγή λέει για 4 μερίδες αν το γλυκό σερβιριστεί στα βαζάκια της γνωστής γαλλικής μαρμελάδας. Τα δικά μου μπολ είναι μικρότερα και έβγαλα 7 μερίδες (και 1 μικρότερη). Το θέμα είναι να κατανεμηθούν εξίσου τα υλικά του γλυκού στα σκεύη που θα το σερβίρουμε.
  4. Η ιδέα του αρωματισμένου σιροπιού μου άρεσε και προτίθεμαι να το δοκιμάσω και με άλλα αρωματικά βότανα (με πρώτη ευκαιρία παίρνει σειρά το δικό μας δίκταμο…). Αν δεν έχουμε φρέσκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα και να σουρώσουμε το σιρόπι πριν το χρησιμοποιήσουμε για το γλυκό.
  5. Η κρέμα όπως είδα εκ των υστέρων είναι παραλλαγή της fontainebleau που έδωσα πριν λίγες μέρες, με άλλες όμως αναλογίες και με την προσθήκη του φρούτου και του αρωματισμένου σιροπιού που κάνουν τη διαφορά! Στο γαρνίρισμα λοιπόν ελλείψει λουίζας θα πήγαιναν αμυγδαλάκια ή/και γλυκό κουταλιού που να ταιριάζει με το βασικό φρούτο μας!

Το γλυκό, είναι κέρασμα για «προεόρτια» αυριανά… Χρόνια Πολλά ψυχή μου!  

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο