Εύκολο και απολαυστικό επιδόρπιο με μπισκότα και αρωματική κρέμα!
Άλλη μια συνταγή που δεν ξέρω αν πρέπει να τη βάλω και στην κατηγορία «εισαγόμενα», αφού –παρόλο που η αρχική ιδέα και η πρώτη εκτέλεση είναι από γαλλικό περιοδικό- τα υλικά στην εκδοχή που δημοσιεύεται εδώ είναι ντόπια! Μυζήθρα γλυκιά κρητικιά, λουίζα από τον κήπο μου ή μαστίχα χιώτικη, και μπισκότα αμυγδάλου ή φουντουκιού από ελληνική εταιρεία.
Μ’ αρέσει να προσαρμόζω συνταγές στα «καθ’ ημάς». Και πιο εύκολο είναι να βρω δικά μας υλικά και τις περισσότερες φορές πιο οικονομικό. Έτσι μια συνταγή από γαλλικό περιοδικό (απόκτημα από ταξίδι των παιδιών μου στην αρχή του καλοκαιριού, όχι από τη δική μου πρόσφατη επίσκεψη…), δοκιμάστηκε και στην αρχική της εκδοχή -με φράουλες και με τα τυριά που προτείνονται-και με ροδάκινα αρχές Αυγούστου αφού οι φράουλες είχαν τελειώσει. Τη μετάφραση βέβαια την οφείλω στα παιδιά μου γιατί τα δικά μου γαλλικά είναι ανύπαρκτα (στη Γαλλία να με βλέπατε, με νοήματα η συνεννόηση …).
Στη θέση του μασκαρπόνε τη δεύτερη φορά μπήκε μυζήθρα (νωπός ανθότυρος) όπως προανέφερα γιατί έτσι κι αλλιώς στο ψαροχώρι που μένουμε το καλοκαίρι είναι αδύνατον να βρούμε όλα τα τυριά. Επίσης δοκιμάστηκε και με γνωστά κρεμώδη τυριά και άρωμα μαστίχας, με εξίσου καλά αποτελέσματα! Άλλη παρέμβαση ήταν η χρήση μπισκότων με φουντούκι αφού δεν βρήκα αμυγδάλου, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο καθοριστικό, θα μπορούσε να γίνει αντικατάσταση και με μπισκότα τύπου digestive (κάντε κλι εδώ για τα σπιτικά μου) .
Το γλυκό της Κυριακής αυτήν τη φορά είναι ένα πανεύκολο και νόστιμο μπισκοτογλυκό ψυγείου που θα χαρώ να δοκιμάσετε με το τυρί κρέμα που συνηθίζετε ή με τη δικιά μας κρητική μυζήθρα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το «δέσιμο» του αλεσμένου μπισκότου με σιρόπι και όχι με βούτυρο, γεγονός που το κάνει πολύ πιο ελαφρύ. Γίνεται τόσο καλό που λέω να εγκαταλείψω το βούτυρο σε γλυκά τέτοιου τύπου…
Αλλά ας δούμε την δική μου εκδοχή, αφού για την αυθεντική σας παραθέτω την φωτογραφία από το περιοδικό (το είχε όμως το λαθάκι της γιατί στα υλικά λέει 100cl νερό και στην παρασκευή λέει ίσες ποσότητες, δείτε παρατηρήσεις)…
Υλικά
200 gr μπισκότα με φουντούκι ή άλλο ξηρό καρπό ή απλά τύπου digestive
100gr ζάχαρη
120ml νερό
1-2 κλαδάκια φρέσκια λουίζα (ή 1 κουταλάκι αποξηραμένη) ή 2-3 δάκρυα μαστίχας
250-300gr ροδάκινα ή φράουλες ή άλλο φρούτο της επιλογής μας
250gr κρητικιά γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) ή άλλο τυρί κρέμα
330ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Για το σερβίρισμα, λίγα φυλλαράκια λουίζας ή τριμμένοι ξηροί καρποί
Επί το έργον
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το κλαδάκι της λουίζας να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε στο 6 (με max to 9) το μάτι και μετράμε 7 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ΧΩΡΙΣ να βγάλουμε το κλαδάκι της λουίζας.
Τρίβουμε στο multi τα μπισκότα και τους προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το σιρόπι, να δέσουν. Αλέθουμε στο multi 50-75 gr από το φρούτο που επιλέξαμε, και κόβουμε το υπόλοιπο σε μικρά κομματάκια. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγύ και προσθέτουμε το τυρί συνεχίζοντας το χτύπημα.
Όταν το μείγμα γίνει ομοιγενές, προσθέτουμε το αλεσμένο φρούτο και με ροή κλωστής το υπόλοιπο σιρόπι. Στήνουμε το γλυκό: μοιράζουμε σε 6-8 ποτήρια ή μπολ το μείγμα των μπισκότων. Από πάνω μοιράζουμε τα κομματάκια του φρούτου και τέλος την κρέμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον και όταν είναι να σερβίρουμε στολίζουμε με λίγα ακόμη φυλλαράκια λουίζας.
Παρατηρήσεις
- Αν αρωματίσουμε με μαστίχα, την αλέθουμε με 1 κουταλάκι ζάχαρη και την προσθέτουμε στην κρέμα.
- Όπως προανέφερα, το περιοδικό αναφέρει 100cl νερό που σημαίνει 1 λίτρο, ενώ στην παρασκευή λέει ίσες ποσότητες νερού και ζάχαρης. Έβαλα 100 gr ζάχαρης (110 είναι η μισή δοσομετρική κούπα) οπότε έβαλα και 120ml νερό (125ml είναι η μισή δοσομετρική κούπα).
- Η συνταγή λέει για 4 μερίδες αν το γλυκό σερβιριστεί στα βαζάκια της γνωστής γαλλικής μαρμελάδας. Τα δικά μου μπολ είναι μικρότερα και έβγαλα 7 μερίδες (και 1 μικρότερη). Το θέμα είναι να κατανεμηθούν εξίσου τα υλικά του γλυκού στα σκεύη που θα το σερβίρουμε.
- Η ιδέα του αρωματισμένου σιροπιού μου άρεσε και προτίθεμαι να το δοκιμάσω και με άλλα αρωματικά βότανα (με πρώτη ευκαιρία παίρνει σειρά το δικό μας δίκταμο…). Αν δεν έχουμε φρέσκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα και να σουρώσουμε το σιρόπι πριν το χρησιμοποιήσουμε για το γλυκό.
- Η κρέμα όπως είδα εκ των υστέρων είναι παραλλαγή της fontainebleau που έδωσα πριν λίγες μέρες, με άλλες όμως αναλογίες και με την προσθήκη του φρούτου και του αρωματισμένου σιροπιού που κάνουν τη διαφορά! Στο γαρνίρισμα λοιπόν ελλείψει λουίζας θα πήγαιναν αμυγδαλάκια ή/και γλυκό κουταλιού που να ταιριάζει με το βασικό φρούτο μας!