Διατροφή & υγεία

Μελομακάρονο vs Κουραμπιές. Τι να επιλέξω;

Μελομακάρονο vs Κουραμπιές. Τι να επιλέξω;

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των γιορτών και της παράδοσης μας. Με αποτέλεσμα κάθε χρόνο αυτήν την εποχή στους περισσότερους από εμάς να γεννάται το ερώτημα: Μπορώ να φάω τα συγκεκριμένα γλυκά ενώ προσπαθώ να χάσω βάρος; Και αν ναι, τότε ποιο από τα δυο αυτά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα είναι πιο διαιτητικό αλλά και πιο υγιεινό;

Πρωτού αναλύσουμε θερμιδικά αλλά και διατροφικά τα 2 γλυκά που μας ενδιαφέρουν θα πρέπει να θυμάστε ότι η διατροφική τους σύσταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται ανάλογα την συνταγή που θα χρησιμοποιήσουμε.

Μελομακάρονα
Η παραδοσιακή συνταγή για τα μελομακάρονα περιέχει αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού, μέλι, καρύδια και κανέλα για το μέλωμα. Επιπλέον, η συνταγή τους μας προσφέρει τη δυνατότητα να μειώσουμε Τις θερμίδες ελαττώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και του μελιού για το σιρόπι που θα χρησιμοποιήσουμε.

1 μελομακάρονο βάρους περίπου 35γρ. αποδίδει 190 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρών.

Κουραμπιέδες
Η παραδοσιακή συνταγή του κουραμπιέ περιέχει βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη. Όσο πιο απλή η συνταγή τόσο πιο υγιεινό και διαιτητικό θα είναι το αποτέλεσμα.

1 κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. αποδίδει 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρών.

Συμπέρασμα: 

  • Από θερμιδικής πλευράς και τα 2 γλυκά αποδίδουν περίπου τις ίδιες θερμίδες καταναλώνοντας τα στην ίδια ποσότητα.
  • Από θρεπτικής αξίας όμως το μελομακάρονο υπερτερεί κατά πολύ από τον κουραμπιέ διότι η βασική του σύσταση προέρχεται από το ελαιόλαδο και όχι από το βούτυρο (που περιέχει κορεσμένα λιπαρά) κάνοντας το περισσότερο θρεπτικό αλλά και προστατευτικό για το καρδιαγγειακό μας σύστημα!!!

Tip. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κουραμπιέδες αντικαθιστώντας ένα μέρος βουτύρου με ελαιόλαδο και χρησιμοποιώντας ζάχαρη άχνη αντί κανονική, έτσι ώστε και να μειώσετε τις συνολικές θερμίδες αλλά ειδικά να τροποποιήσετε την θρεπτική τους σύσταση κάνοντας τους πιο υγιεινούς.

Να θυμάστε. Τα γλυκά δεν παχαίνουν, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο και γύρω από τα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής. Ειδικά σε άτομα που έχουν εθισμό προς το γλυκό, αυτό θα πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητα τους προσαρμοσμένο σε ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο