Vegan/vegetarian

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Εκ των ων ουκ άνευ των εορτών! 

Διαβάζουμε μεταξύ άλλων αναφέρονται στα 24grammata για την ετυμολογία της λέξης «μελομακάρονο» .
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι τα ελληνικά γλυκά των Χριστουγέννων και βέβαια δεν θέλω να σκεφτείτε ότι «κομίζω γλαύκας ες Αθήνας» με τη σημερινή συνταγή.

Μελομακάρονα

…Ψάχνοντας προσεκτικά σε ελληνικά και ξένα λεξικά θα βρείτε την εκδοχή ότι η λέξη “μακαρόνι” παράγεται από τη μεσ. ελληνική λέξη “μακαρωνία” (: νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο….

Μελομακάρονα

Απλώς παραθέτω και τη δική μου εκδοχή κοντά στις υπόλοιπες που καταγράφονται σε βιβλία και sites μαζί με τις παρατηρήσεις που έχω σημειώσει φτιάχνοντας αρκετές συνταγές μέχρι να καταλήξω σε τούτη εδώ. Οι γνώμες για επιτυχημένα μελομακάρονα διίστανται .

Μελομακάρονα

Σ’ άλλους αρέσουν πολύ σιροπιασμένα, σ’ άλλους τριφτά , σ’ άλλους μαλακά σ’ άλλους σχετικά σκληρά. Το λόγο γι αυτές τις παραλλαγές τον έχει περισσότερο το μέλωμα παρά τα υλικά που λίγο ή πολύ μοιάζουν σε όλες τις συνταγές. Τα δικά μου μελομακάρονα είναι τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα.

Μελομακάρονα

Στο τετράδιό μου έχω αμέτρητες συνταγές από όλη την Ελλάδα και στον υπολογιστή μου έχω αποθηκεύσει άλλες τόσες. Στο τετράδιο της γιαγιάς μου που τα έλεγε «μελομακαρούνες» όπως και οι περισσότεροι στην Κρήτη, όλες σχεδόν οι συνταγές έχουν και αλουσιά. Αυξομειώνοντας λάδι κονιάκ και ζάχαρη και αντικαθιστώντας την αλουσιά με χυμό πορτοκαλιού που ούτως ή άλλως υπήρχε, κατέληξα στις παρακάτω αναλογίες:

 

 

Παρατηρήσεις

1)Για να μη στεγνώσουν αλλά ούτε να τραβήξουν υγρασία τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο ή σκεπάζουμε την πιατέλα με μεμβράνη.

2)Μπορούμε να τα κάνουμε γεμιστά. Η μητέρα μου, την ώρα που τα πιέζει στο ανάγλυφο βάζει στην κοιλότητα που αφήνουν τα δάκτυλά της καρύδια και τα κλείνει στο εσωτερικό του μελομακάρονου. Στο γαρνίρισμα μετά, χρησιμοποιεί κυρίως σουσάμι.

3)Το καβούρντισμα του σουσαμιού γίνεται ως εξής: Αφού το καθαρίσουμε από ξένα σώματα, το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει.Το βάζουμε σε τηγάνι και το καβουρνίζουμε μέχρι να στεγνώσει εντελώς και να αρχίσει να μυρίζει ωραία.Μπορεί αυτό να γίνει και στο φούρνο.Προσέχουμε να μη καεί γιατί πικρίζει και θα μας χαλάσει τη γεύση.

4)Με τα παραπάνω υλικά, έφτιαξα γύρω στα 60 μέτρια μελομακάρονα.

 

5)Τα μελομακάρονα, όχι μόνο δεν θέλουν μίξερ αλλά θέλουν ελάχιστο ζύμωμα ακόμη και με το χέρι.

6)Με αυτόν τον τρόπο μελώματος μπορούμε να κρατήσουμε μερικά αμέλωτα, να τα ζεστάνουμε όταν θα τα χρειαστούμε και να τα ρίξουμε τότε στο κρύο σιρόπι.

7)Πολλοί λένε ότι το ελαιόλαδο είναι «βαρύ» για τα μελομακάρονα και το αντικαθιστούν με άλλο λάδι. Έχω κάνει αυτή τη συνταγή με σπορέλαιο και –πιστέψτε με- γίνονται καλύτερα με ελαιόλαδο. Αρκεί βέβαια να είναι άριστης ποιότητας. Και νομίζω ότι το κρητικό είναι τέτοιο!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Καλές γιορτές!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο