Πιάτο πολύ νόστιμο και χορταστικό, όσο spicy μας αρέσει!
Τα είπαμε και τα ξαναείπαμε…Έχω μια μανία με τα «gadgetάκια» και έχω ανεμαζέψει κατά καιρούς διάφορα πράγματα που έμειναν τελικά αχρησιμοποίητα για λίγο καιρό στον πάγκο ή στα συρτάρια και αργότερα στην αποθήκη (για να μην πω κάπου χειρότερα…), αλλά είναι και κάποιες συσκευές που μου έχουν λύσει τα χέρια και αποτελούν αναπόσπασπο μέρος του νοικοκυριού μου. Γενικά, και όχι μόνο στην κουζίνα, μου αρέσει η χρήση νέων συσκευών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τις προτείνω γιατί από ιδίαν πείρα, αυτό που βολεύει εμένα μπορεί να είναι περιττό σε μια άλλη κουζίνα και αντίστροφα. Για παράδειγμα ο –όπως αποδείχτηκε- εντελώς άχρηστος για μένα αρτοπαρασκευαστής, είναι αγαπημένη συσκευή για πολλές νοικοκυρές! Με το air fryer είμαι πολύ ευχαριστημένη. Γι αυτό εξάλλου δημιούργησα ξεχωριστή κατηγορία για τις συνταγές που φτιάχνω σ’ αυτήν την καινούρια συσκευή. Βλέπω βέβαια ότι μια σχετική υπερβολή όσον αφορά τη χρήση της έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε διάφορες ομάδες, αλλά το ότι είναι χρήσιμη δεν το αμφισβητώ.
Τώρα, το να βράσω αυγά ή μακαρόνια στο air fryer δεν βρίσκω το λόγο… Και πολύ χρόνο θέλουν και παραβαίνουν τους κανόνες λειτουργίας της συσκευής μου και των περισσότερων που κυκλοφορούν. Δεν ξέρω καν αν υπάρχουν συσκευές που να δέχονται παρασκευές με πολλά υγρά χωρίς να φθείρονται ή να γίνονται επικίνδυνες. Τα air fryer περιορίζουν τον χρόνο μαγειρέματος και είναι ιδανικά για ψητά και ως εναλλακτική λύση του τηγανίσματος. Αυτό. Αν είναι να ψήσω ένα μικρούτσικο κέικ 40 λεπτά στο air fryer γιατί να μη φτιάξω ένα κανονικό στον κανονικό φούρνο;
Αλλά ας είναι… Η σημερινή συνταγή είχε δοκιμαστεί πολλές φορές στον φούρνο, αλλά τελευταία την έχω φτιάξει 2-3 φορές στο air fryer πάντα με επιτυχία! Μετά που έφυγαν οι εγγονούλες μου και ξανάγινε διμελής η οικογένεια ξαναπήρε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο η συσκευή, γιατί η δική μου είναι μικρής χωρητικότητας για 2-3 μερίδες, άντε 4 το πολύ! “Στέκουν” αρκετές συνταγές ακόμη για δημοσίευση. Φυσικά μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι ποσότητες για μεγαλύτερες συσκευές ή για μεγαλύτερες οικογένειες!
Αλλά ας δούμε τη συνταγή:
Υλικά
600-700 gr κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μερίδες
Για την μαρινάδα:
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι (όποιο συνηθίζουμε)
1-2 κουταλιές μουστάρδα τύπου Dijon
1 κουταλιά βαλσάμικο ξίδι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα (καυτερή ή γλυκιά ή ανάμεικτη, ανάλογα με το τι και το πόσο αντέχουμε 😉 )
Προαιρετικά:
Λίγο κύμινο
1-2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
Η κουταλιά μου είναι δοσομετρική, 15 ml
Επί το έργον
Ανακατεύουμε σε ένα σκεύος (κατά προτίμηση όχι πλαστικό) το κοτόπουλο με τα υλικά της μαρινάδας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή ιδανικά ένα βράδυ.
Κανένα μισάωρο πριν το γεύμα μας, αδειάζουμε το κοτόπουλο ΜΑΖΙ με τη μαρινάδα του σε ένα ταψάκι από χαρτί ψησίματος ή σιλικόνη, κατάλληλο για air-fryer (σε μια στρώση). Βάζουμε το ταψάκι πάνω στο σχαράκι της συσκευής. Ψήνουμε στους για 20 λεπτά στου 180 βαθμούς (γυρίζουμε όταν ειδοποιήσει η συσκευή).
Συνεχίζουμε για άλλα 10-15 λεπτά στους 200 βαθμούς, να ροδοκοκκινίσει. Δεν μας πειράζει να μείνει λίγη σάλτσα, είναι πολύ νόστιμη. Περιμένουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε!
Παρατηρήσεις
- Είναι καλό για τροφές που μαρινάρουμε να χρησιμοποιούμε γυάλινα ή ανοξείδωτα σκεύη, και όχι πλαστικά. Συμβουλή ειδικού…
- Εγώ βάζω το κοτόπουλο στη μαρινάδα το πρωί πριν φύγω για τη δουλειά, μόλις σχολάσω το βγάζω από το ψυγείο το αφήνω να έλθει πιο κοντά στη θερμοκρασία περιβάλλοντος (ίσα μέχρι να βγάλω τη «φόρμα εργασίας» κλπ) και μετά το ψήνω. Υπόψιν, η σαλάτα στις φωτογραφίες είναι πολλές πρασινάδες με βινεγκρέτ ντομάτας και ντάγκο σπασμένο σε μικρά κομμάτια. Τέλειο συνοδευτικό για το κοτόπουλό μας.
- Είμαι από τις αμετάπειστες που πλένουν το κοτόπουλο και μετά καθαρίζουν σχολαστικά τον νεροχύτη… Εσείς, όπως νομίζετε, δεν έχει να κάνει με τη συνταγή.
- Μπορούμε να αλλάξουμε τα μπαχαρικά με θυμάρι ή ρίγανη, αλλά πιστεύω ότι αξίζει να δοκιμαστεί και ο συνδυασμός που προτείνω.
- Για το ψήσιμο στον φούρνο, αδειάζουμε σε πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο μέχρι να μαλακώσει και να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο. Αν χρειάζεται, το τελευταίο δεκάλεπτο το ψήνουμε σε λειτουργία γκριλ.