Τα τελευταία χρόνια που οι λιαστές ντομάτες έγιναν «της μόδας» , ξαναρχίσανε οι νοικοκυρές να φτιάχνουν και στα σπίτια τους. Όμως τα υπόλοιπα λαχανικά ελάχιστοι τα αποξηραίνουν πια …Την προηγούμενη εβδομάδα , πριν πιάσουν οι βροχές, είδα με μεγάλη μου έκπληξη, σε μια αυλή στη γειτονιά μου φασολάκια δροσερά απλωμένα να λιάζονται. Εικόνα που είχα να τη δω από τα παιδικά μου χρόνια!
Αφού σκέφτηκα να πάω σπίτι να πάρω τη φωτογραφική μηχανή να τις αποθανατίσω, αλλά δεν είχα χρόνο (ως συνήθως…). Οι παστοφασούλες όπως τις λέγανε έχουν εκλείψει πια από το διαιτολόγιό μας. Κι όμως ήταν τόσο νόστιμες!Τέλος πάντων. Το απλό μεζεδάκι που λέγαμε γιατί έχω να γράψω και το «ευχαριστώ» για το βραβείο που μου χάρισε η Έλενα από το “Ό,τι μας αρέσει”. Πολύ το καθυστέρησα…
Τελικά θα ήθελα να γράψω κι άλλες λέξεις. Και από τις μεν και από τις δε…
Υλικά
20 λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε ελαιόλαδο
1 δόση κουρκούτι για τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Προαιρετικά, λίγη ρίγανη.
Επί το έργον
Φτιάχνουμε το κουρκούτι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για μισή ώρα. Ταυτόχρονα, βγάζουμε τις ντομάτες από το λάδι και τις βάζουμε σε στραγγιστήρι.
Βάζουμε το στραγγιστήρι πάνω από το κουρκούτι για να στραγγίζει σ’ αυτό το λάδι τους. Λίγο πριν από την ώρα που θέλουμε να τις σερβίρουμε, ανακατεύουμε το κουρκούτι με το λάδι που έχουν αφήσει οι ντομάτες και τις ρίχνουμε μέσα σ’ αυτό.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι να κάψει (όχι όμως να καπνίσει) και τις βάζουμε μια μια σε κάποια απόσταση για να μη κολλήσουν.
Τις γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά και τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.
Τις σερβίρουμε ζεστές.
Είναι ωραιότατο συνοδευτικό όχι μόνο για τις σουπίτσες, αλλά και για τα όσπρια. Αλλά και ωραιότατο μεζεδάκι για ρακή ή ούζο.
Παρατηρήσεις
1)Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη ρίγανη στο κουρκούτι. Ως γνωστόν, οι ντομάτες με τη ρίγανη συνδυάζονται τέλεια.
2) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιαστές ντομάτες που δεν έχουν διατηρηθεί σε λάδι . Τότε όμως τις μουσκεύουμε αρκετές ώρες πριν. Χρησιμοποιούμε το νερό που τις μουσκέψαμε για να φτιάξουμε το κουρκούτι και δεν βάζουμε αλάτι αφού οι ντομάτες είναι αλατισμένες και αφήνουν το δικό τους στο νερό.
3)Συνηθίζω και βάζω λίγες σκελίδες σκόρδο στις λιαστές ντομάτες που διατηρώ στο λάδι. Αν οι δικές σας δεν έχουν, καλό είναι να βάλετε μια σκελίδα στο χυλό. Ακόμη κι αν δεν την ψιλοκόψετε, θα δώσει το άρωμά της που ταιριάζει επίσης πολύ με τις ντομάτες .
4)Αν θέλουμε να φτιάξουμε λιγότερες, προσαρμόζουμε την ποσότητα του χυλού, αν και με τον περίσσιο μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατες αλμυρές τηγανίτες που θα πασπαλίσουμε με λίγο τυρί (ή θα το προσθέσουμε στον ατηγάνιστο χυλό και θα τις φτιάξουμε).
Τι μεζεδάκι είναι αυτό Βαγγελιώ μου! Και μου αρέσει που λέω όχι στα τηγανιτά… Έτοιμη είμαι να πάω να το φτιάξω!!!
Μπράβο για την διάκριση! Στα χαρακτηριστικά σου θα πρόσθετα την σεμνότητα!
Φιλάκια
Μα τι τέλεια ιδέα Vita μου! Δεν εχω φάει ποτέ είμαι σίγουρη ότι θα είναι θεικός μεζές!
φιλάκια πολλά!
Αυτό κι αν είναι μεζεδάκι!!
Απίθανο!!!
Πολλά συγχαρητήρια και για το βραβείο σου!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Η Αγγελική πράσινες, τις δοκίμασα, εσύ κόκκινες τώρα!!Όταν θα είναι ξανά η μέρα του τηγανητού θα δοκιμάσω, έχω κάποιες αποξηραμένες μιας και φέτος δεν πρόλαβα να φτιάξω δικές μου.
Καλό βράδυ.
τι είπες τώρα ??? τι γαστρονομικός περίπλους είναι αυτός Βίτα μου ??? πόσα πράγματα μαθαίνουμε απο σένα !!!
συγχαρητήρια και για το βραβείο !!!
φιλια πολλά πολλά
Maria B.
Βαγγελιώ μου,έχω την αίσθηση πως η ανάρτησή σου είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ…
καταναλώνουμε φρέσκες και εντός εποχής τροφές, τις αποθηκεύουμε με τους δικούς μας παραδοσιακούς τρόπους και τις απολαμβάνουμε με προτάσεις όπως η δική σου…
( για την ιστορία,σου λέω πως ο σύντεκνος με βάζει και του λιάζω κάθε χρόνο ένα σκασμό από δαύτες…
λέω να του κάνω μιά έκπληξη με τη νοστιμιά σου…-:))
Πάρα πολύ καλό το δοκίμασα.
Παστοφασούλες μήπως θα μπορούσα να έχω όλη την διαδικασία συντήρησης;
Σούπερ για το κυριακάτικο τραπέζι ή μεζεδάκι για τους φίλους που θα έρθουν!!! Όταν δε τους λέω ότι είναι από φίλη από το ίντερνετ…τρελαίνονται διπλά!!!
Καταπληκτικό μεζεδάκι, πραγματικά!!
Ομολογω πως έτσι τις λιαστές ντομάτες δεν τις ήξερα.
Ωραία ιδέα Vita.
Φιλιά
Αποφεύγω τα τηγανίσματα και κάνω μόνον τα απολύτως "απαραίτητα" όπως για παράδειγμα τα φρέσκα λιανόψαρα. Αλλά ένα-δυό τέτοια ντοματοκεφτεδάκια με χαρά θα τα "χτύπαγα" Βαγγελιώ μου.
Μικρή προσπαθούσα να πείσω την μάνα μου, για πατατοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, κεφτέδες κλασσικού όλη την ώρα!!
Το έχω δοκιμάσει στην Τήνο και ήταν ένα πολύ νόστιμο μεζεδάκι.
Φιλάκια
Πολύ πρωτότυπο το μεζεδάκι που μας ετοίμασες, δεν το είχα ξαναδεί. Όσο για τις έννοιες που έγραψες, έχεις απόλυτο δίκιο. Μακάρι όλοι μας να ζούσαμε και να δρούσαμε έχοντας ως βάση στο μυαλό μας και στις πράξεις τέτοιες έννοιες, θα ζούσαμε σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.
ΜΠΡΑΒΟ VITA τελειο.
Αγγελική εύκολο γρήγορο νόστιμο! Τρία σε ένα άρα όντως προκαλεί να το φτιάξεις 🙂
Έρι αν έχεις κι εκεί λιαστές ντομάτες να το φτιάξεις! Καθαρά ελληνική γεύση όπως θα δεις!
Έλενα και χωρίς πολύ κόπο έτσι δεν είναι;
Ευχαριστώ!
Ξανθή εγώ πράσινες δεν έχω δοκιμάσει. Τις είδα στην Αγγελική και τις έβαλα στο πρόγραμμα…
Μαρία ιδανικό για χειμωνιάτικα παρεΐστικα ουζαρίσματα…
Βιβή έτσι ο σύντεκνος ε; Αιφνιδίασέ τον !
Επόπτη απλώς τις πλένανε, τις καθαρίζανε και τις ξεραίνανε στον ήλιο. Δεν ξέρω κάτι διαφορετικό. Θα ρωτήσω και πιο παλιές, αλλά απ' ότι ξέρω δεν έκαναν κάτι ιδιαίτερο.
Μαρίνα καλά να περάσετε! Περιμένω εντυπώσεις αν το φτιάξεις.
Λίλα πάλι τα απλά και νόστιμα της κουζίνας μας…
Μάριον είναι πολύ νόστιμες! Να τις δοκιμάσετε.
Πηνελόπη το άτιμο το τηγάνι τα νοστιμίζει όλα! Τεελυταία απ' ότι διαβάζω το έχουν απενοχοποιήσει το τηγάνισμα αν χρησιμοποιείται ελαιόλαδο…Οι θερμίδες βέβαια, θερμίδες…
Μανουσίνα είναι νησιώτικο έδεσμα. Σε πολλά νησιά τις συνηθίζουν.
Έλενα δεν το περίμενα ότι θα το θεωρούσατε τόσο πρωτότυπο οι περισσότερες φίλες.Η συνήθεια βλέπεις…
Μελανούρι καλώς όρισες! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.