Μη κατηγοριοποιημένο

Κόκκινες τηγανητές ντομάτες (λιαστές)

Ένα απλό μεζεδάκι σήμερα. Ένα μεζεδάκι που θεωρείται χειμωνιάτικο. Συνοδεύανε τις χειμωνιάτικες ελαφρές σούπες όπως τον ξινόχοντρο σούπα ή το μαγκίρι.  Οι λιαστές ντομάτες βλέπετε δεν ήταν γκουρμεδιάρικο συμπλήρωμα που χρωμάτιζε τα πιάτα, αλλά ένα από τα πολλά λαχανικά που αποξήραναν οι παλιότεροι για να τα έχουν σε εποχές που δεν μπορούσαν να τα παράγουν. Η αποξήρανση , παλιός τρόπος συντήρησης των καλοκαιρινών λαχανικών που περίσσευαν, γίνεται πια μόνο από επιλογή και σε ποσότητες …γαρνιρισμάτων ή  δοκιμής.

Τα τελευταία χρόνια που οι λιαστές ντομάτες έγιναν «της μόδας» , ξαναρχίσανε οι νοικοκυρές να φτιάχνουν και στα σπίτια τους. Όμως τα υπόλοιπα λαχανικά ελάχιστοι τα αποξηραίνουν πια …
Την προηγούμενη εβδομάδα , πριν πιάσουν οι βροχές, είδα με μεγάλη μου έκπληξη, σε μια αυλή στη γειτονιά μου φασολάκια δροσερά απλωμένα να λιάζονται. Εικόνα που είχα να τη δω από τα παιδικά μου χρόνια! Αφού σκέφτηκα να πάω σπίτι να πάρω τη φωτογραφική μηχανή να τις αποθανατίσω, αλλά δεν είχα χρόνο (ως συνήθως…). Οι παστοφασούλες όπως τις λέγανε έχουν εκλείψει πια από το διαιτολόγιό μας. Κι όμως ήταν τόσο νόστιμες!

Τέλος πάντων. Το απλό μεζεδάκι που λέγαμε γιατί έχω να γράψω και το «ευχαριστώ» για το βραβείο που μου χάρισε η Έλενα από το “Ό,τι μας αρέσει”. Πολύ το καθυστέρησα…

Υλικά:
20 λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε ελαιόλαδο
1 δόση κουρκούτι για τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 

Προαιρετικά, λίγη ρίγανη.

Επί το έργον :

Φτιάχνουμε το κουρκούτι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί  τουλάχιστον για μισή ώρα. Ταυτόχρονα, βγάζουμε τις ντομάτες από το λάδι και τις βάζουμε σε στραγγιστήρι.

Βάζουμε  το στραγγιστήρι  πάνω από το κουρκούτι για να στραγγίζει σ’ αυτό το λάδι τους. Λίγο πριν από την ώρα που θέλουμε να τις σερβίρουμε, ανακατεύουμε το κουρκούτι με το λάδι που έχουν αφήσει οι ντομάτες και τις ρίχνουμε μέσα σ’ αυτό.

Βάζουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι να κάψει (όχι όμως να καπνίσει) και τις βάζουμε μια μια σε κάποια απόσταση για να μη κολλήσουν.

Τις γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά και τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.

Τις σερβίρουμε ζεστές.

Είναι ωραιότατο συνοδευτικό όχι μόνο για τις σουπίτσες, αλλά και για τα όσπρια. Αλλά και ωραιότατο μεζεδάκι για ρακή ή ούζο.

Παρατηρήσεις:
1)Αν  θέλουμε προσθέτουμε λίγη ρίγανη στο κουρκούτι. Ως γνωστόν, οι ντομάτες με τη ρίγανη συνδυάζονται τέλεια.
2) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιαστές ντομάτες που δεν έχουν διατηρηθεί σε λάδι . Τότε όμως τις μουσκεύουμε αρκετές ώρες πριν. Χρησιμοποιούμε το νερό που τις μουσκέψαμε για να φτιάξουμε το κουρκούτι και δεν βάζουμε αλάτι αφού οι ντομάτες είναι αλατισμένες και αφήνουν το δικό τους στο νερό.

3)Συνηθίζω και βάζω λίγες σκελίδες σκόρδο στις λιαστές ντομάτες που διατηρώ στο λάδι. Αν οι δικές σας δεν έχουν, καλό είναι να βάλετε μια σκελίδα στο χυλό. Ακόμη κι αν δεν την ψιλοκόψετε, θα δώσει το άρωμά της που ταιριάζει επίσης πολύ με τις ντομάτες .

4)Αν θέλουμε να φτιάξουμε λιγότερες, προσαρμόζουμε την ποσότητα του χυλού, αν και με τον περίσσιο μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατες αλμυρές τηγανίτες που θα πασπαλίσουμε με λίγο τυρί (ή θα το προσθέσουμε στον ατηγάνιστο χυλό και θα τις φτιάξουμε).

Το βραβείο τώρα…

Κατ’ αρχήν, ευχαριστώ πολύ την Έλενα που μου έκανε την τιμή να μου το χαρίσει. Εφτά πράγματα τώρα για μένα, ποια να πω… Αμηχανία…

Ας γράψω εφτά έννοιες  θετικές και αρνητικές  που δηλώνουν  κάποια από τα χαρακτηριστικά που με κάνουν να εκτιμώ ένα άνθρωπο ή που με κάνουν να τον απορρίπτω. Κι ας πω ότι προσπαθώ να καλλιεργώ στον εαυτό μου τα θετικά και να μη του επιτρέπω τα αρνητικά…
Αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, ειλικρίνεια, μαχητικότητα,
και…
δουλοπρέπεια, αθέμιτοι τρόποι γενικώς , μιζέρια (όχι βέβαια με την έννοια της φτώχειας…)
Τελικά θα ήθελα να γράψω κι άλλες λέξεις. Και από τις μεν και από τις δε…
Και τώρα πώς να διαλέξω 15 blogs;  Το μόνιμο δίλημμα που έχω σε όλα τα μπλοκοπαίχνιδα!
Ας το δώσω λοιπόν σε όλους όσους σχολιάσουν αυτήν την ανάρτηση…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές