Αρωματικό, νόστιμο και αφράτο!
Οι μήνες της Άνοιξης είναι η εποχή της μυζήθρας στην Κρήτη. Του ανθότυρου όπως τη λένε οι Χανιώτες, της γλυκομυζήθρας για τη μεριά μας. Φρέσκια, βουτυράτη και απαλή είναι από τα αγαπημένα μας μαλακά τυριά και την καταναλώνουμε με πολλούς τρόπους. Σκέτη με λίγο ψωμί ή με μέλι, μέσα σε ομελέτες και σε μπουρέκια, και φυσικά ως γέμιση στα λυχναράκια και τα ανεβατά καλιτσούνια της Ανατολικής Κρήτης.
Εκτός από τις παραδοσιακές εφαρμογές, όλο και κάποια καινούρια χρήση της σκαρφίζομαι κατά καιρούς γιατί έχω συχνά νωπή μυζήθρα στο σπίτι. Επειδή δεν θέλω να μπαγιατεύει, τα τελευταία 200-300 gr, μια καλή φέτα δηλαδή, τα χρησιμοποιώ σε διάφορες εμπνεύσεις της στιγμής. Τελευταία μάλιστα έχω βάλει μυζήθρα σε πολλά ζυμάρια. Έτσι εκτός από τη χρήση της σε πολλά κρεμώδη γλυκά, την απολαμβάνουμε πια και σε πολλά «ψωμοειδή» όπως λέω τα αρτοσκευάσματα!
Σ’ αυτό το πλαίσιο συνταγών είναι και τούτο εδώ το κέικ, με τις πιο ώριμες μπανάνες της φρουτιέρας. Επειδή στα κέικ μου τα τελευταία χρόνια σπάνια χρησιμοποιώ βούτυρο, η προσθήκη της βουτυράτης μυζήθρας μας, αναβάθμισε την αρχική συνταγή μου. Κι όπως είναι και πολύ εύκολο (δείτε πόσο μικρό είναι το “επί το έργον” αυτή τη φορά), είναι μια καλή επιλογή για καθημερινό –και όχι μόνο- κέικ!
Στα προσεχή, θα δώσω κι άλλη μια από τις συνταγές που δοκιμάσαμε τον τελευταίο καιρό και μας ενθουσίασε η προσθήκη μυζήθρας!
Υλικά
125ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο
180-220 gr (3/4 -1 κούπα) ζάχαρη
200gr (1 κούπα περίπου) γλυκιά μυζήθρα
3-4 ώριμες μπανάνες (230-250 gr, ζυγισμένες καθαρισμένες)
1 μεγάλο αυγό
280gr (2 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1-2 σωληνάκια βανίλιας
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Προαιρετικά, αχνοζάχαρη για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε στο multi το ελαιόλαδο, το αυγό, τις μπανάνες και τη ζάχαρη και τα αλέθουμε να γίνουν πολτός. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μυζήθρα (λιωμένη με το πιρούνι) τη βανίλια και το ξύσμα και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και αδειάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις περίπου 30Χ11, λαδωμένη και αλευρωμένη ή καλυμμένη με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για μια ώρα περίπου (δοκιμάζουμε ως συνήθως με το μαχαίρι, και ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες ψησίματος κέικ).
Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
- Οι δικές μας κρητικές μπανάνες (σας έχω ξαναμιλήσει για τα πλεονεκτήματα και τον τόπο παραγωγής τους…) είναι μικρότερες από τις εισαγόμενες και χρειάστηκα τέσσερις. Γι αυτό δίνω την ποσότητα και σε γραμμάρια.
- Επειδή οι ώριμες ήταν 6, βύθισα στο μείγμα του κέικ και 2 ολόκληρες την τελευταία στιγμή όπως φαίνεται στη φωτογραφία! Θα μπορούσε να κοπούν σε φετούλες και να ανακατευτούν με το μείγμα πριν βάλω το κέικ στη φόρμα! Πάντως η βασική συνταγή δεν τις έχει.
- Η ποσότητα της ζάχαρης έχει να κάνει και με το πόσο γλυκές είναι οι μπανάνες μας γι αυτό δίνω αυτήν την μεγάλη σχετικά διαφορά ελάχιστης με μέγιστη ποσότητας. Επειδή το κέικ είναι σχετικά συμπαγές (έχει μόνο 1 αυγό όπως είδατε) εμείς το προτιμούμε με λιγότερη ζάχαρη. Έτσι «σηκώνει» και μια ιδέα μαρμελάδας για τους πιο γλυκατζήδες!
- Υποθέτω ότι θα ταιριάζει οποιοδήποτε νωπό τυρί με διαφορετικό βέβαια γευστικό αποτέλεσμα, αλλά δεν έχω δοκιμάσει για την ώρα κάτι άλλο εκτός από τη γλυκιά μας μυζήθρα, τον νωπό ανθότυρο όπως την λένε αλλού.
- Μπορούμε να προσθέσουμε ½ κούπα σταγόνες σοκολάτας στη ζύμη του κέικ. Δεν είχα και για αυτό τις παρέλειψα αυτή τη φορά.