Η ΟΜΕΛΕΤΑ (επειδή δεν νηστεύουμε όλοι) !!
το γιορταστικό τραπέζι, αλλά για μια από κείνες τις μέρες που είμαστε απασχολημένες με άλλες δουλειές (άφθονες το δωδεκαήμερο στο σπίτι μου).
πολλά άλλα…) αλλά όσοι έχουν την δυνατότητα και τη γνώση να τα αντικαταστήσουν με άγρια , ας τα προτιμήσουν!
Υλικά
½ κιλό μανιτάρια
150 γραμμάρια απάκι
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 μεγάλα ή 5 μέτρια αυγά
1/3 κούπας γάλα
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά 50-100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα Κρήτης
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ γρήγορα τα μανιτάρια κάτω από τρεχούμενο νερό και τ’ αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα κόβουμε σε κομματάκια μεγέθους λουκουμιού (θα μικρύνουν ). Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα αλατίζουμε, αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να …τα ξαναπιούν.
Ωστόσο κόβουμε σε κύβους ή σε ραβδάκια το απάκι. Όταν τα μανιτάρια αρχίζουν να ροδοκοκκινίζουν προσθέτουμε το απάκι και ανακατεύουμε να σωταριστεί και να τηγανιστεί ελαφρά. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα μανιτάρια και το απάκι.
Ανασηκώνουμε από τα πλάγια και ανοίγουμε στη μέση την ομελέτα μας με ένα κουτάλι ώστε να πηγαίνει το αυγό προς το τηγάνι. Θα φουσκώσει και θα αφρατέψει έτσι. Αφήνουμε να πήξουν και να τηγανιστούν από τη μια πλευρά και αναποδογυρίζουμε την ομελέτα μας να ψηθεί και από την άλλη.
Αν προσθέσουμε γραβιέρα, την τρίβουμε πάνω από το τηγάνι πριν το αποσύρουμε από το μάτι. Θα λιώσει και θα νοστιμίσει την ομελέτα (με το σχετικό θερμιδικό κόστος βέβαια…).
Όταν ψηθούν τα αυγά και από την άλλη πλευρά, σερβίρουμε .Είναι πολύ νόστιμη ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Ακριβώς επειδή είναι νόστιμη και σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να σερβιριστεί και σαν ορεκτικό. Το απάκι είναι άπαχο και δεν βγάζει τα αντιαισθητικά και ανθυγιεινά λίπη που βγάζουν άλλα αλλαντικά όταν τηγανιστούν και μείνουν…
2)Έχω ξαναγράψει ότι μ’ αρέσουν οι λιτές και διακριτές γεύσεις και γι αυτό σ’ αυτήν την ομελέτα δεν ανακατεύω άλλα υλικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα της πήγαιναν άσχημα λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά ή/και λιαστή ντομάτα. Πάντως επειδή το απάκι έχει ήδη αρκετά αρτύματα (πιπέρι , κύμινο και ξύδι) θα έλεγα ότι αξίζει να διακρίνεται η γεύση του μέσα στην ομελέτα.
3)Μπορούμε να ανακατέψουμε 2-3 είδη μανιταριών φρέσκων ή κατεψυγμένων. Αν το τηγάνι δεν είναι καλό αντικολλητικό, προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στο τηγάνισμά τους για να μη κολλήσει η ομελέτα.
4)Εγώ τα πλένω τα μανιτάρια, δεν αρκούμαι στο σκούπισμα που προτείνουν οι σεφ και πιθανόν να έχουν δίκιο. Πάντα όμως σε τρεχούμενο νερό . Επίσης φροντίζω να μαγειρεύονται ή να τηγανίζονται τόσο όσο να απορροφάται η υγρασία τους.
τι τελεια ομελεττα!
κι εγω δεν θα προσθετα τιποτε αλλο, η γευση απο το απακι αξιζει να αναδειχθει!
εγω παντως δεν τα πλενω τα μανιταρια εδω και αρκετα χρονια, στην αρχη ειχα τους ενδοιασμους μου, αλλα μαλλον ειναι και θεμα συνηθειας, πλεον δεν το σκεφτομαι ακομη και οταν προκειται να τα καταναλωσουμε ωμα…
Μαρίνα χαίρομαι που έχεις την ίδια αντίληψη για τα υλικά. Εκτιμώ τις γαστρονομικές σου γνώσεις. Θα δοκιμάσω να μην πλύνω τα μανιτάρια εξ αιτίας σου…
Η τελειοτητα σε μια ομελετα!!!!
Οχι δεν νηστευω και ναι την θελω.
Αψογος συνδυασμος υλικων!
Χρυσαυγή που θα πάει; Κάποτε οι οθόνες θα επιτρέπουν και δοκιμές 🙂 !Ευχαριστώ!
Την κεφαλογραβιέρα σου την ζήλεψα πολύ τέτοια ώρα, Βαγγελιώ μου.
Όχι ότι και η ομελέτα σου δεν είναι χάρμα, αλλά να η αδυναμία στα τυράκια δεν κρύβεται πως να το
κάνουμε !
Χαιρετισμούς πολλούς.
Η αλήθεια είναι Πηνελόπη ότι η συγκεκριμένη ήταν εξαιρετική. Κι εγώ στα τυράκια δεν μπορώ να αντισταθώ!
Ξεγελάστηκα κι αγόρασα ένα "ζαμπόνι" όπως το λένε στη Νάξο μα δεν λέει τίποτα, θυμάμαι το απάκι που μου είχες στείλει και το επιθυμώ. Έχω βρει μαι αγορά με Κρητικά προϊόντα θα το ψάξω.
Καλό βράδυ
Δεν έχω δοκιμάσει το ζαμπόνι. Θα προσπαθήσω να έχεις λίγο για τις γιορτές Ξανθή μου!
Ονειρο η ομελέτα!
Χτες έφαγα πεντανόστιμο απάκι 🙂
Καλή εβδομάδα ευχομαι.