Τι είναι σημαίνει λοιπόν παραδοσιακή κρητική κουζίνα; Διαβάστε τις απαντήσεις της κυρίας Καβρουλάκη στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο της που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Στάθηκα περισσότερο στο κομμάτι της εξέλιξης της τοπικής κουζίνας και στη φράση που μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι τόσο αληθινή: «μια κουζίνα που δεν εξελίσσεται είναι μια κουζίνα νεκρή».
Επίσης ιδιαίτερα εύστοχο είναι το ερώτημα τι θα ήταν σήμερα η κρητική κουζίνα χωρίς την ντομάτα και την πατάτα. (Όχι μόνο η κρητική , αλλά και η μεσογειακή και η ευρωπαϊκή, και η παγκόσμια εν τέλει, θα έλεγα εγώ…).
Σε λίγα χρόνια το αβοκάντο και το ακτινίδιο που καλλιεργούνται στη δυτική Κρήτη θα έχουν βρει τη θέση τους σε κλασικές συνταγές. Ήδη, σε πολλές σαλάτες που περιέχουν τα πολυποίκιλα χόρτα μας κόβουμε και κομματάκια αβοκάντο…
Στο πλαίσιο λοιπόν της “δημιουργικής” διάθεσης που με έπιασε σήμερα, αξιοποίησα ένα κομμάτι γλυκιά μυζήθρα που είχε μείνει στο ψυγείο. Ήταν πολύ λίγη για να γίνει μυζηθροπιτάκια.
Τελικά βγήκε μια θαυμάσια τάρτα! Ελαφριά, αρωματική, όχι πολύ γλυκιά. Το πείραμά μου πέτυχε!
Υλικά
Α.Βάση:
100 γρ. γιαούρτι
1/4 κούπας λάδι
50 γρ μαργαρίνη
1 αυγό
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη κοινή
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κουταλάκι εσάνς βανίλιας (εγώ βάζω υγρή) ή μια συσκευασία σκόνη βανίλιας
Β. Επικάλυψη:
450 γραμμάρια γλυκιά μυζήθρα Κρήτης (αθότυρο)
1-2 αυγά (ανάλογα με το πόσα υγρά έχει η μυζήθρα)
1/2 κούπα μέλι κατά προτίμηση θυμαρίσιο
3-4 κουταλιές ζάχαρη κοινή
Ξύσμα ενός μεγάλου φρέσκου λεμονιού
1/2 κούπα άνθος αραβοσίτου βανίλια (αυτό που κάνουμε την κλασική κρέμα)
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
1/3 κούπας γάλα
Επί το έργον
Παρατηρήσεις
1)Κατ’ αρχήν σκέφτηκα να βάλω κανέλα στη γέμιση , αλλά μετά προτίμησα το ξύσμα λεμονιού αφενός γιατί είχα ολόφρεσκα λεμόνια που μοσχοβολούσαν, και αφετέρου γιατί δεν ήθελα να θυμίζει η γέμιση καλιτσούνια.
2) Το άνθος αραβοσίτου έδωσε ένα φίνο άρωμα στην επικάλυψη.Θυμήθηκα ότι μια γνωστή μου, μου είχε πει ότι όταν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια, προσθέτει άνθος αραβοσίτου και στη γέμιση των καλιτσουνιών. Η δική μου δεν ήταν πολύ φρέσκια, είχε στραγγίξει τα υγρά της, και γι αυτό έβαλα το γάλα και 2 αυγά για να “σηκώσει” το άνθος αραβοσίτου.
3) Το αποτέλεσμα της επικάλυψης δεν είναι κρεμώδες μετά το ψήσιμο αλλά ένα αρωματικό, ελαφρύ και νόστιμο, “τύπου παντεσπάνι” υλικό.
4) Υποθέτω ότι θα του πηγαίνει πολύ κάποια σάλτσα φρούτων, ή σαντιγύ, ή παγωτό. Το αποφύγαμε για ευνόητους λόγους …
Μέσα στις βαριές μέρες που ζούμε λόγω των ντόπιων προβλημάτων αλλά και της κατάστασης που με τρόμο παρακολουθούμε να διαδραματίζεται στην Ιαπωνία (συνειδητοποίηση της ασημαντότητας μας να το πω, πέραν των υπολοίπων συναισθημάτων;) , ήταν μια αναλαμπή η χθεσινή μας συνάντηση στο Ηράκλειο. Ανταπόκριση εδώ στο blog της πολυτάλαντης και υπερδραστήριας έφηβης διαδικτυακής φιλενάδας…
Στη ρωγμή του χρόνου λοιπόν μας βρίσκει και η απώλεια ενός μεγάλου κρητικού ή καλύτερα πολίτη του κόσμου… Ας μείνουμε στο:
“Πραίτορες, βράχοι πάνω μου σωρό
μα ‘γω θα αναστηθώ”
Ότι φτιάχνεις χρυσάφι γίνεται!!! Να'σαι καλά!!!!
Για μένα ο Ρασούλης συμβόλιζε κάτι ιδιαίτερο από το 1988! Το σχόλιό μου στο μπλογκ της γιαγιάς Αντιγόνης εξηγεί τι…
vita εχω λιγη μυζηθρα και σκεφτομαι να δοκιμασω την ταρτα σου…καλη σου μερα!!!!!
Αυτό που κάνουν όλες οι χρυσοχέρες νοικοκυρές… Αξιοποιούν τα υλικά που έχουν στην διάθεσή τους με το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα!
Μοιάζει απολαυστική Vita μου.
Από την φωτογραφική κάλυψη του γεγονότος από την Ειρηνή, τώρα ξέρω πως έχουμε συναντηθεί απο τον καιρό του Hungry και σε ένα από τα μπαζάρ των Δρόμων (ήταν μια ερώτηση που μου είχες κάνει τον πρώτο καιρό των bloggoσυζήτησεών μας).
Το λυπηρό με τον θάνατο του Ρασούλη, ήταν ότι έφυγε απολύτως μόνος του. Δεν θα το ήθελα για κανέναν άνθρωπο, μιας και έτσι έφυγε η μάνα μου, απότομα και ξαφνικά μέσα στο σπίτι μας.
Η τάρτα "διαφορετική" και υπέροχη, με πολύ όμορφα υλικά!!!
Τι όμορφα που φαίνεται να περάσατε στην συνάντηση!!
Εύχομαι κι άλλες πολλές όμορφες συναντήσεις!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Πολύ σημαντικές οι πληροφορίες που μπιράζασαι κάθε φορά μαζι μας , η συνταγή επίσης πολύ ενδιαφέρουσα!
Όσο για τον Μ.Ρασούλη …. τι να πω … 9 ημέρες είναι πολλές … κρίμα , που δεν βρέθηκε κανένας κοντά του , τόσες μέρες …
Καλό ταξίδι , σπουδαίος μουσικός , ερμηνευτης , στιχουργός.
Ενδιαφέρουσα κατ' αρχήν η συνταγή σου! Αν και έχω δει κατά καιρούς διάφορα Κρητικά παραδοσιακά γλυκίσματα και εδέσματα, δεν πήγε το μυαλό μου οτι θα μπορούσε να υπάρχει τάρτα με γλυκιά μυζήθρα. Άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση! Και νόστιμη! Επίσης ενδιαφέρον το άρθρο της κυρίας Καβρουλάκη για την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα. Τι σημαίνει όμως "παραδοσιακό" και πως εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου, μέσα απο επιρροές, είναι ενα θέμα πρός συζήτηση! Η δική μου απάντηση στη φράση, "μια κουζίνα που δεν εξελίσσεται, είναι μια κουζίνα νεκρή" είναι οτι στη ζωή, δεν έχει νόημα η στασιμότητα και αφορά το σύνολο της. Για το Μανώλη Ρασούλη, μόνο θλίψη προκαλεί ο πρόορος χαμός του. Άφησε όμως πίσω ενα σπουδαίο έργο, παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές! Δεν ισχύει οτι ήταν 9 ημέρες στο διαμέρισμα του χωρίς να τον αναζητήσει κανείς. Φίλος Θεσσαλονικιός τον είδε πρίν 5 ημέρες στήν Διαγώνιο, στα ΤΑΞΙ.
Οπως πάντα έκανες μια υπέροχη συνταγή.
Πολύ ωραία τάρτα Vita και πολύ προσεγμένη.
Νασαι καλά
Φιλιά
Μαρίνα σε καταλαβαίνω…Κι εγώ έχω συνδέσει εικόνες και ήχους με πρόσωπα.
Κατερίνα καλώς ήρθες! Περιμένω εντυπώσεις.
Πηνελόπη το παράδειγμά σου (ειλικρινά) ακολούθησα!
Με θυμήθηκες λοιπόν! Εγώ έχω αμυδρά την εικόνα σου.Δεν μπορεί κάπου θα ξαναβρεθούμε…
Έλενα ναι, καλή ήταν. Άρεσε σε όσους τη δοκίμασαν.
Αφροδίτη είναι χαρά μου αν βρω κάτι ενδιαφέρον να το μοιράζομαι.Δεν πας πίσω όμως κι εσύ 🙂
Ζαχαρία, δεν υπήρχε τάρτα μυζήθρας και μάλιστα παραδοσιακή! Επινοήθηκε :-). Αυτό εννοώ όταν λέω ότι με πιάσανε τα δημιουργικά μου. Έχεις δίκιο όσον αφορά τη συζήτηση επί των παραδοσιακών.Δεν είναι θέμα ενός μόνο άρθρου όσο ενδιαφέρον κι αν είναι. Μακαρι να είναι έτσι όπως τα λες για το Ρασούλη γιατί πέρα από την απώλειά του, ήταν και πολύ άδικος ο τρόπος που χάθηκε…
΄Μάριον ευχαριστώ! Μακάρι να γινόταν να σας κεράσω όλους και όλες…
Πως μου ξέφυγε αυτό εμένα;; Τώρα που είναι κι η εποχή της γλυκιάς μυζήθρας θα ψάξω σε ένα Κρητικό μαγαζί της γειτονιάς μας.
Μου θυμίζει λίγο από τη μελόπιτα της Σίφνου.
Καλό απόγευμα.
Υπέροχη και απλή η τάρτα σου!Και ισχύει όντως ότι κουζίνα που δεν εξελίσσεται είναι νεκρή!Η κρητική πάντως είναι νοστιμότατη:)
Καταπληκτική!!!! θα δοκιμαστεί
Φιλιά
Εύγε Vita με τις εμπνεύσεις σου!
Σε λίγο θα έχω πολλές προμήθειες αθότυρου και λοιπών προϊόντων και μάλλον θα τη σκαρώσω και εγώ!
Ναι νομίζω οτι είναι το πιο αγαπημένο από τα τυρια!
Η τάρτα φαίνεται εκπληκτική!Θέλω να την δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!
Φιλάκια παρα πολλά!!!!
VITA MOY Η ΤΑΡΤΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!!!
ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΤΗΝ ΛΕΜΕ ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑ!!!
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!!
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!
υπέροχη τάρτα!
έχεις απόλυτο δίκαιο όσον αφορά το ρόλο της ντομάτας και της πατάτας στην μεσογειακή κουζίνα. Σκέφτομαι μουσακά χωρίς πατάτες και σουτζουκάκια χωρίς σάλτσα ντομάτας…δεν νοούνται!
Στην Κρήτη και στην Κύπρο η καλλιέργεια του αβοκάντο-όπως και της μπανάνας- επιβάλλει την χρήση τους στα ντόπια μας πιάτα.
Πολύ ωραία η ανάρτηση σου γενικότερα.
Ξανθή μου αν τη δοκιμάσεις θα χαρώ να την κρίνεις…
Λένια καλώς όρισες! Ευχαριστώωωω.
Asteri ευχαριστώ! Να μου πεις αν σ' άρεσε, ναι;
Ζαμπία πώς κι έτσι;Θα έλθεις στην Κρήτη;
Εύα κι εμένα η μυζήθρα μ΄αρέσει ακόμη και σκέτη.Περιμένω εντυπώσεις…
Λούρδη μου μυζηθρόπιτα είναι :-).Για να τη διαφοροποιήσω από αυτά που λέμε εμείς μυζηθρόπιτες την είπα τάρτα!
thalassamov σ΄ευχαριστώ πολύ. Έχεις δίκιο ξέχασα τη μπανάνα! Τη θεώρησα δεδομένη γιατί εδώ καλλιεργείται χρόοοονια!
εχει διαφορα η κρητικη μυζήθρα απο τα υπόλοιπα ανθότυρα της Ελλαδας?υποθετω η επιτυχια της πιτας αυτης καθοριζεται απο την ποιοτητα του τυριου της
Δηλώνω φανατική θαυμάστρια σε ό,τι γλυκό έχει μυζήθρα ή ανθότυρο και το δικό σου φαίνται τέλειο!
Cook ναι καλή μου έχει διαφορά! Έχει περισσότερα λιπαρά αλλά είναι πολύ νόστιμη. Δεν νομίζω ότι θα ήταν άσχημη η τάρτα με άλλο μαλακό τυρί ή άλλο ανθότυρο. Θα έβαζα απλώς αντί γάλα, κρέμα γάλακτος για να ανεβάσω τα λιπαρά.
Κική μου κι εγώ! Και στην ίδια τη μυζήθρα δεν μπορώ να αντισταθώ!
Πολύ ωραία η συνταγή σας… κι ευχαριστώ για την αναφορά στο άρθρο μου. :)Γνωρίζετε όμως ότι το συγκεκριμένο άρθρο όπως και πολλά δικά σας posts έχουν αναδημοσιευτεί στο apodimoikrites? Επειδή δεν έχουν ζητήσει την άδεια μου, φαντάζομαι ότι δεν έχουν ζητήσει ούτε τη δικιά σας. Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά εδώ http://www.apodimoikrites.gr/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=3&Itemid=4