Φαίνεται πως ποτέ δεν θα είναι αρκετές οι συνταγές για λαδοκούλουρα που έχω στο τετράδιό μου. Όλο και κάποια καινούρια εμφανίζεται για να συμπληρώσει τη συλλογή. Πάνω από πενήντα την τελευταία φορά που τις μέτρησα και αυξάνονται και πληθύνονται από τότε. Σε χαρτάκια σημειωματάριου, σε περιθώρια περιοδικών, ακόμη και σε χαρτοπετσέτες, συνταγές συνταγές συνταγές!
Τόχουμε βλέπετε σε κακό μας οι Κρητικές να μη βρίσκεται ένα βούτημα στο σπίτι με τον καφέ ή το αναψυκτικό τώρα το καλοκαίρι κι έτσι έχουμε όλες μας αμέτρητες συνταγές οικογενειακές και …επίκτητες!Δεν φτάνει το ίντερνετ, δεν φτάνουν τα αμέτρητα περιοδικά, έχουμε και τις συνταγές φίλων και φίλων των φίλων. Δείτε πολλές συνταγές, πιο κλασικές στην κατηγορία των βουτημάτων.
Τούτη εδώ προέκυψε από κέρασμα νέας νοικοκυράς που τη φτιάχνει όπως μου είπε για τα παιδάκια της. Τη ζήτησα και την απέκτησα
ευχαρίστως σε ένα κομματάκι από Α4 αυτή τη φορά. Μια κούπα λάδι λέει πρώτο. Μη ρωτάτε τι λάδι. Ένα είναι το λάδι εδώ!
Μου άρεσε η σύσταση και η αναλογία των υλικών αλλά και η ποσότητά τους που είναι μικρότερη από τις δικές μου. Καμιά εξηνταριά κουλουράκια για να μη ζυμώνουμε και ψήνουμε με τις ώρες καλοκαιριάτικα.Τα έφτιαξα πολύ γρήγορα γιατί το ζυμάρι τους είναι από τα πιο εύπλαστα που έχω φτιάξει ποτέ. Όσες φτιάχνουμε κουλουράκια στο σπίτι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό.
Πράγματι είναι ιδανικά για παιδιά. Τραγανά όσο πρέπει, σκληρά όσο πρέπει, γλυκά όσο πρέπει (παρόλο που η ζάχαρη μπορεί να αυξηθεί λίγο, κατά ¼ της κούπας ας πούμε, αν μας αρέσουν πιο γλυκά).
1 κεσεδάκι γιαούρτι των 220 περίπου γραμμαρίων (έβαλα 2% πρόβειο, παρόλο που η προφορική οδηγία έλεγε πλήρες)
2 κουταλάκια μπέικιν
½ κουταλάκι σόδα
4-4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για άρωμα, Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και ½ κουταλάκι κανέλα ή 2 σωληνάκια βανίλιας.
Για το τύλιγμα, σουσάμι και λίγη ζάχαρη
Επί το έργον
Χτυπάμε στο χέρι ή σε μίξερ χειρός τα τρία πρώτα υλικά (εγώ τα χτύπησα στο multi και αναποδογύρισα το μείγμα σε μια λεκανίτσα ζυμώματος). Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα , τη σόδα και την κανέλα ή τις βανίλιες και ανακατεύουμε με το χέρι. Βάζουμε το μπέικιν στη πρώτη κούπα αλευριού και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας ίσα για να ενσωματωθούν τα υλικά μας.Πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο και πλάθουμε κουλουράκια ή «τριβιδάκια».
Παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης μεγέθους κάστανου και κάνουμε μπαστουνάκι κυλινδρικό. Το κυλάμε (ή δεν το κυλάμε) στο σουσάμι και το κλείνουμε σε κουλουράκι ή το αφήνουμε μακρουλό.
Τα αραδιάζουμε σε λαμαρινάκι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος), στη μεσαία σχάρα, για 25 περίπου λεπτά . Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων.
Παρατηρήσεις
1)Επειδή το δικό μας το παιδάκι είναι ακόμη μικρό, έκανα ένα ταψάκι χωρίς σουσάμι γιατί μερικές φορές στα μικρά παιδάκια κολλάει στον ουρανίσκο. Έτσι χρησιμοποίησα περίπου μισή κούπα σουσάμι.
2)Προτίμησα αποφλοιωμένο σουσάμι γιατί είναι πιο ωραία η εμφάνισή τους μ’ αυτό. Πιο …καλοκαιρινή ας πούμε! Όταν το παιδάκι μας αρχίσει να τρώει σουσάμι, θα προτιμώ το αναποφλοίωτο γιατί ο φλοιός έχει ωφέλιμα συστατικά.
3)Για να κολλήσει το σουσάμι στα κουλουράκια, το ξεπλένουμε πολύ καλά, το απλώνουμε σε βαμβακερή ή λινή πετσέτα και το ανακατεύουμε με λίγη ζάχαρη. Κυλάμε τα κουλουράκια σε νωπό ζαχαρωμένο σουσάμι.
4)Χρησιμοποίησα 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Δεν πρέπει να βάλουμε παραπάνω γιατί η ζύμη σφίγγει λίγο όσο ξεκουράζεται. Πολλές φορές μάλιστα παίρνει και λιγότερο όπως μου είπε η φίλη που τα φτιάχνει συχνά.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Bαγγελιώ ποτέ δεν είναι αρκετά τα βουτύματα.
Πολύ ωραία και αυτή η συνταγή.
Ωραίο το κολπάκι με το βρεγμένο σουσάμι… και τη ζάχαρη… τέλειο.
Φιλιά πολλά 🙂
thank you
حراج السيارات
Μου αρέσουν οι συνταγές σας γιατί είναι ,μαμαδιστικες,
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Με συγχωρείτε αλλά τα κουλούρια δεν είναι vegan λόγου του αυγού Και το γιαπυρτι
Ευχαριστώ πολύ, το γνωρίζω. Τα κουλουράκια είναι vegetarian, έχουμε μία κατηγορία και για vegan-vegetarian όπως φαίνεται στην κατηγοριοποίηση του site.
Πολύ νόστιμα και αυτά τα κουλουράκια.Αντί για σόδα,όμως,χρησιμοποίησα αμμωνία γιατί βρίσκω ότι έτσι γίνονται πιο αφράτα και τραγανά (αν θυμάμαι καλά,σε αυτό συμφωνώ με τη μητέρα σου).Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ και εύχομαι καλές γιορτές και ευτυχισμένη η καινούργια χρονιά.
Κι εγώ είμαι φαν της αμμωνίας! Βάλατε την ίδια ποσότητα; Θα ήθελα να τη συμπληρώσω στα υλικά ως εναλλακτική! Ναι η μαμά μου (και η γιαγιά μου!) δεν ήθελαν καθόλου τη σόδα, καλά θυμάστε… Καλή Χρονιά και σε σας!