Για τη Μεγαλοβδομάδα και όχι μόνο!
Σε δύο εκδοχές τα μπισκοτάκια μας σήμερα, έτοιμα σε ελάχιστο χρόνο και μόνο με 15λεπτο ψήσιμο. Κάτι για τον καφέ, δεν θα χρειαζόμαστε όλη την εβδομάδα πριν να αρχίσει η κατανάλωση των πασχαλινών κουλουριών;
Ε λοιπόν, αυτά είναι από τα πιο νόστιμα μπισκότα με ταχίνι που έχουμε δοκιμάσει. Τα έφτιαξα και στην εκδοχή με βούτυρο και αυγό (όπως προτείνει η αρχική συνταγή), και στη νηστίσιμη παραλλαγή όπου το αυγό αντικαταστάθηκε με μισό μήλο και το κανονικό βούτυρο με φιστικοβούτυρο.
Στις φωτογραφίες παρακάτω φαίνεται μια ενδιάμεση παραλλαγή όπου χρησιμοποίησα μεν αυγό αλλά αντικατέστησα το βούτυρο με φιστικοβούτυρο. Μας άρεσε, κι επειδή οι φωτογραφίες ήταν σχετικά καλύτερες επέλεξα να παρουσιάσω τη συγκεκριμένη. Στα υλικά όμως αναγράφονται όλα τους τα υποκατάστατα.
Η βασική ιδέα είναι από γαλλικό περιοδικό που από τη μια με έχει εκπλήξει με τις υπέροχες συνταγές του κι από την άλλη μου δημιουργεί μια σαρκαστική διάθεση με την υπερβολική ακρίβεια των ποσοτήτων που δίνει στα υλικά. Γιατί είμαι βέβαιη πως αν πάρει κανείς 32gr ζάχαρη και τη ζυγίσει σε 3-4 ζυγαριές, είναι αδύνατον να βγει 32 σε όλες! Δεν έχουμε όλοι τις ζυγαριές ακριβείας που έχουν τα διάφορα labs ζαχαροπλαστικής…Αλλά, έτσι είναι η σωστή ζαχαροπλαστική διατείνονται οι ειδήμονες 😉 !
Τέλος πάντων, ας πάμε στα υλικά…
Υλικά
100gr ταχίνι
130gr βούτυρο ή φυστικοβούτυρο
80gr καστανή ζάχαρη
50gr μαύρη ζάχαρη (muscovado)
(εναλλακτικά, λευκή και καστανή ζάχαρη σε σύνολο 130gr )
1 αυγό ή μισό μέτριο μήλο
30ml (2 κουταλιές δοσομετρικές) χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (περίπου 1 κουταλάκι)
2 σωληνάκια βανιλίνη
140-180gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (δείτε παρατηρήσεις)
2 κουταλάκια μπέικιν
75-100gr μαύρη σοκολάτα σε σταγόνες ή τριμμένη κουβερτούρα 72% σε κακάο
(δείτε παρατηρήσεις)
Προαιρετικά, λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
Το κουταλάκι μου είναι 5ml
Επί το έργον
Ανακατεύουμε σε μπολ ανάμειξης όλα τα πρώτα υλικά (μέχρι το αλεύρι) με ένα αυγογδάρτη ή με μίξερ χεριού. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και μετά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο κανένα μισάωρο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) και μετά φτιάχνουμε τα μπισκότα μας σε μέγεθος μεσαίου κεφτέ, και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με με χαρτί ψησίματος. Αν θέλουμε τα κυλάμε σε σουσάμι.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, στη μεσαία σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βγάζουμε από το ταψί και τα διατηρούμε σε μπισκοτιέρα ή σε μπολ που κλείνει καλά.
Παρατηρήσεις
- Με το βούτυρο παίρινουν 160-180 gr αλεύρι ενώ με το φιστικοβούτυρο 140 περίπου γραμμάρια. Με το βούτυρο απλώνουν λίγο περισσότερο.
- Μπορούμε να βάλουμε ταχίνι με γεύσεις (κακάο, πορτοκάλι, μέλι κλπ), αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν αν έχουν ζάχαρη για να μειώσουμε την προτεινόμενη.
- Όσοι θεωρούν ότι η σοκολάτα δεν είναι απολύτως νηστίσιμη, ας την αντικαταστήσουν με 50gr χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς ή σταφίδες ή κράνμπερις.