Παραδοσιακή συνταγή διαλέγω για το ποδαρικό της νέας χρονιάς στο blog. Τα σύγλινα! Σύγλινα κι όχι σύγκλινα (παρόλο που το word δέχεται τη δεύτερη λέξη για σωστή και μου υπογραμμίζει την πρώτη.Το «σύγκλινο» είναι γεωλογικός όρος. Καμμία σχέση! ). Σύγλινα είναι τα κομματάκια του χοιρινού κρέατος που διατηρούνται μέσα στη γλίνα, στο λίπος που προκύπτει από το μαγείρεμά του.
Συνηθίζονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας , αφού σε όλη τη χώρα συνήθιζαν να καταναλώνουν χοιρινό κρέας τις μέρες των Χριστουγέννων από οικόσιτα μάλιστα γουρούνια. Είναι ένας τρόπος διατήρησης για μήνες των κομματιών του χοιρινού που δεν καταναλώνονταν το Δωδεκαήμερο. Μάλιστα όπως μου λένε οι παλιότεροι τα τελευταία κομμάτια από τα σύγλινα τα έτρωγαν κοντά στις Απόκριες!
Τα διατηρούσαν σε μεγάλα πήλινα κουρούπια και τα έβγαζαν λίγα λίγα για να νοστιμίσουν λαδερά φαγάκια , χόντρο , ξινόχοντρο αλλά και για να τα φάνε με αυγά στο τηγάνι σαν πεντανόστιμη ομελέτα. Η μητέρα μου θυμάται ότι η γιαγιά έφτιαχνε και αποθήκευε τεράστιες ποσότητες όταν εκείνη ήταν παιδί.Σήμερα που τα σπίτια μας είναι πιο ζεστά μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο μέσα σε γυάλινα – κατά προτίμηση -βάζα.
Υλικά
2 κιλά χοιρινό κρέας από μέρος που έχει αρκετό λίπος
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Επί το έργον
Κόβουμε το κρέας σε μικρές σχετικά μερίδες. Όσο περίπου ένα μέτριο μανταρίνι . Το πλένουμε πολύ καλά και το βάζουμε με το νερό που θα κρατήσει σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε υπερβολικά χαμηλά τη θερμοκρασία και το αφήνουμε να βράζει και να βράζει και να βράζει… Πρέπει να μαλακώσει, να λιώσει το λίπος του , χωρίς να προσθέσουμε νερό και χωρίς να κολλήσει στην κατσαρόλα.
Μετά από 1-1,5 ώρα το αλατίζουμε, και λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμό του προσθέτουμε πιπέρι και κύμινο .Εγώ έβαλα μια κοφτή κουταλιά πιπέρι και 2 κουταλιές κύμινο, αλλά οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Χρειάζεται όμως να «τσιμπάνε» τα μπαχαρικά.
Όταν τα κομματάκια του κρέατος έχουν αποκτήσει το χρώμα του ψητού κρέατος και έχουν μαλακώσει εντελώς, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι, και τα βάζουμε σε καθαρά γυάλινα βάζα.
Από πάνω τα περιχύνουμε με το λίπος που έμεινε στην κατσαρόλα ώστε να καλύπτονται. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε , βγάζουμε κομματάκια με ένα κουτάλι από το βάζο.
Παρατηρήσεις
1)Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ηλικία και το μέγεθος του ζώου. Γι αυτό λέω ότι το τελικό χρώμα του κρέατος δείχνει αν είναι έτοιμο. Το δικό μου έγινε σε 4,5 ώρες περίπου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
2)Δεν ανακατεύουμε συχνά το κρέας (ιδιαίτερα μετά που θα έχει μαλακώσει πολύ) για να μη διαλυθούν τα κομματάκια του. Αν όμως κινδυνεύει να πιάσει στην κατσαρόλα, δεν απαγορεύεται τελείως το ανακάτεμα.
3)Το λίπος που θα προκύψει μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλυφθεί όλο το κρέας, ανάλογα με το μέρος του ζώου που χρησιμοποιήθηκε. Π.χ. εγώ γέμισα δύο βάζα με σύγλινα.Το λίπος γέμισε το ένα βάζο και έφτασε μέχρι τη μέση του δεύτερου. Θα φροντίσω τα κομμάτια που δεν έχουν καλυφθεί να καταναλωθούν σύντομα. Παλιότερα έβγαζαν γλίνα και με βράσιμο σκέτου χοιρινού λίπους και χρησιμοποιούσαν κάποια ποσότητα για να καλύψουν τα σύγλινα, ενώ την υπόλοιπη την έβαζαν αντί βούτυρο σε διάφορες συνταγές.
Έχω φάει σύγλινο καπνιστό και δεν μου άρεσε τόσο.Ό δικός σου τρόπος παρασκευής,νομίζω ότι θα αρέσει πιό πολυ στον….ουρανίσκο μου.
Καλή Χρονιά!!!!
Όταν στα 12μου χρόνια έμεινα μόνη στην κωμόπολη κοντά στο χωριό για το Γυμνάσιο η συγκάτοικος είχε από την οικογένεια της ένα μεγάλο δοχείο με σύγλινο που μια φορά την εβδομάδα βγάζαμε από εκεί και μαγειρεύαμε.
Τη γλίνα τη θυμάμαι να τη χρησιμοποιεί η μάνα στις πίτες με τραχανά ή τυρί.
Πολύτιμες οι καταγραφές σου!!
Πολύτιμα όσα μας μαθαίνεις! Πολύ θα ήθελα να είχα λίγο να το δοκιμάσω! Είμαι σίγουρη ότι είναι τέλειο!Χοιρινό με πιπέρι και κύμινο σιγανο-μαγειρεμένο… Όσο για το word, ποιος να βρεθεί να του μάθει για τα σύγκλινα…
Καλή χρονιά Vita μου! Ευτυχισμένη και χαρούμενη να είσαι!
Μακάρι να είχα λιγουλάκι:)
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!
Αυτό το σιγομαγείρεμα κάνει όλη τη δουλειά!!!!!
Άλλες εποχές, άλλα μαγειρέματα πεντανόστιμα.
Τώρα με τις χύτρες ταχύτητας και και με τις δίαιτες χάνονται όλα αυτά.
Καλή Χρονιά.
Πολύτιμη η συνταγή σου! Δεν έχω φάει ποτέ σύγλινο! Καλή χρονιά!
Σας ευχαριστώ για τις επισκέψεις σας. Επειδή οι απαντήσεις μου μάλλον ανεπίκαιρες θά είναι μετά από τόσες μέρες,
θα σας περιμένω σε άλλο post 🙂
Θέλω να το φτιάξω σήμερα, έχω το κρέας αγοράσει, αλλά πόσο αλάτι χρειάζεται???? Κανονικά σαν να μαγειρεύω, ή περισσότερο σαν παστό?
Αχ, ελπίζω να το δεις και να απαντήσεις!
Πολλά φιλιά!
Ανώνυμη καλώς ήρθες! Όχι, μη βάλεις πολύ αλάτι. Βάλε λίγο παραπάνω από το κανονικό. Σαν να λέμε λίγο αλμυρό φαγητό. Όχι παστό. Εγώ τα κάνω σχεδόν κανονικά. Η συντήρηση εξασφαλίζεται από το λίπος που καλύπτει το κρέας.Ελπίζω να σε πρόλαβα…
Περίμενα να απαντήσεις, δεν ήθελα να το φτιάξω χωρίς να ξέρω, θα το κάνω αύριο.
Σε υπέρ ευχαριστώ!!!
Καλά, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!! Έγινε θεϊκό τελικά! Και ήταν πανεύκολο! Νομίζω πρέπει όλοι να το φτιάξουν. Πάντως εγώ τώρα που το'μαθα, σκοπεύω να το φτιάχνω να υπάρχει στο σπίτι. Αλήθεια, πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί στο βάζο?
Είδα και τη χθεσινή σου ανάρτηση, δε θα ταίριαζε, επίσης, και με τραχανά?
… Τόσες ερωτήσεις … sorry!
Να'χεις μια καλή μέρα! Χίλια μπράβο σου και πάλι χίλια ευχαριστώ για αυτή τη συνταγή!
Καλησπέρα σας…εγω ειμαι απο Λακωνία αλλα απο την μεριά της Μονεμβασιάς στα λεγόμενα Βάτικα..!!
Εμείς όταν κανουμε την βολτούλα μας προς Μάνη παίρνουμε 2-3 κιλα συγκλινο..και το φτιάχνουμε πολυ πολυ απλα!!!
το κοβουμε πιο μικρα κομματια το βαζουμε στην κατσαρολα..
στιβουμε 1-2 πορτοκαλια..
βαζουμε τις πορτοκαλοκουπες και
προσθετουμε νερο μεχρι να καλυφθει το κρεας και λιγο ακομα…
το αφηνουμε να βρασει για κανα 2ωρο..
αφου τελειωσει..το σουρωνουμε!!
και τελος το τοποθετουμε σε γυαλινα ή πλαστικα βαζα και προσθετουμε ελαιολαδο!! αυτο ειναι ολο!!!απλο???!!!
(–τις πορτοκαλοκουπες τις πεταμε–)
σε περιπτωση που θελησετε κατι αλλο ή καποια ερωτηση σχετικα με την συνταγη που σας εγραψα ακριβως απο πανω στειλτε μου μαιλ στο aronidora@yahoo.gr
Αυτό που εφτιαξες δεν είναι συγλινο αλλά συντριμας.συγλινο είναι λωρίδες καθαρού χοιρινού κρέατος που καπνίζονται με φασκόμηλο κ αλλά αρωματικά φυτά όπως θυμάρι κτλ κ κατόπιν αφουν κοπούν σε μικρά κομμάτια σωταρονται μέσα σε λίπος χοιρινού(γλινα) κ αποθηκεύονται σε δοχεία με το λίπος… ευχαριστώ
Προφανώς είστε χανιώτισσα… Εμείς λοιπόν εδώ έτσι το φτιάχνουμε το σύγλινο. Ξέρω ότι στα Χανιά το καπνίζουν πρώτα, και είναι στα προσεχή η χανιώτικη συνταγή, αλλά εμείς στην Ανατολική Κρήτη δεν το καπνίζουμε. Κι εγώ ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο, όπως και για τις πληροφορίες σας που εμπλουτίζουν την χανιώτικη συνταγή που μου έχουν δώσει.Καλές γιορτές!